REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kavos kultūra jau seniai nieko nebestebina. Miestuose dygstančios kavinės sutraukia skubančius ir norinčius gėrimu mėgautis lėtai. Medikas Donatas Danys sako, kad kavos puodelis jau yra bendravimo priemonė, o ne būtinybė ir įžvelgia tiek teigiamų, tiek žalingų kavos savybių.

Kavos kultūra jau seniai nieko nebestebina. Miestuose dygstančios kavinės sutraukia skubančius ir norinčius gėrimu mėgautis lėtai. Medikas Donatas Danys sako, kad kavos puodelis jau yra bendravimo priemonė, o ne būtinybė ir įžvelgia tiek teigiamų, tiek žalingų kavos savybių.

REKLAMA

„Mitybos rekomendacijose kavos tikrai nėra rekomenduojama vartoti pastoviai ir dažnai. Tačiau yra kavos ir teigiamų, ir neigiamų savybių“, - sako gydytojas.

Anot D.Danio, šis gėrimas ypač žalingas vyresnio amžiaus žmonės, dar labiau – sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. „Taip pat ir turintiems kepenų funkcijų sutrikimų. Padidina kofeino kiekį kraujyje ir sukelia tam tikras būsenas – padidina kraujospūdį, gali sukelti nerimą, padidėjusį širdies plakimą. Tada kofeino poveikis yra žalingas“, - sako specialistas.

Visgi, nebūtina stumti kavos puodelio į šalį – šis gėrimas turi ir teigiamų savybių. „Kavos puodelis tikrai nepamaišys, suaktyvins protinę veiklą, jūsų darbas bus našesnis“, - vardija medikas.

REKLAMA
REKLAMA

Kavą privalu vartoti sakingai. „Turintiems problemų su širdies ir kraujagyslių ligomis, tai 1-2 puodeliai per dieną, o šiaip per dieną galima iki 4 juodos kavos puodelių. Tai yra normalu, nebus jokio kito šalutinio poveikio“, - sako Donatas Danys.

REKLAMA

Mėgstantiems tirpią kavą, svarbu žinoti keletą dalykų. „Tirpios kavos nerekomenduojama gerti rytais, žmonės apsunkina jų darbinę veiklą“, - mini medikas.

Visgi, perdirbimo metu ši kava praranda nemažai nervų sistemą aktyvinančių medžiagų. „Tie, kurie turi miego sutrikimų, vakare galima išgerti tirpios kavos ir ramiai nueiti miegoti“, - teigia Donatas Danys.

Daugelis kavą mėgsta bent šiek tiek pasisaldinti. Specialistai sako, kad taip kava tampa mažiau naudinga. „Kava turi būti be cukraus ar papildomų priemonių“, - įsitikinęs gydytojas.

Išsamiau žiūrėkite laidos „Kulinariniai triukai“ siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų