• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik 10 eurų už šaltibarščius ar maždaug 20 eurų už šašlyką – taip kai kur išaugusios kainos jau nebestebina daugumos atostogaujančiųjų Palangoje. Pernai restoranų sektoriaus apyvarta pasiekė daugiau nei milijardą eurų, o pelnas tris keturis kartus didesnis nei 2021 metais. 

Beveik 10 eurų už šaltibarščius ar maždaug 20 eurų už šašlyką – taip kai kur išaugusios kainos jau nebestebina daugumos atostogaujančiųjų Palangoje. Pernai restoranų sektoriaus apyvarta pasiekė daugiau nei milijardą eurų, o pelnas tris keturis kartus didesnis nei 2021 metais. 

REKLAMA

Nors Palangoje vasara jau beveik įpusėjo, pasigirti dideliu klientų antplūdžiu restoranai dar negali. Neva poilsiautojai dažniau į restoranus užsuka ne pavalgyti, o į meniu pasižiūrėti. O kas valgo – neišlaidauja. 

„Akivaizdžiai jaučiasi, kad žmonės šiek tiek taupo. Kad žmonės renkasi tuos eilinius ir kasdieninius mūsų patiekalus ir šiaip žmonių mažiau. Vidutiniškai skaičiuojant, žmogus išleidžia apie 20 eurų“, – sako „Žuvinės“ savininkė Rūta Sakalauskienė.

Restorano vadovė aiškina, kad ir kainų pernelyg nedidino, nors infliacija buvo rekordinė. Ir tai esą darė vien dėl to, kad neatbaidytų klientų. O dienos pietų kaina tokia pati, kaip ir prieš trejus metus. 

REKLAMA
REKLAMA

11.90 euro kainavo prieš tris metus, pernai tiek pat ir šiemet tiek pat. Jau galvojame, kad čia viskas gerėja, gyvenimas, kelsime kainas, viskas brangsta. Bet pasižiūrime į rinką, pasižiūrime į žmones ir suprantame, kad nereikia daryti klaidų“, – pabrėžia R. Sakalauskienė.

REKLAMA

Tačiau kainas tokias pačias kaip pernai, pasirodo, išlaikė tikrai ne visi. Štai kai kurie restoranai už kiaulienos šašlyką prašo 17-os eurų. Už kijevo kotletą – 8 eurų. Vis dėlto nemažai restoranų jų prieigose skelbia ne kainas, o kokius patiekalus siūlo. 

Kalbinti žmonės pripažįsta, kad sukilusios patiekalų ir pramogų kainos Palangos kurorte jiems visai ne prie širdies:

Nu, alkoholinių kokteilių kainos... Nelabai adekvačios. 15 eurų už kokteilį. Už taurę“.

„Po 15 eurų sumokėjome už apžvalgos ratą. 3 kartus apsuko už 15 eurų. Daug...“.

REKLAMA
REKLAMA

Gaminame patys namie“.

Nors tarp kalbintų poilsiautojų pasitaiko tų, kurie už šaltibarščius negaili ir 7 eurų. Kaip sako patys – juk atostogos:

Laisvai. Nu, jeigu aš vienai dienai atvažiuoju, tai ką man...“.

Palyginus visumoje kainos nedidelės. Nėra didelės. Sako, be dvidešimt eurų nepavalgysi. Deja, taip nėra“.

Mes iš kaimo, kainų neskaičiuojame“.

Tačiau nors vieniems verslininkams pelnai vis dar nedideli ir poilsiautojų išbrangusiose kavinėse nedaug, bendrai visas maitinimo sektorius išgyvena tikrą renesansą. Per praėjusius metus maitinimo ir apgyvendinimo sektorius uždirbo tris kartus didesnį pelną nei 2021 metais. Pelnai auga ir šiemet. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir sektorius atsigauna, vienareikšmiškai. Bet, žinot, ir darbuotojų atlyginimai, imant 2019 metų pirmą ketvirtį ir 2023 metų pirmą ketvirtį pakilo 47 procentais“, – sako viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Tik pelnai ir apyvartos auga ne visur vienodai. 

Mūsų apyvarta kilo 20 procentų. Bet reikia atkreipti dėmesį, kad 2021 metais mes nedirbome“, – primena „Žuvinės“ savininkė. 

Kad nederėtų lyginti 2021 ir 2022 metų, tikina ir kiti restoranai. Mat 2021 metais Lietuva išgyveno pandemiją, dalis verslų apskritai neveikė arba išsilaikė tik padedant valstybei. 

Tai buvo visiškai iškreipta rinka, buvo pagalba darbuotojams, sumažinti mokesčiai. Mes daugiau lyginame su 2019 metais“, – pabrėžia E. Šiškauskienė.

REKLAMA

Tačiau, nepaisant to, restoranų asociacija pripažįsta, kad šalies maitinimo sektorius sparčiai atsigauna. Didelius pelnus restoranai susikrovė vien dėl pratęstos PVM lengvatos maitinimo įstaigoms.

Naujų įmonių, lyginant su 2019 metais, skaičius išaugo tūkstančiais. Nuo 4500 iki 6850. Apyvartos vien per 2023 metų pirmą ketvirtį pakilo 85 procentais“, – sako E. Šiškauskienė. 

Keliasdešimt restoranų ir kavinių valdantis „Amber Food“ vadovas sako, kad dabar jo restoranai po truputį susigrąžina senuosius klientus. 

Restoranai atsigavę ir tas atsigavimas toliau vyksta. Ir jei mes toliau gyventume kaip visa Europa, tai ir perspektyvos būtų labai neblogos“, – sako „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.

REKLAMA

Tik restoranų tinklo vadovas pripažįsta, kad patiekalų kainas kėlė ir ne po dešimt procentų. Esą kainas didinti buvo dėl ko. 

Mes skaičiuojame, kad augimas yra 32-33 procentai, iš jų 20 procentų yra infliacija ir dar 12 procentų iš šešėlio ištraukta“, – teigia G. Balnis.

Kai kam kainų nepakėlėme visai. Alkoholiui – 7 procentais, kai kuriam maistui – iki 10 proc., bet ne visam“, – sako R. Sakalauskienė. 

Viešbučių ir restoranų asociacija nerimauja, kad liepos viduryje pasibaigus lengvatinio PVM tarifo galiojimui, maitinimo sektorius tokio didelio augimo jau nepatirs.

Daugiau detalių ieškokite TV3 žinių reportaže, esančiame straipsnio pradžioje.

tv3.lt

Skūpus moka du kartus,
o sprendimas - paprastas:

perku Ryanair bilietus:

Rugpjūčio 15 dieną:
Ryga - Barcelona (60 eurų),

Ir rugsėjo 2 dieną:
Barcelona - Ryga (48 eurai),

Taipogi, reikalingoms datoms - arba tiesiogiai iš Flixbus internetu, - arba (tos pačios kompanijos bilietus) nusiperku Šiaulių autobusų stoties kasose (2 X 13,99 euro),

Na, dar kainuos nuo Barcelonos El Prat oro uosto su metro pasiekti miestą, bei vėliau, - atvykti į oro uostą (2 X 5,05 euro).

Visos išlaidos kelionei nuo Šiaulių iki Barselonos kokio nors viešbučio bei atgal - į namus sudaro apie 150 eurų.

Jaunimo viešbutyje - nakvynės su pusryčiais kaina - 12 eurų, tad už 13 naktų sumoku 156 eurus.

Gaunu dviejų savaičių atostogas už 306 eurus.

Maistas, alkoholis, tabakas, pramogos, transportas - Ispanijoje - minimum 2 kartus pigesni negu Šiauliuose ir 4 kartus - pigesni, nei Palangoje.

Buvau, ilsėjausi, žinau kad taip ir yra ir bus dar ilgai...

Sėkmės ir kantrybės - poilsiautojams Palangoje, nuolat besiskundžiantiems prastais orais, didelėmis kainomis ir niekam tikusiu aptarnavimu...
O ko čia piktintis. Protingi tokių pinigų nemoka. Kefyras , burokas, agurkas ir valgau visą savaitę. Patys savo šaltibarščius tegul valgo. Nebus perkančių, nereikės prašyti 10 eur.
Per valdžios primestą karantiną barams ir kavinėms nebuvau reikalingas, iš sveiko ir covidu nesirgusio reikalavo išsigalvoto paso. Per tą laiką nuo barų ir kavinių atpratau, dabar man jie nereikalingi.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų