REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Bulvės (nuotr. 123rf.com)

Kiekvienos daržovių ar vaisių rūšies surinkimo laikas individualus, bet didžioji dalis derliaus tradiciškai nuimama nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio. Kadangi vasariška šiluma kai kurių planus šiek tiek pakoregavo, todėl atsiliekantiems siūlome paskubėti.Tačiau nurinkti derlių dar toli gražu ne viskas. Kur kas sunkiau jį išlaikyti šaltuoju sezonu, kad neprarastų skonio ir vertės.

21

Kiekvienos daržovių ar vaisių rūšies surinkimo laikas individualus, bet didžioji dalis derliaus tradiciškai nuimama nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio. Kadangi vasariška šiluma kai kurių planus šiek tiek pakoregavo, todėl atsiliekantiems siūlome paskubėti.Tačiau nurinkti derlių dar toli gražu ne viskas. Kur kas sunkiau jį išlaikyti šaltuoju sezonu, kad neprarastų skonio ir vertės.

REKLAMA

Nelaukime šalnų

Agurkų, pomidorų, paprikų derlių patartina nuimti rugsėjo pradžioje. Šios daržovės baisiai nemėgsta darganų, ypač bijo šalnų. Jei pastaroji krimstelės, tiek iš jų ir tebus naudos – netiks nei laikyti, nei konservuoti. Tačiau kol kas nėra net panašumo, kad jau ruduo – temperatūra tokia, kokia nedažnai ir vasarą būna. Vis dėlto per daug nedelskite ir su moliūgais, cukinijomis, patisonais. Juos taip pat derėjo nuimti iš daržo pirmojoje rugsėjo pusėje.

Tik jei planuojate laikyti žiemai žalius, atidžiai patikrinkite, ar jų žievė pakankamai subrendusi ir kieta. Jei minkšta, geriau vartokite iškart ar pasiruoškite konservuotų atsargų. Antraip iš jų teliks krūva puvėsių. Jei daržovių luobas kietut kietutėlis, neškite į vėsų rūsį ir gražiai sudėkite. Daržininkai yra pastebėję, kad moliūgai ir kiti jų giminaičiai išsilaiko ilgiau, jei yra uždengti šiaudais ar šienu.

REKLAMA
REKLAMA

Pomidorai

Daugelis jūsų dar iš vaikystės pamenate, kaip rūpestingai močiutės sudėliodavo į dėžes žalius pomidorus ir uždangstydavo juos laikraščiais. Esą taip geriau noks ir ilgiau neges. Laikraščiais dangstyti nerekomenduojame, o visa kita galite daryti kaip močiučių laikais. Paskutinį pomidorų derlių iš tiesų geriausiai nuskinti vos pradėjus nokti.

REKLAMA

Patartina skinti su vaiskočiais. Susiraskite sausą medinę dėžutę ir į ją sudėkite pomidorus. Tik žiūrėkite, kad būtų sveiki, nes vienas supuvęs gali pagadinti ir kitus. Į dėžutę pomidorus geriausiai dėti dviem trim eilėmis. Pasak žinovų, tarp eilių kur ne kur verta įterpti česnako skiltelių – jos saugos nuo bakterijų. Nelaikykite dėžutės su pomidorais pernelyg šiltoje patalpoje – per greitai sunoks. Jei pomidorai užderėjo ypač gausiai ir yra skanūs, neprošal pasilikti ir vieną kitą sėkloms.

Sėkloms tinkamiausi gerai sunokę vidutinio dydžio pomidorai, užaugę ant sveikų ir derlingų augalų, geriausiai nuskinti nuo pirmosios ir antrosios žiedinės kekės. Nuskintus galite dieną dvi palaikyti ant palangės, tada nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite perpus ir išgremžkite sėklas.

REKLAMA
REKLAMA

Jas sukrėskite į stiklo ar molio indą ir 2–3 dienas palikite rūgti savo sultyse. Paskui švariai nuplaukite, paskleiskite ant lininio ar drobinio audinio arba popierinės servetėlės ir apie tris savaites džiovinkite. Išdžiūvusias sėklas suberkite į popierinį maišelį ir laukite pavasario.

Jei susiruošėte raškyti pupeles ar pupas, neraukite viso augalo. Verčiau nupjaukite prie pat žemės. Žinovų teigimu, žemėje likusiose ankštinių daržovių šaknyse esama azotą gaminančių mikroorganizmų, kurie pagerina dirvos kokybę.

Bulviakasio laikas

Kada kasti žiemai skirtas bulves? Šiuo atveju galioja principas: nei per anksti, nei per vėlai. Nuo seno ūkininkai sakydavo, kad bulves privalu nukasti iki spalio 10 d. Įprastai vidutinio vėlyvumo bulvės kasamos rugsėjo pradžioje, vėlyvosios – antroje rugsėjo pusėje. Jei bulves nukasite pernelyg anksti, jų žievė bus nepakankamai subrendusi ir sutvirtėjusi, kad išsilaikytų žiemą. Jei per vėlai, didelė tikimybė, kad orai pabjurs ir permirkusioje dirvoje liks nemažai neiškastų bulvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, per ilgai pabuvusios drėgnoje dirvoje, bulvės tampa neatsparios ligoms, veikiai ima pūti. Nukastas bulves tuoj pat suberkite į maišus. Bulvės netoleruoja saulės šviesos. Reikėtų perrinkti ir apžiūrėti, ar nėra pažeistų, apipuvusių. Žiemoti jas palikite vėsiame rūsyje, geriausia sudėtas į dėžes ir pridengtas šiaudais.

Sėkloms skirtas bulves, skirtingai nei tas, kurias valgysite, būtiniausiai palepinkite saulės spinduliais šiltnamyje arba, esant geram orui, tiesiai darže. Paskleiskite jas plonu sluoksneliu ir laikykite saulės atokaitoje apie savaitę, kol pažaliuos. Sakoma, kad pažaliavusios bulvės tampa atsparesnės ligoms, lengviau sudygsta ir užaugina gausesnį derlių.

REKLAMA

Skiname paprikas ir baklažanus

Šiltnamyje likusias paprikas geriau nuskinti sunokusias. Šiuo laikotarpiu paprikos jau užaugusios iki reikiamo dydžio, o spalva dar žalia arba balta. Rinkdami šios stadijos paprikas galime padidinti derlingumą beveik du kartus. Paprikas skinkite taip, kad liktų mažas kotelis, tada suvyniokite jas į popierių ir laikykite vėsioje vietoje daugiausia pusantro mėnesio. Žalias paprikas galima sudėti ant saulėtos palangės, kad sunoktų.

Prinokusios ant krūmo paprikos ilgai neišsilaiko, todėl jas reikia greitai suvalgyti. Kai oras atvės iki 15 laipsnių, reikia nuskinti ir apatines paprikas, nes esant tokiai temperatūrai jos nustoja augti. Sausoje, vėsioje vietoje paprikos kuo puikiausiai prinoksta. Baklažanus irgi skiname ne visai prinokusius, nes vos truputį pavėlavus juos nuskinti, vaisiai kietėja, apkarsta. Turėkite omenyje, kad su vaiskočiu nuskinti baklažanai išsilaiko ilgiau.

REKLAMA

Nuskintus baklažanus suvyniokite į popierių ir sudėkite į dėžes. Iš viršaus galima apibarstyti pelenais. Dėžės statomos tamsioje, sausoje patalpoje. Baklažanus galima laikyti daugiausia du mėnesius. Jai baklažanai visiškai žali, o skynimo nebegalima atidėti, reikia išrauti visą krūmą ir pakabinti šaknimis žemyn šiltoje patalpoje – baklažanai greitai sunoks.

Šakniavaisių rovimo taisyklės

Rauname tik sausą, saulėtą dieną. Aplink šakniavaisius atsargiai pakaupiame kauptuku, kad galėtume juos lengvai išrauti iš žemės. Kotelius nupjauname iš karto, jokiu būdu nelaužome, kad nepakenktume šakniavaisių galvutėms. Be to, per žaizdeles gali patekti infekcija. Padžiovinę šakniavaisius lauke, nešame juos į sandėlį. Šakniavaisius galima laikyti krepšiuose, bet kokiose dėžėse – kartoninėse, lentinėse, plastikinėse. Jokiu būdu nedėkite žiemai pašalusių šakniavaisių, nes jie ne tik greitai supus, bet ir užkrės kitus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nupjauname kopūstus

Vidutiniškai užaugusius kopūstus nuimame dviem etapais – rugsėjo pradžioje ir rugsėjo pabaigoje. Kopūstus pjauname, kai gūžės pasidaro kietos, viršutiniai lapai pašviesėja, o gūžės sveria 2–3 kg. Kopūstai neskirti ilgam laikymui (2–3 mėnesiai), tad juos geriausia užraugti. Rugsėjo pabaigoje nuimami žiediniai kopūstai – jų galvos nupjaunamos kartu su jas dengiančiais lapais. Jei dėl kokių nors priežasčių galvos dar nesusiformavusios, o artėja šalčiai, žiedinius kopūstus galima atsargiai iškasti ir įsodinti į žemę šiltadaržyje arba į dėžes su žemėmis rūsyje – žiediniai kopūstai toliau augs, tik nepamirškite palaistyti.

Petras Klimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų