REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai nustatė, kad raudonajame vyne esantis natūralus junginys gali sutrikdyti organizmo medžagų apykaitą ir dėl to pradeda skaudėti galvą. Šių junginių – flavonolio, kvercetino, natūraliai yra visuose vaisiuose ir daržovėse, įskaitant vynuoges. 

Mokslininkai nustatė, kad raudonajame vyne esantis natūralus junginys gali sutrikdyti organizmo medžagų apykaitą ir dėl to pradeda skaudėti galvą. Šių junginių – flavonolio, kvercetino, natūraliai yra visuose vaisiuose ir daržovėse, įskaitant vynuoges. 

REKLAMA

Kvercetinas laikomas sveiku antioksidantu, tačiau susimaišęs su alkoholiu jis gali kelti problemų, nustatė Kalifornijos universiteto Deivise mokslininkai. 

Profesorius Endrius Voterhauzas (Andrew Waterhouse) teigė: „Cervercetinas yra vienas iš svarbiausių ir labiausiai paplitusių kvapiklių, kuriuos galima gauti iš žmogaus: 

„Kai jis patenka į kraujotaką, organizmas jį paverčia kita forma, vadinama kvercetino gliukuronidu. Tokiu pavidalu jis blokuoja alkoholio metabolizmą.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Galvos skausmą sukelti gali vynuogių augimo sąlygos 

Mokslininkai taip pat nustatė, kad skirtinguose vynuose yra skirtingas skausmą sukeliančio flavanolio kiekis, priklausomai nuo to, kiek saulės šviesos teko vynuogėms, rašo express.co.uk. 

REKLAMA

Profesorius Voterhauzas tęsė: „Kvercetiną vynuogės gamina reaguodamos į saulės šviesą.  Jei auginate vynuoges su atviromis kekėmis, kaip tai daroma Napos slėnyje gaminant kabernetą, gaunamas daug didesnis kvercetino kiekis. Kai kuriais atvejais jis gali būti 4-5 kartus didesnis.“ 

Vartojant šį flavanolio kupiną vyną gali susikaupti toksinas acetaldehidas, sukeliantis skausmingą simptomą, rašo daktaras: „Tai yra gerai žinomas toksinas, dirgiklis ir uždegimą sukelianti medžiaga. 

Mokslininkai žino, kad didelis acetaldehido kiekis gali sukelti veido paraudimą, galvos skausmą ir pykinimą.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Galvos skausmas pasireiškia per 30 minučių 

Raudonojo vyno galvos skausmas paprastai pasireiškia per 30 minučių – tris valandas po to, kai išgeriama vos nedidelė taurė vyno. 

Profesorius Morisas Levinas pridūrė: „Mes darome prielaidą, kad jautriems žmonėms vartojant vyną, kuriame yra net nedidelis kiekis kvercetino, jiems pradeda skaudėti galvą, ypač jei jie jau serga migrena ar kita pirmine galvos skausmo liga. 

Manome, kad pagaliau esame teisingame kelyje aiškinantis šią tūkstantmečių senumo paslaptį. Kitas žingsnis – moksliškai patikrinti tai su žmonėmis, kuriems pasireiškia šie galvos skausmai.“ 

Komanda planuoja atlikti klinikinius tyrimus su žmonėmis, kad gautų daugiau atsakymų, nes vis dar yra daug nežinomųjų apie raudonojo vyno galvos skausmo priežastis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų