REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taukmedžių sviestas – tikra istorija

1980 metų pradžioje senas muilų gamintojas perleido savo muilų gamyklėlę „L’Occitane“ įkūrėjui Olivier Baussan.

1980 metų pradžioje senas muilų gamintojas perleido savo muilų gamyklėlę „L’Occitane“ įkūrėjui Olivier Baussan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmokęs tradicinio muilų gamybos amato Olivier nusprendė paversti tai pagrindiniu „L‘Occitane“ verslu ir perduoti savo įgūdžius kitiems. Jis nukeliavo į Žaliąjį kyšulį, Afriką, ten įkūrė muilą gamyklą.

REKLAMA

Būtent ten, Žaliajame kyšulyje, jis išgirdo apie magišką taukmedžių sviestą (Butyrospermum Parlki) Burkina Faso. Jam papasakojo, kad tuo užsiima tik moterys, kad jos žino šio medžio paslaptis ir jo sviesto panaudojimo būdus. Visuomenėje, kurioje dominuoja vyrai, ši moterims priklausanti sritis nustebino Olivier.

Olivier nukeliavo į Burkina Faso kur pamatė, kaip tradiciniu būdu išgaunamas taukmedžių sviestas. Palaipsniui jis įkūrė bendradarbiavimą tarp Burkina Faso moterų ir „L’Occitane“. Šis privilegijuotas bendradarbiavimas remiasi pasitikėjimu ir pagarba, kai kokybiškas taukmedžių sviestas perkamas už teisingą rinkos kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Visas procesas turi eilę veiksmų, kurie atliekami laikantis tradicijų. Tai veiksmų grandinė kai moterys ne tik gamina produktą, bet ir organizuoja darbą, moko, perduoda žinias ir įgūdžius. Taukmedžių sviestas suteikia moterims palaimą ir nepriklausomybę. Daugumoje kaimelių taukmedžių sviestas vadinamas “moterų auksu”.

Taukmedžiai nėra kultivuojami, jie auga laukiniai. Tai labai ilgaamžiai medžiai, galintys gyvuoti apie du amžius. Vaisus brandina nuo 15 metų, tačiau pilną brandą pasiekia 25 metų. Vaisus yra mėsingas ir primena mažą avokadą su saldžiu valgomu minkštimu. Vaisiaus viduje yra rieštas, supamas plono kevalo, kuriame yra branduolys. Branduolį sudaro riebalai, kurie sudaro 50% jo svorio ir žinomi kaip taukmedžių sviestas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žydėti medis pradeda sausuoju sezonu ir žydi du mėnesius – sausį ir vasarį. Vaisius sunoksta per 5 mėnesius, o derlius renkamas nuo birželio pabaigos iki rugsėjo pradžios. Moterys medį laiko šventu; vaisiai nėra skinami, tuo labiau medis nėra purtomas ar pjaunamas. Moterys renka ant žemės nukritusius sunokusius vaisius.

Branduoliai išspaudžiami iš vaisiaus ir spaudžiami, kaitinami ir malami. Išsiskyręs aliejus virsta ruda pasta, kuri maišoma su vandeniu. Rankomis maišoma apie valandą ir mišinys pamažu virsta baltu. Balta pasta dar kartą kaitinama, aliejus iškyla į viršų ir nugriebiamas į kitą puodą. Aliejus atvėsta ir virsta taukmedžių sviestu, kurį mes naudojame taukmedžių sviesto produktuose.

REKLAMA

Tradicijos ir naudojimas

* Vietiniams žmonėms taukmedžių sviestas yra svarbus riebalų išteklius ir naudojamas maisto ruošimui, kosmetikai, muilų gamybai, kaip tirpiklis ir dar daugelyje sričių. Taip pat jis naudojamas šokolado gamyboje.

* Afrikiečių šeimose taukmedžių sviestas plačiai naudojama kaip kosmetikos priemonė:

* Nusiprausus juo ištepamas visas kūnas, kad atpalaiduotų raumenis ir švelnintų odą;

* Įvairių smulkių sužeidimų gydymui – įpjovimai, nubrėžimai, taip pat nušalimai;

* Kaip maitinamasis plaukų balzamas;

* Naujagimių bambutei gydyti;

* Jaunos mamos su taukmedžių sviestu masažuoja vaikus, kad apsaugoti juos nuo įvairių žalingų aplinkos veiksnių, saulės ir dehidratacijos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų