REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors majonezas yra mėgstamas ir nuo lietuviškų šventinių stalų neatsiejamas produktas, kyla vis daugiau klausimų dėl jo neigiamos sudėties ir keliamo pavojaus sveikatai.

Nors majonezas yra mėgstamas ir nuo lietuviškų šventinių stalų neatsiejamas produktas, kyla vis daugiau klausimų dėl jo neigiamos sudėties ir keliamo pavojaus sveikatai.

REKLAMA

Mitybos specialistas Mantas Liekis komentuoja, kuo majonezas žalingas organizmui ir kokios galimos jo alternatyvos 

M. Liekis pradeda pasakoti, kad majonezas turi ir teigiamos įtakos sveikatai.   

„Majonezas turi daug sveikųjų riebalų, ypač jei jis pagamintas iš aliejaus, kuriame gausu nesočiųjų riebalų. Pavyzdžiui, alyvuogių ar avokadų aliejaus. Šie riebalai yra būtini širdies ir smegenų veiklai.   

Majonezas turi daug maistinių medžiagų. Majoneze gali būti vitaminų E ir K, kurie yra svarbūs kraujo krešėjimui, kaulų būklei“, – apie medžiagas majoneze kalba jis.   

REKLAMA
REKLAMA

Pataria atsisakyti įprasto majonezo  

Visgi, šis produktas turi daugiau neigiamų nei teigiamų savybių – M. Liekio teigimu, majoneze yra daug kalorijų bei sočiųjų riebalų.  

REKLAMA

Majonezas yra kaloringas, maždaug 90–100 kalorijų yra viename majonezo šaukšte, o tai gali prisidėti prie svorio padidėjimo, jei vartojama dideliais kiekiais.   

Majoneze gali būti daug sočiųjų riebalų, kurie yra kenksmingi žmogaus sveikatai.  

Majoneze gali būti daug natrio. Parduotuvėje įsigytame majoneze gali būti daug šios medžiagos, todėl vartojant dideliais kiekiais, gali padidėti kraujospūdis“, – apie neigiamas majonezo savybes pasakoja mitybos specialistas.  

M. Liekis teigia, kad majonezo geriau nenaudoti, nes jame yra daug kalorijų, kurios gali būti kenksmingos žmonėms, su padidėjusiu kūno svoriu, aukštu cholesteroliu.  

REKLAMA
REKLAMA

„Majoneze gausu riebalų, priklausomai nuo rūšies iš majonezo galima gauti per daug riebalų, ypač sočiųjų riebalų rūgščių. Tam tikri žmonės, kurie turi problemų su tulžimi ir netoleruoja kiaušinių, turėtų vengti majonezo.  

Šiame produkte yra gausu druskos, tad tie, kurie turi padidėjusį kraujospūdį turėtų vengti majonezo“, – pasakoja M. Liekis.  

Sveikesnės majonezo alternatyvos  

Mantas pasakoja, kad sveikesnės majonezo alternatyvos – graikiškas jogurtas, avokadas, humusas, garstyčios, pesto padažas  

„Graikiškas jogurtas suteikia kreminės tekstūros, kurioje yra daugiau baltymų ir mažiau kalorijų. Avokadas suteikia sveikų riebalų ir kreminės konsistencijos, turi mažiau kalorijų nei majonezas.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Humusas yra skanus pasirinkimas, kuriame gausu skaidulų, baltymų bei nedaug kalorijų. Garstyčios turi mažai kalorijų ir suteikia aštrų skonį. Pesto padažas pasižymi žolelių, riešutų skoniu, turi šiek tiek mažiau kalorijų nei majonezas“, – keletą sveikesnių majonezo alternatyvų pateikia mitybos specialistas.  

Sveikojo avokadų majonezo receptas  

M. Liekis teigia, kad majonezą galima pakeisti avokadu arba gvakamole, pesto, tahini. Vyro teigimu, priklauso, kur naudosite šiuos pagardus, nes nuo to priklausys patiekalo skonis.  

Pavyzdžiui, sveikesnė majonezo alternatyva – avokadų majonezas.  

Ingredientai:  

  • 1 prinokęs avokadas;  
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių arba obuolių sidro acto;   
  • 1 nedidelė česnako skiltelė, susmulkinta;   
  • 1/4 šaukštelis garstyčių;  
  • Druska ir pipirai, pagal skonį;  
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus arba vandens (pagal norimą konsistenciją);  

Gamyba:  

REKLAMA
  • Virtuviniu kombainu sutriname prinokusį avokadą, citrinos sultis (arba obuolių actą), smulkintą česnaką ir garstyčias iki vientisos masės.    
  • Maišydami lėtai pilame alyvuogių aliejų arba vandenį, kol pasiekiame norimą konsistenciją. Ši turėtų būti kreminė.   
  • Pagardiname druska ir pipirais pagal skonį. Patiekiame.  

M. Liekis pasidalina, kad galima naudoti ir kitus produktų derinius, kurių skonis primintų majonezo skonį. „Galima naudoti graikišką jogurtą sumaišytą su citrinos sultimis arba actu, garstyčiomis, pipirais ir druska.  

O norint majonezą pasigaminti namuose, geriau naudoti tik natūralius ingredientus. Taip pat derėtų naudoti mažiau riebalų, pavyzdžiui aliejaus, nenaudoti skonio stipriklių“, – pataria mitybos specialistas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų