Norint suprasti, kodėl braziliška kava vertinama visame pasaulyje, verta leistis į kavos kelią po šalies regionus. Tai kelionė, kupina kvapų, spalvų ir įspūdžių – nuo tradicinių ūkių Minas Gerais kalnuose iki modernių kavos fermų Rondônioje. Štai pagrindiniai kavos regionai, kuriuos verta pažinti tiek keliaujant, tiek ragaujant.
Minas Gerais
Minas Gerais – Brazilijos kavos širdis ir didžiausias kavos gamybos regionas šalyje. Švelnus klimatas, kalnuotas reljefas ir derlingas dirvožemis sukuria idealias sąlygas auginti arabica kavą. Šio regiono pupelės garsėja subalansuotu skoniu, švelniu saldumu ir riešutų bei šokolado natomis. Apsilankius čia galima ne tik aplankyti kavos ūkius, bet ir iš arti pamatyti visą procesą – nuo rankinio derliaus rinkimo iki skrudinimo.
São Paulo
São Paulo dažnai vadinamas Brazilijos kavos lopšiu. Būtent šiame regione prasidėjo šalies kavos pramonės augimas, nulėmęs ekonominį suklestėjimą. São Paulo kavos pupelės paprastai pasižymi stipresniu skoniu ir lengva rūgštele, o aromate galima pajusti kakavos ar karamelės natas. Keliaujant verta aplankyti istorinius kavos miestelius ir muziejus, pasakojančius, kaip kava tapo Brazilijos pasididžiavimu.
Espírito Santo
Šis pakrantės regionas garsėja robusta kavos pupelių auginimu. Kalvotose Espírito Santo vietovėse kava dažnai auginama mažose šeimos fermose, kur išsaugotos senosios tradicijos. Čia užauginta kava išsiskiria intensyviu, sodriu skoniu ir gausiu aromatu. Tai puiki kryptis norintiems patirti autentišką Brazilijos provincijos gyvenimą ir paragauti kavos, kurią vis dar renka rankomis.
Bahia
Bahia – spalvingas ir saulėtas regionas, kuriame dera ir arabica, ir robusta kavos rūšys. Kavos skonis čia lengvas, vaisinis, kartais net gėliškas – toks, koks patinka šilto klimato mylėtojams. Be to, Bahia vilioja ne tik kava, bet ir kultūra. Spalvingi miesteliai, gyva muzika ur atpalaiduojanti atmosfera padaro šį regioną puikia vieta tiek poilsiui, tiek naujiems atradimams.
Rondônia
Rondônia – jaunas, bet sparčiai augantis kavos regionas šalies vakaruose. Čia vyrauja robusta kavos pupelės, o vietos ūkininkai garsėja inovatyviais, tvariais auginimo būdais. Atogrąžų klimatas ir modernios technologijos padeda išgauti stiprų, aromatingą skonį. Šis regionas itin patinka keliautojams, ieškantiems mažiau turistinių vietų ir norintiems pamatyti tikrą, natūralią Brazilijos gamtą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!
