REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt daugeliui vaikystėje bent kelis kartus iš tėvų ar senelių yra tekę girdėti raginimą valgyti košę tam, kad augtume dideli ir būtume sveiki. Visgi, pripažinkime, dažnai džiaugdavomės jos išvengę ir mieliau pusryčiams rinkdavomės blynus su braškių uogiene.

Turbūt daugeliui vaikystėje bent kelis kartus iš tėvų ar senelių yra tekę girdėti raginimą valgyti košę tam, kad augtume dideli ir būtume sveiki. Visgi, pripažinkime, dažnai džiaugdavomės jos išvengę ir mieliau pusryčiams rinkdavomės blynus su braškių uogiene.

REKLAMA

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, susiformavęs mitas, kad košės – nors ir sveikas, bet ne itin skanus pusryčių variantas, turėtų būti paneigtas.

Auga kukurūzų paklausa

Vaidos Budrienės, minėto prekybos tinklo komunikacijos vadovės, teigimu, lietuviai įpročiu keisti perkamas grūdines kultūras nepasižymi.

„Nors mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti daugybę kruopų rūšių – nuo ryžių iki bolivinės balandos – populiariausiųjų viršūnėje rikiuojasi klasikinėmis laikomos ryžiai, grikiai, avižos, perlinės kruopos. Pirkėjai, matyt, nuo vaikystės augę valgydami šiuos grūdus, prie jų prisirišo ir keisti nemato poreikio“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, kaip atkreipė dėmesį komunikacijos vadovė, pastaruoju metu pastebimai auga susidomėjimas lęšiais, avinžirniais ir kukurūzais.

„Šiuos ankštinius – lęšius ir avinžirnius –  jau yra pamėgę nemaža dalis mūsų parduotuvių lankytojų. Jei dar prieš kurį laiką jie atrodė kaip egzotika ir nesuprantama, kaip ir kokiuose patiekaluose juos naudoti, šiandieninės tendencijos rodo – lietuviai juos ne vien išbandė, bet ir vis dažniau įtraukia į pirkinių krepšelį. Duomenys rodo, kad pirkėjai noriai iš prekių lentynų traukia ir kukurūzus. Spėjame, kad tai – natūralus noras paįvairinti savo maisto racioną“, – teigia V. Budrienė.

REKLAMA

Senas pusryčių patiekalas naujai

Grūdus esame įpratę naudoti tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Juos galime pritaikyti saldiems ir sūriems patiekalams – priklausomai nuo tos dienos poreikių ir turimų papildomų ingredientų. Anot V. Juodkazienės, pusryčiams ruošdami košę taip pat galime varijuoti įvairiais skoniais.

„Košė toli gražu nėra nuobodus patiekalas pusryčiams, priešingai – mažai yra tokių patiekalų, kurių skonį, pridėjęs ar pakeitęs vieną ingredientą, galėtum taip kardinaliai pakeisti. Pavyzdžiui, avižinę košę gaminkite su keptomis daržovėmis ar be lukšto virtu kiaušiniu, o gal pageidaujate saldžių pusryčių? Išbandykite ją su kokosų pienu, muskato prieskoniu ir džiovintais vaisiais“, – pataria maisto ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertė primena, kad, remiantis sveiko maisto piramide, grūdai turėtų sudaryti didžiausią kasdienės mitybos dalį.

„Patarčiau ilgai nedelsti ir košei suteikti naują kvėpavimą – išbandę naujus receptus nustebsite, jog košė gali būti ne prievolė, o malonumas iš pačio ryto. Pagrindinis patarimas – nebijokite eksperimentuoti ir grūdus derinti su įvairiausiais produktais. Juo pasinaudoję, nuo pat ryto būsite sotūs ir energingi“, – teigia V. Juodkazienė.

Tad šeštadienį, spalio 10 dieną, minėdami Tarptautinę košės dieną, savaitgalio pusryčiams rinkitės neišbandytas šio gaminio alternatyvas. Trūksta minčių? Maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo 3 nesudėtingus receptus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Avižinė košė su kokosu ir džiovintais abrikosais

Jums reikės: 1 stiklinės avižų; 0,5 stiklinės vandens; 1 stiklinės migdolų pieno; 1 banano; 6 vnt. džiovintų abrikosų; 2 v. š. kokosų drožlių; Medaus (pagal poreikį); Agavų ar klevų sirupo (pagal poreikį).

Paruošimas

Puode įkaitinkite vandenį. Gabaliukais supjaustykite džiovintus abrikosus, kartu su kokoso drožlėmis sumeskite į vandenį. Vandeniui užvirus sudėkite avižas ir įpilkite migdolų pieną. Tuo metu lėkštutėje šakute sutrinkite bananą ir, košei baigiant virti, sudėkite į verdantį puodą. Tarpusavyje išmaišykite ir minutę pašildykite. Trūkstant saldumo, galite pagardinti medumi, agavų ar klevų sirupu.

REKLAMA

Ryžių košė su muskatu ir cinamonu

Jums reikės: 200 ml avižų pieno; 100 ml vandens; 50 g ryžių; 1–1,5 saujos džiovintų vaisių; 0,5 v. š. medaus; 0,5 a. š. cinamono; 0,5 a. š. muskato.

Paruošimas

Nuplautus ryžius sudėkite į verdantį vandenį. Ryžiams sugėrus didžiąją dalį skysčio supilkite pieną. Įberkite cinamoną, muskatą, džiovintus vaisius ir išmaišykite. Pusiau pridengtame puode kaitinkite tol, kol ryžiai suminkštės, vis pamaišykite. Ryžiams suminkštėjus pasaldinkite košę medumi. Uždengę dangčiu palaikykite 5 min.

Grikių košė su daržovėmis ir virtu kiaušiniu

Jums reikės: 150 g grikių; 2 kiaušinių; 1 morkos; 0,5 svogūno; 1 saujelės petražolių; Sojos padažo; Kokosų sviesto.

REKLAMA

Paruošimas

Išvirus grikius nupilkite vandens perteklių. Į įkaitintą  keptuvę įdėkite supjaustytus svogūną ir morką. Ant kokosų sviesto kepinkite daržoves, kol jos suminkštės. Sumaišykite su grikiais ir smulkintomis petražolėmis. Pagardinkite sojos padažu. Kitame puode įkaitinkite vandenį, tuo metu į atskirą dubenėlį nepažeisdami trynio įmuškite kiaušinį. Vandeniui užvirus, įleiskite kiaušinį ir virkite kelias minutes. Išėmus uždėkite jį ant grikių su daržovėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų