REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausį brangs mėsa ir jos produktai — 10 ar net 15 procentų. Tai aiškinama mėsos trūkumu visoje Europoje, nes vis daugiau mėsos suvalgoma Kinijoje. Su mėsos gamintojais aiškinomės, ar tai vienintelė priežastis kainoms kilti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokių Kalėdų dar nebuvo“

Šeduvoje (Radviliškio rajonas) mėsą perdirbančios bendrovės „Ropokalnis“ direktorius Klemensas Račkauskas sakė, kad nuo gruodžio pradžios iki šiol kiaulienos gyvojo svorio kilogramas pabrango nuo 4,25 lito iki 4,6 lito.

REKLAMA

Jei ir toliau taip brangs žaliava, gaminius teks branginti. K. Račkauskas įžvelgia ir kitas mėsos brangimo priežastis: elektros, šilumos kainos, žemės mokesčių didėjimas. Net ir atliekų išvežimas nuolat brangsta.

„Per 18 bendrovės gyvavimo metų tokių Kalėdų dar nebuvo. Ėjome į priekį, o dabar — stop“, — sako direktorius. Prieš Kalėdas bendrovės gaminių buvo išpirkta dvigubai mažiau.

Pirmiausia tai pasijuto miesteliuose, bet mažiau perkama ir Šiauliuose.

K. Račkauskas sutinka, kad trūksta mėsos žaliavos. „Kur jos netrūks, jeigu anksčiau Lietuvoje buvo auginama 3 milijonai kiaulių, o dabar vos 700 tūkstančių?“

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuviai aptingo auginti“

Vienos iš didžiausių skerdyklų Lietuvoje „Agaras“ (Biržų rajonas) direktorė Leta Vainorienė pasakojo, kad net 80 procentų skerdienos eksportuojama į beveik visas ES šalis, į Rusiją. „O dabar ir kinai prašo mėsos, bet neturime ko pasiūlyti“, — sakė direktorė.

Gyvuliai perkami ne tik iš visos Lietuvos, bet ir aplinkinių valstybių, nes per metus „Agare“ pagaminama 90 tūkstančių tonų skerdienos. Už karvės gyvojo svorio kilogramą mokami 4 litai, už gero įmitimo buliaus — 5,60 lito. Tarpšventiniu laiku gyvulių kainos nedidėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorės teigimu, nuo pernykščio spalio jautiena pabrango 25 procentais.

Be to, prastas jaučių ir karvių įmitimas. Lietuvoje mėsos išeiga sudaro apie 50 procentų, Vakaruose — 68.

„Dar viena priežastis — lietuviai aptingo auginti gyvulius, nors sąlygos tam geros“, — aiškina L. Vainorienė.

Jos žodžiais, subsidijas iš ES gauna ne tie, kam jos priklausytų. Nemažai yra vadinamųjų „sofos“ ūkininkų, į kurių kišenes nusėda nemažai išmokų, nors jie neužsiima žemės ūkiu, o tik imituoja.

„Parodys ateitis“

Joniškio rajone įsikūrusios žemės ūkio bendrovės „Delikatesas“ produkcija — 10 tonų per dieną.

REKLAMA

Anot pirmininko Gyčio Bulio, prielaidų brangti mėsos gaminiams yra, bet sausį to daryti neketinama, nes dar yra šiokių tokių rezervų. Vienas iš jų — daniška kiauliena, kuri gerokai pigesnė. „Žiūrėsime toliau, kas čia bus“, — sako pirmininkas.

Dešra — griežinėliais

Pakruojyje esanti bendrovė „Kanrugėlė“ prekiauja tik lietuviška kiauliena ir jos gaminiais, tarp kurių yra nemažai kulinarinio paveldo produktų. Kiauliena perkama iš aplinkinių skerdyklų ir jos pakanka.

Bendrovė dažnai dalyvauja parodose užsienyje ir stebi, kaip ten gyvena žmonės. „Estai ir latviai nepanikuoja, nes ten kainos svyruoja centais“.

REKLAMA

Vadovo Virgaudo Kanaukos teigimu, mėsa sudaro nelabai didelę produkcijos savikainos dalį. Ir dėl to mėsa gali brangti 20 — 60 centų. „Bet tikra tragedija — papildomos išlaidos: mokesčiai, dujos, elektra“, — sako įmonės vadovas. Ūkininkai už kiaulienos gyvojo svorio kilogramą gauna po 4,30 — 4,50 lito.

„Aš juokauju, kad ateis laikas, kai žmonės parduotuvėse dešrą pirks griežinėliais — ne rinkėmis. Suskaičiuos, kiek griežinėlių reikia pusryčiams per savaitę ir tiek pirks. Jei valdžia iš tikrųjų atsisuktų į paprastą žmogelį, pirkėjų būtų daug. Bet kokie avinai — toks ir piemuo“, — ironizuoja apie valdžią direktorius. Visuomenei reikėtų iš anksto pranešti, kas brangs, kad būtų galima pasiruošti: „Finansų ministrė turėtų elgtis ne kaip buhalterė, ką ji dabar daro. Tokių buhalterių ir Pakruojis pilnas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gauname grašius“

O ką apie dabartinę gyvulininkystės padėtį mano patys ūkininkai? Pakruojo rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Alvidas Vasiliauskas, paklaustas, ar žemdirbius tenkina gyvulių supirkimo kainos, nedvejodamas atsakė, kad netenkina.

„Už gyvojo svorio kilogramą gauname po 4 — 5 litus. Jautis užauga per dvejus metus ir tam prireikia 700 litų priežiūrai, pašarams, technikai. Ūkininkas už jautį gauna 2000 litų. Tai kiek jis uždirba per metus?“.

A. Vasiliausko nuomone, ūkininkai galėtų normaliai verstis, jei supirkimo kainos padvigubėtų. Anot jo, viską susigrobia monopolininkai: „Pažiūrėkite, kiek parduotuvėse kainuoja kilogramas jautienos kumpio — 40 litų“.

REKLAMA

Už kviečių toną ūkininkas gauna 600 litų, o 45 kilogramų kvietinių miltų maišas kainuoja 90 litų. Taip supriešinami kaimo ir miesto žmonės, nes sąlygas diktuoja prekybininkai ir perdirbėjai.

„Paklauskite, kas iš ūkininkų gali investuoti 10 milijonų į kokį sporto klubą, kaip padarė vienas Kauno milijonierius. Jei toks atsirastų, jums — 2000 litų premija“, — pažadėjo ūkininkų vadovas.

Petras BALČIŪNAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų