REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikiečių mokslininkai aptiko, kad vaikų reakcija į intensyvų saldų skonį priklauso nuo jų genetinio polinkio į alkoholizmą ir depresijos simptomų apraiškas.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai iš Filadelfijos Monell centro eksperimento būdu nutarė patikrinti prielaidą, kad alkoholis ir saldumynai panašiai veikia daugelį smegenų sistemos sričių ir kad ypač saldžių produktų pomėgis gali padidėti tiems vaikams, kurie gimė šeimose, turinčiose alkoholizmo istoriją.

REKLAMA

Taip pat mokslininkai nutarė patikrinti, ar saldumynai kartais neturi antidepresinio poveikio.

Eksperimento metu 300 vaikų nuo 5 iki 12 amžiaus buvo pasiūlyta išsirinkti jiems maloniausią iš penkių gėrimų su įvairia sacharozės tirpalo koncentracija vandenyje. Taip pat tarp vaikų buvo atlikta apklausa, kuri išryškino depresijos simptomus, o jų tėvai pranešė mokslininkams apie alkoholinės priklausomybės atvejus šeimoje.

Paaiškėjo, kad 49 proc. vaikų turėjo giminaičių, kuriuos kamavo alkoholizmas. Maždaug ketvirtadaliui buvo nustatyti depresijos simptomai.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu pačius saldžiausius gėrimus pasirinko 37 vaikai. Jiems nustatyti depresijos požymiai ir jų šeimose buvo alkoholikų. Šiems vaikams maloniausias buvo 24 proc. sacharozės tirpalas, o tai atitinka 14 arbatinių šaukštelių cukraus stiklinėje vandens. Tai maždaug dukart saldžiau nei tipiški saldūs gazuoti gėrimai. Kiti eksperimento dalyviai pasirinko 18 proc. sacharozės tirpalą.



Tyrimo vadovė Julie Mennella pažymėjo, kad gauti rezultatai yra svarbūs, tačiau vienareikšmiškai priskirti vaikų saldumynų pomėgio alkoholizmo rizikos faktoriams neleidžia.

Prieš keletą metų vadovaujant Julie Mennellai atliktas tyrimas parodė, kad alkoholis vaikus žindančių motinų organizme suardo hormonų balansą ir mažina pieno gamybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų