REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant vasarai norisi bėgti, lėkti, mėgautis gyvenimu, kurti kažką nauja. Tačiau dažniausiai nutinka taip, kad entuziazmo turime daugiau nei jėgų ir energijos.

Artėjant vasarai norisi bėgti, lėkti, mėgautis gyvenimu, kurti kažką nauja. Tačiau dažniausiai nutinka taip, kad entuziazmo turime daugiau nei jėgų ir energijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greičiau nuvargstame, kartais net pasiduodame apatijai. Tokią savijautą dažnai lemia avitaminozė ir per žiemą šlakais užterštas organizmas. Šiuos negalavimus įveikti padės paprastai pagaminami skanūs vaisių, daržovių ir žalumynų kokteiliai, kurie ne tik atkurs vitaminų pusiausvyrą organizme, bet ir padės iš kūno lengviau pašalinti šlakus.

REKLAMA

Tokie kokteiliai puikiai tinka ir tiems, kurie nemėgsta valgyti pusryčių ar nori atsikratyti per žiemą atsiradusių papildomų kilogramų. Su žalumynais ar pienu suplakti kokteiliai yra labai maistingi, turi daug išsekusiam organizmui reikalingų medžiagų. Žalumynai žmogui yra tokie pat būtini, kaip ir vanduo, oras bei saulės šviesa. Juose yra daug mineralų, vitaminų, aminorūgščių. Vienintelis svarbus elementas, kurio žalumynuose nėra, – vitaminas B12. Tačiau jį kompensuos jūsų pasirinkti vaisiai bei daržovės.

REKLAMA
REKLAMA

Žaliuosius kokteilius reikia plakti iš žalumynų ir vaisių. Žali lapai – maistingiausia augalo dalis. Tačiau lapuose augalas sukaupia ir nedidelį kiekį alkaloidų. Didelis kiekis alkaloidų yra nuodingas, o mažas stiprina imuninę sistemą. Plakant vaisių ir žalumynų kokteilį juos reikėtų maišykite 60:40 santykiu. Žaliuosius kokteilius ruošti galima iš įvairių augalų: kultūrinių ( agurkų, burokų, garstyčių, morkų, moliūgų, ropių lapų, kininių kopūstų, kviečių želmenų, romaninių salotų, salierų, špinatų ir kt.), laukinių ( balandų, dobilų, dilgėlių, gysločių, kiaulpienių, laukinių garstyčių, laukinių našlaičių, miško žemuogių, rūgštynių, žliūgių, gelsvių ir t.t.), žolelių (bazilikų, kalendrų, krapų, melisų, mėtų, pankolių, petražolių, šaltmėčių ir t. t.), daigų (dobilų, brokolių, ridikų, grikių, saulėgrąžų, vaistinių ožragių), vaistažolių (alavijų lapų, asiūklių, dobilų, margainių, medetkų žiedų, taukių lapų ir t. t.). Tačiau į tokius kokteilius negalima dėti šių nuodingų augalų: durnaropių, kanadinių kukmedžių, vėdrynų, nuodingųjų gebenių, maudų, geltonųjų vilkdalgių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokteilis „Iškrovos diena“

1 kivis, 2 griežinėliai citrinos, 1 ryšulėlis petražolių, 4 lapeliai mėtų, 1 šaukštelis medaus, 100 ml vandens.

Kivį nulupkite ir sutrinkite. Citriną sutrinkite su visa žievele. Petražoles ir mėtų lapelius taip pat susmulkinkite. Viską supilkite į indą, užpilkite vandeniu ir įdėkite medų. Išplakite iki vientisos masės ir gerkite.

Melionų ir apelsinų kokteilis

Pusė mažo meliono, 1 apelsinas, 1 šakelė mėtų, 1–2 šaukšteliai citrinų sulčių, 1 šaukštelis vanilinio cukraus, ledukai.

REKLAMA

Melioną ir apelsiną nulupkite. Išspauskite iš apelsino sultis, o melioną ir mėtos lapelius sutrinkite.

Sumaišykite meliono tyrę su apelsinų bei citrinų sultimis ir vaniliniu cukrumi. Kad kokteilis būtų gaivesnis, įmeskite ledukų.

Baltymų kokteilis

1 kiaušinis, 300 ml pieno, 3 šaukšteliai cukraus, juodasis šokoladas, grietinėlė.

Įmuškite į dubenį 1 kiaušinį, įpilkite pieno, įberkite cukraus ir viską išplakite. Gautą masę supilkite į puodelius. Ant viršaus užpurkškite grietinėlės ir užtarkuokite šokolado.

REKLAMA

Salierų gėrimas

2 stiklinės pomidorų sulčių, 2 stiklinės vandens, 1 kg obuolių, 1 kg salierų, petražolės, druska, cukrus.

Iš salierų ir obuolių išspauskite sultis, jas atskieskite virintu vandeniu ir supilkite pomidorų sultis. Gėrimą pagardinkite druska, cukrumi bei smulkintomis petražolėmis.

Burokėlių ir morkų sultys

2 burokėliai, 1 morka, 0,5 obuolio, cukrus.

Burokėlius, morką ir pusę obuolio nulupkite ir išspauskite iš jų sultis. Į jas įmaišykite šiek tiek cukraus ir gerkite.

Agurkų ir jogurto kokteilis

2 agurkai, 200 ml natūralus jogurto, 1 šaukštelis sezamo sėklų, 1 šaukštas smulkintų krapų ir petražolių, 2 šaukštai grūstų ledukų, prieskoniai.

Agurkus sutrinkite ir išplakite su jogurtu, prieskoniais, sezamų sėklomis bei ledukais.

Viršų papuoškite smulkintais žalumynais.

VL inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų