REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Išėjusi grybauti Diana neteko žado: tai, ką rado, nustebino daugelį (nuotr. grybautoja Diana)

Išvykusi grybauti Anykščių rajone Diana liko maloniai nustebusi – į namus ji grįžo su pilna pintine ir kibirais grybų.

4

Išvykusi grybauti Anykščių rajone Diana liko maloniai nustebusi – į namus ji grįžo su pilna pintine ir kibirais grybų.

REKLAMA

Grybautojų grupėje pasidalinusi vakar dienos laimikiu Diana sulaukė daugybės reakcijų.

Žmonės negalėjo atsistebėti, kad tokį kiekį grybų Dianai pavyko rasti Lietuvoje, kadangi daugelyje šalies regionų grybų vis dar nematyti.

Tačiau Diana tv3.lt pasakoja, kad puikius radinius joms kartu su drauge pavyko rasti ir paskutinę, ir priešpaskutinę liepos dieną:

„Liepos 30 dieną surinkome grybus kartu su drauge per 5 valandas, o 31 d., toje pačioje vietoje, per 3 valandas.“

Kartu su drauge Diana grybavo Anykščių regione. Tad matant kelių valandų rezultatus, kitiems iš tiesų yra dėl ko pavydėti!

Be to, tarp daugybės rastų grybų, moteriai pasisekė rasti ir grybą „milžiną“, kuris nustebino įspūdingu savo dydžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Ką būtina žinoti einant grybauti?

Kad grybavimas neapkarstų, anksčiau naujienų portalui tv3.lt mikologas Jonas Kasparavičius papasakojo, ko svarbu nepamiršti einant į mišką.

REKLAMA

Kalbėdamas apie tai, kokius grybus galima rinkti, o kurių ne, mikologas J. Kasparavičius sakė, kad svarbiausia taisyklė – labai paprasta: „Nepažįstu – neimu, abejoju – neimu.“ 

Kaip atpažinti grybus? Mikologas J. Kasparavičius teigia, kad nepažįstant grybo ir norint jį atpažinti, galima jį parsinešti į namus ir atlasų ar interneto bei specialistų pagalba bandyti jį atpažinti.

„Tokiu atveju grybą būtina ne pjauti, o atsargiai išrauti, kad matytųsi ir būtų nepažeistos, nenučiupinėtos visos jo dalys. Grybas turi būti ne tik pradėjęs augti, o jau išaugęs. Gali būti ir keli grybai įvairiose augimo stadijose. Kartais tai labai palengvina grybo atpažinimą“, – patarė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau specialistas įspėja, kad neretai pavojinga yra pasitikėti kitų, o ypatingai garbaus amžiaus žmonių gebėjimu pažinti grybus. Jeigu asmuo gerai mato ir geba kritiškai bei objektyviai įvertinti savo žinias ir gebėjimą atpažinti grybus, tokiu atveju, viskas gerai, tačiau vis tiek išlikite budrūs:

„Deja, kartais vis pasitaiko atvejų, kai žmogus jau blogai mato ir nelabai sugeba atpažinti grybą, tačiau yra įsitikinęs savo žiniomis ir patirtimi: „Visą gyvenimą rinkau grybus ir niekada neapsinuodijau, o dabar jau nesugebėsiu atpažinti.“

Dar blogesnė situacija, kai žmogus „instinktyviai“ jaučia grybus. Deja, bet mūsų instinktai grybų atveju yra blogas patarėjas. Nei spalva, nei forma, nei kiti požymiai negali mums padėti nuspręsti ar grybas valgomas, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra puikių valgomų raudonos arba žalios spalvos grybų, tačiau yra ir nuodingų. Tą patį galima pasakyti ir apie baltos, rudos ir kitų spalvų grybus“, – pridūrė mikologas.

Kartais žmonės bando atpažinti grybą ar šis tinkamas vartoti, ar ne, pagal kvapą. Tačiau pasitelkus tokį atpažinimo metodą, galima itin lengvai apsigauti, jeigu grybo kvapas aitrus arba kartus. J. Kasparavičius paaiškina, kad vienų grybų aitrus skonis išmirkius, išvirus ar iškepus išnyksta, o kitų – ne.

Klausykit ,ar čia skaitytojai,skaitydami nuolat briedus,dar turi ŽADĄ,ar jau neteko visi...
Žodynėlis pastovus-netekožado,atėmė žadą,pametė galvą,sprogs iš pykčio,užklupks,įspėjam,kirto,pritrenkė naujiena ir t.t.
Parasykit ir kada atgaus zada.Lauksim.
kvailiai -- juk čia nuotraukos senos penkių metų senumo --netikėkite nesąmonėmis
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų