• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip sumažinti prakaito upelius

Prakaito gausa priklauso ne tik nuo jūsų organizmo savybių, bet ir nuo maisto. Užsisakėte aštraus troškinio ar pikantiškais prieskoniais pagardintų mėsos gabalėlių? Vos suvalgę kelis kąsnius pajusite, kad pila karštis, o ant kaktos netruks pasirodyti prakaito lašeliai. Kodėl taip nutinka?

Prakaito gausa priklauso ne tik nuo jūsų organizmo savybių, bet ir nuo maisto. Užsisakėte aštraus troškinio ar pikantiškais prieskoniais pagardintų mėsos gabalėlių? Vos suvalgę kelis kąsnius pajusite, kad pila karštis, o ant kaktos netruks pasirodyti prakaito lašeliai. Kodėl taip nutinka?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laura Mureikaitė

Aštru – net karšta!

Karščio pojūtis ir prakaitavimas – tai kapsaicino, medžiagos, kurios apstu aitriosiose paprikose, poveikis. Kapsaicinas stimuliuoja burnos nervų receptorius jūsų ir siunčia nervų sistemai signalą, kad jums – karšta. Kūnas ima reaguoti taip, tarsi šiuo metu keptumėte 30 laipsnių karštyje, ir išmuša prakaitas. Jūsų vidinis termometras – hipotalamo sritis smegenyse – aktyvuoja jūsų prakaito liaukas. Prakaitas išsiskiria per odą – garuoja ir iš kūno šalina šilumos perteklių.

REKLAMA

Beje, panašus poveikis pasireiškia užvalgius neaštraus, bet pakankamai karšto maisto. Karšta kava, arbata, sriuba taip pat skatina prakaitavimą, nors viso kūno temperatūra tuo metu ir nėra per didelė. Todėl karštos sriubos ir arbatos – pirmieji vaistai užklupus peršalimui ir pakilus temperatūrai: gydo ne pats maistas ir gėrimai, o karštis, kuris priverčia kūną aušintis, prakaituoti. Rezultatas – krenta kūno temperatūra, savijauta pagerėja.

REKLAMA
REKLAMA

Kava – dar vienas prakaitavimą spartinantis produktas. Kofeinas pagreitina medžiagų apykaitą. Kaip ir aštrus maistas, kava gali greitai sukelti prakaitavimą. Nepamirškite, kad kofeino yra ir arbatose bei energiniuose gėrimuose. Alkoholiniai gėrimai taip pat garsėja kaip produktai, sukeliantys prakaitavimą ir karščio bangas. Alkoholis atveria kraujagysles, skatina kraujo tekėjimą į odą, todėl netgi kokteilis su ledu privers jus suprakaituoti dar prieš tai, kol pajusite svaigulį.

O kaipgi kvapas?

Vien aprasojusi kakta dar būtų nieko baisaus, bet užvalgius tam tikrų maisto produktų kūną išmuša itin nemalonaus kvapo prakaitas. Kuo paaiškinti šį neįprastą aromatą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tam tikri maisto produktai turi lakiųjų organinių junginių, kurie išsiskiria kartu su prakaitu. Šie junginiai patenka į kraujotaką, o vėliau yra pašalinami. Dalis išeina su šlapimu, dalis – kvėpuojant, likutis išprakaituojamas. Vieni ryškiausią poveikį turinčių produktų – česnakas ir svogūnas. Suvalgius česnako nemalonų kvapą burnoje ir ant odos sukuria siera. Kita nemalonius kvapus garantuojančių produktų grupė – kryžmažiedžių šeimos augalai: brokoliai, Briuselio, žiediniai kopūstai. Juose taip pat apstu sieros junginių.

REKLAMA

Kvapieji prieskoniai – karis, kuminas, taip pat ilgam palieka specifinį odos aromatą. Todėl net prieš keletą valandų suvalgius kario troškinį kūnas dvelkia taip, tarsi būtumėte užvėrę indiškų patiekalų restorano duris.

Kad prakaitavimas sumažėtų ir mažiau jaustųsi savotiškas kvapas, patariama pavalgius prakaitavimą skatinančio maisto gerti daugiau vandens, kai kuriuos produktus valgyti ne žalius, o patroškintus.

Jei net pakeitę valgiaraštį pastebite, kad prakaitas išmuša pernelyg dažnai – gali būti, kad taip pasireiškia tam tikri sveikatos sutrikimai. Pagausėjęs prakaitavimas gali būti ir diabeto, skydliaukės ligų simptomas.

REKLAMA

Kaip sušvelninti simptomus užvalgius aštriai?

• Valgykite lėtai – kuo daugiau suvartojate kapsaicino, tuo stipresnė organizmo reakcija. Kai baigsite valgyti, aštraus maisto poveikį jusite dar 15 minučių. • Prieš valgydami aštrų maistą, išgerkite labai šalto gėrimo – šaltis apmarins burnos nervų galūnes. Maistas išliks aštrus, bet nedegins gleivinės. • Užkąskite neutralaus skonio produktais – krekeriais, duona, bandele. Taip receptoriams bus pasiųstas naujas signalas, kuris nutrauks deginantį aštraus maisto poveikį. Be to, kepiniuose yra krakmolo, o jis neutralizuoja kapsaicino poveikį. • Pienas arba jo produktai taip pat sušvelnina deginimo jausmą burnoje. Tam tinka ir riebus pienas, ir kefyras, pieno kokteilis. O geriausia – aštrų maistą sušvelninti šaukšteliu grietinės. • Patrinkite liežuvį citrinos žievele – tai taip pat sumažins deginimo jausmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O gal trūksta vitamino D?

Degina burną ir gerklę, dažnai išpila šaltas lipnus prakaitas, greitai riebaluojasi plaukai, sutriko virškinimas, greitai pakeitus kūno padėtį akyse ima mirguliuoti, nusilpsta regėjimas tamsoje? Visa tai – simptomai, pasireiškiantys, kai stinga vitamino D. Kūdikiams ir mažiems vaikams šio vitamino stygius sukelia rachitą. Vitaminas D – vienintelis elementas, kurio organizmui gana sunku gauti su maisto medžiagomis. Jo atsargas papildo pats organizmas, veikiamas B tipo ultravioletinių spindulių ir šilumos, tad geriausias būdas gydytis – dažniau būti gryname ore saulėtomis dienomis. Taip pat šiek tiek vitamino D organizmas gauna su riebia žuvimi, žuvų taukais.

REKLAMA

Aštrus maistas – į sveikatą

Yra žmonių, kurie negali pakęsti aštrių patiekalų. Jie patys vengia aštraus maisto ir nesijaučia dėl to nuskriausti. Bet esama ir tokių, kuriems rekomendacija „nevalgyti aštraus“ skamba kaip nuosprendis. Jei vienintelė problema – tai, kad užvalgius aštraus maisto išpila prakaitas, numokite į tai ranka ir mėgaukitės „ugnele“ lėkštėje. Nes aštrus maistas labai naudingas jūsų sveikatai!

1. Saugo skrandžio gleivinę. Daugelis žmonių klysta tikėdami mitu, kad aštrus maistas – tiesiausias kelias į gastritą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kapsaicinas stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą ir kraujo pritekėjimą į skrandį, taigi veikia kaip skrandžio opų profilaktika.

REKLAMA

2. Sveika širdžiai. Reguliariai su maistu vartojant aitriųjų paprikų teigiamai veikiama širdies ir kraujagyslių sistema. 2006 metais atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad per 4 savaites šie pipirai sumažina blogojo cholesterolio koncentraciją. O 2010 metais kinų mokslininkai priėjo išvados, kad aitrieji pipirai gerina kraujagyslių elastingumą ir padeda išvengti hipertonijos.

3. Vėžio profilaktika. 2010 metais publikuotuose Edvardso medicinos mokyklos (Vakarų Virdžinija) mokslininkų atliktuose tyrimuose prieita išvada, kad kapsaicinas gali stabdyti plaučių vėžio ląstelių poliferaciją. Kiti tyrimai parodė, kad kapsaicinas apskritai skatina vėžinių ląstelių nykimą, o sveikąsias organizmo ląsteles palieka nepakitusias.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų