REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos už kelių dienų daugelis sės prie Kūčių stalo. Vieni vakarieniaus namuose, kiti šventinei vakarienei rinksis restoraną. O dar kiti lauks pristatymo su iš anksto užsakytais 12 patiekalų. Vakarienes ruošiantys viešojo maitinimo įstaigų atstovai pastebi, kad vis dažniau lietuviai nebenori laiko leisti virtuvėje, todėl negaili ir 200 eurų vakarienei į namus ar restorane.

Vos už kelių dienų daugelis sės prie Kūčių stalo. Vieni vakarieniaus namuose, kiti šventinei vakarienei rinksis restoraną. O dar kiti lauks pristatymo su iš anksto užsakytais 12 patiekalų. Vakarienes ruošiantys viešojo maitinimo įstaigų atstovai pastebi, kad vis dažniau lietuviai nebenori laiko leisti virtuvėje, todėl negaili ir 200 eurų vakarienei į namus ar restorane.

REKLAMA

Kaune įsikūrusio restorano „Seni vartai“ direktorė Jūratė pasakojo, kad jau kelinti metai ruošia 12 patiekalų Kūčių vakarienės, kurias žmonės gali užsisakyti į namus.

„Šiemet turėsime virš 100 užsakymų, juos priimame iki gruodžio 21 d. Dažniausiai žmonės perka vakarienes 4–6 asmenims. Paruoštą maistą jie turi pasiimti patys, mes neturime galimybių pristatyti į namus“, – komentavo restorano vadovė.

12 patiekalų rinkinys dviem asmenims kainuoja 55 eurus, o 4 asmenims – 100 eurų.

Vakarienę sudaro burokinė baravykienė, lašišos medalionas su sezamu, žuvies juostelės tamsaus alaus tešloje, mielinės bandelės su kopūstų, grybų įdaru ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Perka atskirus patiekalus

Kulinarijos studijos Vilniuje „Jausmas“ šefas Paulius Janušas pasakojo, kad Kūčių vakarienes pradėjo ruošti pandemijos metu.

REKLAMA

„Tuomet sulaukėme labai daug užsakymų, vos spėjome juos pagaminti. Dabar kiekvienais metais klientų vis mažėja, nes auga šias paslaugas siūlančių restoranų skaičius, daugėja konkurentų. Iš dalies tai yra gerai, pasidalijame klientus ir nebėra tokio didžiulio krūvio.

Pas mus kiekvienais metais grįžta vis tie patys klientai“, – džiaugėsi virtuvės šefas.

P. Janušas pasakojo, kad anksčiau ruošdavo 12 patiekalų vakarienę, kaip rinkinį, kurį žmonės ir užsisakinėdavo.

„Tačiau šiais metais klientai tiesiog renkasi atskirus patiekalus, kuriuos užsisako, rinkinių neliko. Juk žmonės nors Kūčių vakarienę ir perka, bet ir patys kažką pasigamina ar močiutė dar padaro savo mišrainę. Vis tiek susidaro tie 12 patiekalų.

REKLAMA
REKLAMA

Klientams siūlome tiek tradicinių, tiek egzotiškų patiekalų, pavyzdžiui, jūros šukutes su marinuotais apelsinais ir pankoliais, krevetes medaus ir česnako glazūroje, pūdytą lašišą, tuno tartarą“, – vardijo virtuvės šefas.

Anot jo, kiek žmonių Kūčių vakarienė valgys žmonių, tiek porcijų ir reikėtų užsisakyti.

„Žmonės dažniausiai užsisako 5–6 skirtingus patiekalus. Kiekvieno patiekalo kaina skirtinga. Pavyzdžiui, neseniai gavome užsakymą už 220 eurų. Žmogus užsakė patiekalus 8 žmonėms ne tik Kūčioms, bet ir Kalėdoms, nes prekių krepšelyje dar matau mėsą. Ruošiame patiekalus ir Kalėdoms“, – pasakojo kulinarijos studijos šefas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kūčias švenčia viešbučiuose

Tuo metu kiti gyventojai per Kūčias vyksta į Lietuvos kurortus, kur viešbučiai siūlo ne tik Kūčių ar Kalėdų vakarienes, bet kartu su jomis dar ir muzikines programas.

Palangos sanatorijos „Gradiali“ restorane „Pineta“ lankytojai galės ne tik valgyti 12 patiekalų Kūčių vakarienę, bet ir stebėti muzikinį pasirodymą.

„Todėl į 47 eurų kainą suaugusiam ir 33 eurų – vaikui įeina ne tik maistas, bet ir muzikinis pasirodymas. Taip pat galima vakarienę užsisakyti ir išsinešti į namus. Tokiu atveju ji atsieis 10 eurų pigiau.

Vis tik daugelis lankytojų apsistos mūsų viešbutyje, todėl ne tik sutiks Kūčias, bet ir Kalėdas Palangoje. Matome, kad žmonės pas mus atvyksta ne tik iš Lietuvos didmiesčių, bet ir užsienio šalių“, – pasakojo maitinimo skyriaus pavaduotojas Donatas.

REKLAMA

Anot jo, vietų viešbutyje dar liko.

„Tačiau priklausytų, ar didelė žmonių kompanija norėtų atvykti. Tačiau mažesnių – 4 ar 6 vietų staliukų dar turime“, – sakė Donatas.

Ant Kūčių stalo ir mėsa užsieniečiams

Viešbučio „SPA Vilnius“ Druskininkuose, restorano „Labai“ vadovė Virginija sakė, kad negali žmonėms maisto pasiūlyti išsinešti į namus, todėl siūlo Kūčių vakarienę valgyti restorane.

„Juk maistas turi būti šiltas ir šviežias, todėl ir ruošiame vakarienę viešbučio svečiams. Ruošiame tradicinius patiekalus, pyragėlius su grybais, kūčiukus, silkę, žuvis ir t.t. Taip pat laikomės tradicijų, pavyzdžiui, po staltiese dedame šieną, degame žvakes. Kūčių vakarienė pas mus kainuoja 30 eurų asmeniui, o vaikams 15 eurų, o iki 4 metų – nemokamai.

REKLAMA

Tačiau mūsų vakarienė patiekiama švediško stalo, bufeto principu. Kadangi, pas mus lankosi ir svečiai iš užsienio, Kūčių vakarienės meniu galima rasti ir mėsos. Kitaip užsieniečiai mūsų tiesiog nesuprastų“, – pasakojo restorano vadovė.

Pasak jos, vietų viešbutyje ir restorane dar yra.

„Daugiausiai pas mus šventiniu laikotarpiu atvyksta lietuvių su šeimomis. Atvyksta didelės kompanijos su tėvais ir seneliais. Žmonės nebenori namuose gaminti maisto. Mitas, kad Kūčių vakarienę restorane valgo tik jauni žmonės, tikrai sulaukiame nemažai ir vyresnio amžiaus žmonių.

Žmonės atvyksta pas mus kelioms dienoms ar net savaitei. Tačiau pastebime, kad daugiau klientų vis tik atvyksta ne kalėdiniu, bet prieš Naujųjų metų laikotarpiu“, – pastebėjo restorano vadovė.

As uzsisakiau farširuota gandra uz 599
O Kaledoms dramblio straubli. Uz 999
Yra pudydo šudo. Liko nedaug. Paskubėkit> Būsit ant bangos.
Aha, tikrai lietuviai gaminti nenori.
Aha, tikrai lietuviai gaminti nenori.
Čia gi aligarkai gyvena.
Mano mama dirbanti iki už 680e, sakė už 200 e užsakys krevetes, pūdytą lašišą, kalmarus, austres...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų