REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai išsiaiškino, kad tam tikrus maisto produktus tam tikru dienos metu valgantys žmonės dažniau miršta nuo širdies ligų. Tyrėjai rekomenduoja vakare valgyti mažiau apdorotų mėsos gaminių.

Mokslininkai išsiaiškino, kad tam tikrus maisto produktus tam tikru dienos metu valgantys žmonės dažniau miršta nuo širdies ligų. Tyrėjai rekomenduoja vakare valgyti mažiau apdorotų mėsos gaminių.

REKLAMA

Analizei buvo naudojami 4 42 diabetu sergančių žmonių duomenys – šie žmonės nuo 2003 iki 2014 metų dalyvavo JAV Nacionalinėje sveikatos ir mitybos tyrimo apklausoje, rašoma express.co.uk

Tyrimo autorius dr. Qingrao Song iš Kinijos Harbino medicinos universiteto sakė: „Pastebėjome, kad diabetu sergantys žmonės, kurie ryte valgo bulves, per pietus – pilno grūdo produktus, o vakare – pieną ir žalumynus, o taip pat mažiau vartoja apdorotų mėsos produktų, išgyvena ilgiau. Mitybos gairės ir gydymo strategijos diabetu sergantiems žmonėms turėtų būti papildytos ir patarimais dėl optimalaus laiko konkrečių maisto produktų vartojimui“.

Bulves vertėtų valgyti ryte

Tie žmonės, kurie daugiausiai bulvių ir kitų krakmolingų daržovių valgė ryte, 54 procentais rečiau mirė nuo širdies ir kraujagyslių ligų, lyginant su tais, kurie šiuo metu jų valgė mažiausiai. Tie, kurie per pietus valgė grūdinius produktus, širdies ir kraujagyslių ligų riziką sumažino 33 procentais, o tie, kurie vakare valgė daugiausiai pieno produktų ir tamsių spalvų daržovių – 45 procentais.

REKLAMA
REKLAMA

Gausus apdorotų mėsos gaminių vartojimas vakare mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką padidino iki net 74 procentų.

Tyrimas iki galo gali būti netikslus

Vis dėlto, dr. Duane Melanomas, sertifikuotas dietologas ir Astono universiteto dėstytojas, sako, kad į šio žurnale „Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“ tyrimo rezultatus reikėtų žiūrėti įtariai.

REKLAMA

Jis įspėjo, kad tyrimas neįrodo, jog skirtumai tarp dalyvių grupių priklauso nuo mitybos, o kai kuriems klausimams žmonių skaičius kiekvienoje kategorijoje buvo per mažas, kad būtų galima daryti kokias nors išvadas.

Geriausia valgyti virtas

Dr. Duane Melanomas sakė: „Laiko klausimas – ar valgote bulves prieš pietus, ar po pietų, turbūt yra mažiau svarbus, nei tai, kaip jas ruošiate ir su kuo jas valgote. Bulves geriau valgyti virtas ar su kitomis daržovėmis, ypač su žalumynais.

Tyrimas siūlo prielaidą, kad bulves geriau valgyti pusryčiams. Bet, pavyzdžiui, daugeliui britų tai reikštų su angliškais pusryčiais mėgstamą aliejuje keptą bulvinį blyną. Tai tikrai nepadės sumažinti mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rodiklio“.

REKLAMA
REKLAMA

Dr. D. Melanomas pridūrė, kad konkreti diabetu sergančio žmogaus mityba turėtų priklausyti visų pirma nuo diabeto tipo. Jis paaiškino: „Pirmojo tipo diabetu sergantiems svarbu žinoti, kokiu būdu gaunami angliavandeniai, kad būtų galima įvertinti suvartojamą jų kiekį ir pagal tai parinkti insulino dozę, konsultuojantis su gydytojais.

Jei sergate antrojo tipo diabetu, tuomet reikia ieškoti sveikos mitybos, kurios laikytis pavyktų ilguoju laikotarpiu. Jei norite numesti svorio, tuomet visų pirma reikia galvoti apie porcijų dydžius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų