REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei ne savo, tai kaimynų darže tikrai matėte išdidžiai pūpsantį auksaspalvį moliūgą. Šiandien vargiai rastumėte jauną mamą, savo kūdikiui neduodančią šia daržove skanintų košių. Tačiau moliūgų naudingi ne tik kūdikiams, vėlyvą rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas sumenksta, juos valgyti reikėtų visiems.

REKLAMA
REKLAMA

Moliūgai – vienas didžiausių geležies šaltinių, o jų sėklos – gausiausias natūralus cinko šaltinis. Vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms cinkas reikalingas aterosklerozės ir širdies kraujagyslių ligų profilaktikai. Specialistai rekomenduoja suvalgyti bent dvidešimt sėklų ryte ir dieną prieš valgį. Beje, moliūgo sėklomis taip pat gali būti varomos kirmėlės.

REKLAMA

Gydomųjų savybių turi ir moliūgo minkštimas. Jame gausu svarbiausių mikroelementų: kalio, kalcio, natrio, fosforo ir įvairių vitaminų, net vitamino K, kurio beveik nėra kitose daržovėse ir vaisiuose. Šis vitaminas dalyvauja kraujo krešėjimo procese, todėl jo trūkumas organizme sukelia nosies, dantenų ir netgi vidaus organų, virškinamojo trakto kraujavimą. Ši daržovė itin naudinga sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Esant mažakraujystei ir organizmo išsekimui, vertingiau valgyti neapdirbtą moliūgo minkštimą, kuriame gausu geležies.

REKLAMA
REKLAMA

Namų sąlygomis moliūgai puikiai išsilaiko 5–15 °C temperatūroje. Taip laikomi jie nepraranda savo gerųjų savybių iki pavasario. Norint išlaikyti moliūgus ilgiau, būtina pasirūpinti ventiliacija ir apsaugoti juos nuo saulės spindulių. Moliūgus taip pat galima supjaustyti ir šaldyti.

Tiršta moliūgų sriuba

1 l pieno, 3 morkos, 300 g moliūgo, 2 šaukštai manų kruopų, 1,5 šaukšto cukraus, druska, 50 g sviesto, 1,5 stiklinės sūdyto ir saldinto vandens

Užvirkite 1,5 stiklinės pasūdyto ir pasaldinto vandens. Į jį sudėkite stambia tarka sutarkuotas morkas, moliūgą ir suberkite manus. Pavirkite apie 5 min. Tuomet supilkite pieną. Užvirkite, uždenkite dangčiu ir palikite 5 min. Patiekdami į kiekvieną lėkštę įdėkite po gabalėlį sviesto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spurgos su moliūgais

500 g moliūgo, 2,5 stiklinės miltų, 2 šaukštai cukraus, 15 g mielių, 500 ml saulėgrąžų aliejaus, 2–3 šaukštai cukraus pudros

Pasūdytame vandenyje išvirkite moliūgą, sutrinkite iki vientisos masės ir atvėsinkite. Į gautą masę įdėkite mieles, suberkite miltus ir cukrų, įpilkite šaukštą aliejaus. Užmaišykite tešlą ir palikti 2 val. pakilti. Pakilusi tešla neturi lipti prie pirštų (jei limpa, įdėkite dar miltų). Iš jos lipdykite rutuliukus arba kitos formos spurgas ir kepkite aliejuje iki auksinės spalvos. Iškepusias spurgas gausiai apibarstykite cukraus pudra.

REKLAMA

Moliūgų duona

300 g moliūgų tyrės, 2 šaukšteliai sausų mielių, 2 šaukšteliai medaus, 2 šaukšteliai druskos, 500 g miltų, 1 sauja moliūgų sėklų, 1 kaišinio trynys, 1 šaukštas pieno

Apie 400 g moliūgo išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirtą moliūgą sutrinkite smulkintuvu arba per sietelį. Mieles sudėkite į 60 ml nuoviro. Palaukite 5 min. ir supilkite medų. Miltus sumaišykite su druska ir moliūgų sėklomis. Viduryje miltų padarykite duobutę ir įpilkite mieles su medumi ir moliūgų tyrę. Išmaišykite ir minkykite. Jei reikia, pridėkite miltų. Minkykite tol, kol gausis minkšta tešla (apie 10 min.). Palikite šiltai pakilti. Pakilusią tešla vėl minkykite ir dėkite į kepimo formą. Dar kartą palikite šiltai, kol pakils. Viršų aptepkite kiaušinio trynio ir 1 šaukšto pieno mišiniu. Apibarstykite moliūgų sėklomis. Kepkite pusvalandį 200 °C temperatūroje.

REKLAMA

Moliūgų ir apelsinų džemas

700 g nuvalyto moliūgo, 300 g cukraus, 4 apelsinai, 1 apelsino žievelė, 1 cm tarkuoto imbiero, 0,5 citrinos sultys, žiupsnelis cinamono, kardamonas, muskato riešutas

Moliūgą sutarkuokite stambia tarka, užpilkite cukrumi ir palikite 3–8 val. Apelsinus nulupkite, nepamirškite 1 apelsiną gerai nuplauti ir nutarkuoti jo žievelę. Nuluptus apelsinus susmulkinkite.

Apelsinus sudėkite į moliūgų masę ir ant silpnos ugnies virkite vis pamaišydami apie 20 min. Tada sudėkite tarkuotą imbierą, suberkite prieskonius ir supilkite citrinos sultis. Dar virkite apie 30 minučių. Prieš virimo pabaigą džemą intensyviai maišykite, kad neprisviltų. Išvirtą džemą supilstykite į iškaitintus stiklainius.

Ieva Radzevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų