REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rafinuoti grūdai padidina riebalų, vadinamų trigliceridais, kiekį kraujyje. Tai gali užkimšti kraujagysles ir padidinti koronarinės širdies ligos tikimybę.

Rafinuoti grūdai padidina riebalų, vadinamų trigliceridais, kiekį kraujyje. Tai gali užkimšti kraujagysles ir padidinti koronarinės širdies ligos tikimybę.

REKLAMA

Tačiau Irano mokslininkai nustatė, kad sveiki grūdai gali sumažinti šią riziką. Tyrimas rodo, kad valgydami daug baltųjų ryžių ilgainiui širdžiai pakenkiame taip pat, kaip ir valgydami daug saldainių, rašo dailymail.co.uk.

Irano mokslininkai ištyrė širdies ligų riziką žmonėms, kurių dietoje buvo daug rafinuotų grūdų, lyginant su vartojančiais viso grūdo maisto produktus.

 

Sukelia arterijų ligas

Jie nustatė, kad žmonės, kurie valgė rafinuotus grūdus, perdirbtus tam, kad jie įgautų smulkesnę tekstūrą ir ilgesnį galiojimo laiką, buvo labiau linkę susirgti vainikinių arterijų liga sulaukę vidutinio amžiaus.

Tyrimo vadovas Mohammad Amin Khajavi Gaskarei teigė, kad žala, kurią daro dieta, turinti daug šių grūdų, yra beveik tokia pat, kai valgoma daug nesveiko maisto.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesveikų ir rafinuotų grūdų dieta gali būti laikoma panašia į dietą, kurioje yra daug nesveikų cukrų ir aliejų“, – sakė jis.

Rekomenduoja vengti rafinuotų grūdų 

Rafinuotus grūdus organizmas greitai suskaido, nes juose nėra skaidulų, todėl po valgio padidėja cukraus kiekis kraujyje. Laikui bėgant, didelis cukraus kiekis kraujyje gali pažeisti kraujagysles ir nervus, kurie kontroliuoja širdį, todėl ant arterijų sienelių gali susidaryti apnašos.

REKLAMA

Nesmulkintuose grūduose, tokiuose kaip rudieji ryžiai, avižos ir viso grūdo duona, yra viso  grūdo maistas, o rafinuoti grūdai ‒ tai į smulkius ar rupius miltus sumalti grūdai.

Tai daroma siekiant pailginti galiojimo laiką, tačiau tai reiškia, kad grūdai proceso metu praranda pagrindines maistines medžiagas. Daugelis krekerių, pudingų ir makaronų taip pat gaminami iš rafinuotų grūdų.

Tyrime 1168 sveiki žmonės buvo lyginami su 1369 pacientais, sergančiais vainikinių arterijų liga.

Dalyviai atsakė į maisto vartojimo klausimyną, kad nustatytų, kaip dažnai jie valgė nesmulkintus ir rafinuotus grūdus.

REKLAMA
REKLAMA

Didesnis rafinuotų grūdų vartojimas buvo susijęs su didesne PCAD (priešlaikine vainikinių arterijų ligos) rizika, o valgant daugiau nesmulkintų grūdų, ši rizika sumažėjo.

Gali baigtis mirtimi 

Tyrimo vadovas Gaskarei sakė: „Kadangi daugiau tyrimų rodo, kad visame pasaulyje didėja rafinuotų grūdų vartojimas ir jų poveikis bendrai sveikatai, svarbu rasti būdų, kaip paskatinti ir šviesti žmones apie nesmulkintų grūdų vartojimo naudą“.

Tyrimas bus pristatytas Amerikos kardiologijos koledže Artimuosiuose Rytuose, kur vyks 13-asis Emyratų širdies draugijos kongresas Dubajuje 2022 m. spalio 7–9 d.

Kas 34 sekundes JAV nuo širdies ligų miršta vienas žmogus, o 2020 metais tai buvo viena iš penkių mirčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vainikinių arterijų liga (CAD) yra labiausiai paplitusi širdies liga, kuria serga 20,1 mln. JAV 20 metų amžiaus ir vyresnių suaugusiųjų (daugiau nei 7%).

2020 m. maždaug dvi iš 10 mirčių nuo vainikinių arterijų ligos ištiko jaunesnius nei 65 metų žmones. Jungtinėje Karalystėje kas aštuonias minutes miršta vienas žmogus nuo koronarinės širdies ligos, dėl jos kasmet miršta apie 66 000 žmonių.

JK nuo šios ligos miršta dvigubai daugiau moterų nei nuo krūties vėžio, ir net daugiau moterų miršta nesulaukusios 75-ojo gimtadienio.

2019 m. Amerikos kardiologijos koledžo ir „American Heart Association“ gairėse dėl pirminės širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos sakoma, kad visi suaugusieji turėtų valgyti nesmulkintus grūdus, taip pat daržoves, vaisius, riešutus, baltymų šaltinius ir žuvį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų