REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Grybavimo auka (nuotr. 123rf.com)

Neramus penktadienis Lietuvoje – Kauno klinikose mirė, kaip įtariama, grybais apsinuodijusi 79-erių metų moteris.

37

Neramus penktadienis Lietuvoje – Kauno klinikose mirė, kaip įtariama, grybais apsinuodijusi 79-erių metų moteris.

REKLAMA

Kaip skelbia policija, ketvirtadienio rytą, 7.45 val., Kauno klinikose mirė moteris. Ji rugsėjo 9 dieną buvo atvežta iš Raseinių ligoninės.

Šiandien Raseinių ligoninės direktorius Vidmantas Merkliopas sakė, kad moteris į ligoninę paguldyta rugsėjo 9-ąją dieną, sekmadienį, o grybavo prieš dvi dienas. 

Ligoninės vadovas žurnalistams papasakojo, ką prieš mirtį patyrė grybais apsinuodijusi moteris: „Atvykusi į ligoninę ji skundėsi pykinimu, silpnumu, vėmimu, itin prasta savijauta. Iš karto buvo įtariama, kad moteris apsinuodijo“, - pasakojo direktorius.

Senolė į ligoninę atvyko su namiškiais, o po kelių valandų iš Raseinių ligoninės buvo pervežta į Kauno klinikas, kur ir mirė. 

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji simptomai po 5 valandų 

Prasidėjus aktyviam grybavimo sezonui, Kauno klinikos žmones skatina atkreipti papildomą dėmesį į apsinuodijimą grybais.

REKLAMA

„Džiaugiantis rudens malonumais ir grybaujant svarbu ne tik rinkti tik gerai žinomus ir atpažįstamus grybus bei juos tinkamai apdoroti, tačiau ir žinoti, kaip elgtis apsinuodijus ir kokie yra pirmieji apsinuodijimo požymiai.

Gydytojai, gydantis ūmius apsinuodijimus, grybus skirsto į mirtinai pavojingus ir tokius, kurie sukelia lengvesnį apsinuodijimą.

Suvalgius grybų, kurie gali sukelti mirtiną apsinuodijimą, pirmieji simptomai išryškėja ne anksčiau nei po 5 val., t. y., pykinimas, vėmimas, viduriavimas.

Pajautus tokius simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą. Tokiose situacijose svarbiausiu faktoriumi tampa laikas - kuo anksčiau pajautus pirmuosius simptomus kreipiamasi į gydymo įstaigą, tuo daugiau šansų, jog gydytojams pavyks išgelbėti žmogaus gyvybę.

REKLAMA
REKLAMA

Suvalgius ne mirtinai nuodingų grybų, pirmieji apsinuodijimo požymiai kaip pykinimas, vėmimas ir viduriavimas išryškėja nuo 15 minučių iki 2 val. Tokiu atveju taip pat patariama kuo greičiau kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą.

Abejais atvejais nepatariama užsiimti savigydos metodais - kuo greičiau pasieksite gydymo įstaigą, tuo geriau medicinos personalas galės suteikti jums reikiamą pagalbą“, - aiškino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos Vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė 

Mikologas perspėja lietuvius

Mikologas Jonas Kasparavičius tv3.lt sakė, kad šiuo metu miškuose gausu voveraičių, kitame daugiau raudonviršių, kazlėkų, meškučių ar net baravykų. Atsižvelgiant į rudeninius orus, kada kelias naktis buvo tik apie 6-7 laipsnius šilumos, ypač pietryčių Lietuvoje, gali būti išdygę ir žaliuokės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena svarbiausių taisyklių grybaujant: jei nepažįsti grybo – geriau neimk, nesiūlyk kitiems ir jokiu būdu nebandyk jo paruošti valgymui.

Pasak mikologo, dažnai žmonės yra įsitikinę, kad nuodingi grybai turėtų būti itin neišvaizdūs, smirdėti ir mėlynuoti, tačiau tokie įsitikinimai grybautojus gali net pražudyti.

„Išskyrus keletą nelabai išvaizdžių nuodingų grybų, kiti nuodingi grybai dažniausiai neturi nemalonaus kvapo ir niekuomet nemėlynuoja ir jokių neigiamų asociacijų jų nepažįstantiems grybautojams dažniausiai nesukelia. Dėl to grybautojai dažnai prisirenka net musmirių ir visas gėrybių rinkimas gali baigtis tragedija“, – sako vyras.

REKLAMA

Grybienė valgoma tik vieną dieną 

Mikologas akcentuoja, kad jei abejojate dėl grybo ir neatpažįstate jo rūšies, geriau į pintinę nedėti. Kitu atveju, jei, visgi, smalsumas neapleidžia ir norisi išsiaiškinti grybo rūšį, patartina grybą ne pjauti, o išrauti, atidžiai apžiūrėti iš visų pusių, perpjauti ir nustatyti spalvą, užuosti kvapą, net lyžtelėti, tam kad išsiaiškinti skonį.

„Apie nežinomą grybą reikia surinkti kuo daugiau informacijos ir vėliau tuo domėtis, ieškoti žinių internete, knygose, koks grybas tai galėtų būti.

Tokiu būdu galėsite lengviau pažinti miško gėrybes. Be to, renkant informaciją apie nežinomą grybą, reikėtų vertinti ne mažo, o suaugusio ir visiškai išaugusio grybo savybes, kadangi jos paprastai gali skirtis“, – pataria Jonas Kasparavičius

REKLAMA

Pavojus apsinuodyti gresia ne tik prisirinkus nuodingų grybų, tačiau ir netinkamai paruošus vertingus grybus. Pavyzdžiui, taip lietuvių mėgstama ir populiari grybienė, kurios, anot mikologo, žmonės prisiverda tiek, kad pakaktų visai savaitei.

„Įprasta, kad daržovių, mėsos ar kitą sriubą galime vis pasišildyti ir valgyti kelias dienas, tačiau verdant grybienę šis sprendimas netinka.

Jau po antro ar trečio karto šildant grybų sriubą žmogus gali apsinuodyti, kadangi sriuboje ilgainiui ima gamintis nuodingos medžiagos. Todėl grybienę patarčiau valgyti tik tą pačią dieną, kada ji pagaminta“, – perspėja pašnekovas.

Pirmoji auka nusitaikė į vyrą

Kitas dažnas atvejis, kuomet po ilgo grybavimo grįžus namo nebelieka jėgų sutvarkyti gėrybių ir šis darbas nukeliamas kitai dienai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistas pabrėžia, kad taip daryti griežtai nepatartina. Patikimiausia grybus tvarkyti iš karto arba neturint kitos išeities, juos sudėti į šaldiklį, tačiau išėmus iš jo nieko nelaukiant imtis darbo, nes grybai greitai gali pradėti irti.

Šiemet tai jau antroji grybai apsinuodijusi auka. Pirmasis, kaip pranešė policija, pirmadienio naktį 0.30 val. Respublikinės Panevėžio ligoninės Intensyvios terapijos skyriuje mirė 71 metų vyras. Rokiškio rajono gyventojas praeitą ketvirtadienį buvo pristatytas į ligoninę dėl apsinuodijimo grybais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų