REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arbūzas – didelė ir naudinga uoga

Du patikimi artėjančio rugsėjo pranašai – besiskleidžiantys kardeliai ir turgaus bei parduotuvių lentynose besišypsantys prisirpę raudoni arbūzai. Kuo ši gardi uoga naudinga žmogaus organizmui?

Du patikimi artėjančio rugsėjo pranašai – besiskleidžiantys kardeliai ir turgaus bei parduotuvių lentynose besišypsantys prisirpę raudoni arbūzai. Kuo ši gardi uoga naudinga žmogaus organizmui?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antioksidantų skrynelė. Raudoname arbūzo minkštime yra didžiausias kiekis vieno stipriausio natūralaus antioksidanto – likopeno, kuris mažina tikimybę susirgti vėžiu, stiprina imuninę sistemą, skatina ląstelių

atsinaujinimą, saugo nuo širdies ligų.

REKLAMA

Afrodiziakas. Arbūzuose, ypač geltonuosiuose, gausu aminorūgšties ir antioksidanto citrulino. Jis atpalaiduoja kraujagysles ir didina seksualinį potraukį bei ištvermę.

Vitaminų šaltinis. Arbūzuose gausu vitaminų A, C ir B6. Vitaminas C ir betakarotenas (vitaminas A) saugo organizmą nuo ligas sukeliančių bakterijų, o B grupės vitaminai neleidžia užplūsti chroniškam nuovargiui, gerina organizmo tonusą, didina darbingumą.

Mažai kalorijų. Saldu, gardu ir visai nekaloringa. Stiklinė arbūzo minkštimo neturi nė 50 kalorijų. Arbūzai turi daug virškinimą skatinančios ląstelienos, mangano, kuris padeda greičiau deginti riebalus. Arbūzuose gausu sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, todėl jie malšina saldumynų norą, o magnis gerina nuotaiką ir teikia energijos. Tikra trokštančiųjų sulieknėti svajonė!

REKLAMA
REKLAMA

Saldus vanduo. 92 procentus arbūzo sudaro vanduo. Taigi gardus kąsnelis ne tik numalšins alkį, bet ir apsaugos organizmą nuo dehidratacijos, efektyviai drėkins odą iš vidaus. Dėl šlapimą skatinančių savybių, arbūzo patariama valgyti sergant inkstų ir šlapimo takų ligomis.

Kaip išsirinkti gardžiausią arbūzą?

1. Geriau nepirkite  arbūzo nesulaukę rugpjūčio vidurio. Net ankstyviausios jų veislės prinoksta tik paskutinėmis liepos dienomis. Visi, kuriuos įsigyjate anksčiau, būna užauginti ir nokinti dirbtinėmis

sąlygomis.

2. Jei prinokusį arbūzą paplekšnosite delnu – garsas turėtų būti duslus.

3. Gerai prinokęs arbūzas gurgžda net ir nestipriai jį spustelėjus.

4. Niekada nepirkite įskilusio arbūzo.

5. Pažvelkite, kokie arbūzai sudėti parduotuvės lentynoje. Aiškiai didesnis už kitus arbūzus veikiausiai bus pernokęs, mažiausias – neprinokęs. Rinkitės vidutinio dydžio.

6. Didelė balkšva dėmė viename šone – patikimas požymis, kad arbūzas dar neprinokęs. Ši dėmė turėtų būti kuo mažesnė.

7. Prinokusio arbūzo žievę lengva įbrėžti nagu.

8. Niekada nepirkite šalikelėse pardavinėjamų arbūzų. Nuskintas jis „kvėpuoja“, todėl lengvai sugeria toksinus iš aplinkos, o prie judrių kelių jų, kaip žinome, netrūksta.

9. Nudžiūvusi arbūzo „uodegėlė“ tikrai neparodo, kad arbūzas prinokęs.

10. Perpjauto arbūzo „baltoji“ dalis turi iš tiesų būti balta. Kuo ji geltonesnė – tuo daugiau vaisius augdamas sugėrė nitratų.

11. Perpjovus arbūzą, jo minkštimo gabalėlį pamerkite į stiklinę vandens. Jei vanduo nusidažė rausvai, vadinasi, arbūzas iš tiesų yra paspalvintas maistiniais dažais. Augintojai ir prekeiviai kartais imasi ir tokių gudrybių.

12. Nitratai arbūze pasiskirsto netolygiai. Daugiausia jų susikaupia prie žievės ir kotelio. Vaikams sveikiausia duoti minkštimą iš viduriuko.

13. Jei pauosčius arbūzą juntamas rūgštus kvapas – verčiau jo nevalgyti, galima rimtai apsinuodyti.

14. Jei esate girdėję, kad iš arbūzų žievelių verdama gardi uoginė – geriau nesigundykite pabandyti. Auginant arbūzus pastaruoju metu naudojama gana daug kenksmingųjų medžiagų, kurios kaupiasi iškart po žieve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų