REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ar galima ką nors naujo pasakyti apie šprotus? Daugybę metų žinomi žuvies konservai, kurių naujai nebeišrasi? Kaip dviračio? Visa tai gali būti tiesa bet kur, tik ne Estijoje. Čia šprotai rūkomi, konservuojami, kepami, o sumuštiniai su aštriame sūryme marinuotais šprotais - Vürtsikilu Suupiste – nacionalinis Estijos patiekalas.

Ar galima ką nors naujo pasakyti apie šprotus? Daugybę metų žinomi žuvies konservai, kurių naujai nebeišrasi? Kaip dviračio? Visa tai gali būti tiesa bet kur, tik ne Estijoje. Čia šprotai rūkomi, konservuojami, kepami, o sumuštiniai su aštriame sūryme marinuotais šprotais - Vürtsikilu Suupiste – nacionalinis Estijos patiekalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vürtsikilu Suupiste

Jei norite išbandyti tipišką estišką nacionalinį patiekalą namuose – vurtsikilu bene lengviausiai pagaminamas ir lengviausiai atpažįstamas kaimyninės šalies patiekalas. Nors iš pirmo žvilgsnio tai tiesiog sumuštinis su žuvimi, tačiau tai neatsiejama Estijos virtuvės dalis, patiekiama tiek šventinių pietų ar vakarienės metu, tiek kaip gardus kasdienos užkandis. Panašiai kaip tapos Ispanijoje, canapes Graikijoje ar bruchetta Italijoje.

REKLAMA

Tiesa, yra vienas „bet“ – jei jums pavyks gauti marinuotų šprotų filė, nes ne Estijoje tai tikrai retas patiekalas.

Jei turite marinuotų šprotų, pasigaminti vurtsikilu visiškai paprasta. Vieno „teisingo“ recepto, kaip gaminant bet kurį nacionalinį patiekalą, tikrai nerasite, nes kiekviena šeimininkė turi „savo paslaptį“, kuri patiekalą paverčia išskirtiniu.

Tačiau pagrindinės dalys niekuomet nesikeičia. Reikės ruginės duonos, supjaustytos norimo dydžio riekelėmis. Daugelis šeimininkių šiam patiekalui nupjausto duonos plutą.

REKLAMA
REKLAMA

Ant duonos galima tepti sviestą, kreminį sūrį sumaišytą su česnaku ar kitą panašią užtepėlę. Ant šio ruošinio dedama „vurtsikilu širdis“ – marinuoto šproto filė.

Kiti būtini vurtsikilu ingredientai – kietai arba pusiau kietai virto kiaušinio skiltelės, svogūno griežinėliai ir krapai. Skanaus!

Nors bet kuris estas jums pasakys - kad ir kaip stengtumėtės, tikro vurtsikilu galite paragauti tik Estijoje!

Kulinarinė kelionė į Estiją

Iš tiesų, kulinarinė kelionė į Estiją – ne toks jau blogas sumanymas. Nors atrodo, jog ši šalis, kaip kaimynė, turėtų ir valgyti panašius produktus, tačiau išties kaimynų virtuvė gerokai skiriasi nuo mūsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas išskirtinis žuvies patiekalas, kuro būtina paragauti – marinuotas ungyrys. Taip pat, estai turi savo nacionalinius miltus, kurie daromi iš miežių, kviečių ir žirnių ir yra daugelio patiekalų sudėtinė dalis.

Norite ko nors egzotiško, ką tikrai ne kiekvienas ryšis valgyti? Prašau – užsisakykite kraujinės dešros. Skirtingai nei Lietuvoje, čia ji gaminama su avižomis, o ne perlinėmis kruopomis.

Jei norite labai senovinio estiško patiekalo, būtinai apsilankykite Šiaurės Estijos mieste Rakverėje. Čia išlikusioje XVI a. Livonijos ordino pilyje įsikūręs restoranas lankytojams siūlo iškirtinai XVI amžiaus estiškus patiekalus – nerasite net kavos ar bulvių patiekalų, pomidorų ar kito maisto, kuris prie Baltijos jūros atkeliavo vėliau.

Ir tai tikrai ne vienintelis išskirtinis restoranas Estijoje. Daugiau apie garsias kulinarines vietas kaimyninėje šalyje: visitestonia.com/en/.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų