REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėsa, bulvės, spirgučiai ir marinuotos gėrybės, tai – Baltarusijos virtuvė. Baltarusijos virtuvė, iki smulkiausių detalių išieškotas interjeras, brandūs padavėjai ir aukšto lygio šefų darbai, tai – GUDA. Naujas baltarusiškos virtuvės restoranas, Vilniaus centre, kuriame užsisakęs lietinių su „močianka“ prisimeni slavų veikėjus „try bogatyria“, nes tik jie galėtų sudoroti visą porciją. Restoranas, kuriame šonkauliukus gali valgyti rankomis, o netradiciniai sprendimai su tradiciniais produktais susilaukia geriausių Lietuvos šefų įvertinimo.

Mėsa, bulvės, spirgučiai ir marinuotos gėrybės, tai – Baltarusijos virtuvė. Baltarusijos virtuvė, iki smulkiausių detalių išieškotas interjeras, brandūs padavėjai ir aukšto lygio šefų darbai, tai – GUDA. Naujas baltarusiškos virtuvės restoranas, Vilniaus centre, kuriame užsisakęs lietinių su „močianka“ prisimeni slavų veikėjus „try bogatyria“, nes tik jie galėtų sudoroti visą porciją. Restoranas, kuriame šonkauliukus gali valgyti rankomis, o netradiciniai sprendimai su tradiciniais produktais susilaukia geriausių Lietuvos šefų įvertinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skoniai, kurių, greičiausiai, būsite pasiilgę

Baltarusių virtuvė, tai rusų, lenkų, ukrainiečių, lietuvių virtuvės, visos persimaišiusios viename katile. Visi garbiname bulves, kurias baltarusiai vadina antrąja duona, visose virtuvėse vyrauja kiauliena, o daugelis turėtų atsiminti vaikystėje kapotus lietinius su spirgučiais. Atsivertus baltarusiškąjį meniu, matyti, kad čia išrankioti geriausi baltarusiškos virtuvės perliukai, o restorano direktorės teigimu ir receptūros kurtos įsigilinus į autentiškus receptus.

REKLAMA

Ragaujame

Vos atsivertus meniu minutei pritylu, nes pirmasis patiekalas mažų mažiausiai nustebina – baravykų grybienė su perlinėmis kruopomis. Taip, tos pačios perlinės kruopos iš senų, gerų (o greičiau ne tokių gerų) laikų, ne visiems jos maloniai kutena prisiminimus. Perlinės kruopos restorane – drąsus sprendimas ir prisipažinsiu sąžiningai, jei ne restorano direktorės Eglės Keburienės atkaklumas, šio patiekalo taip ir nebūčiau paragavusi. Tiesa, apsispręsti padėjo ir čia neseniai besilankiusio, vieno geriausių, Lietuvos šefo, Gintauto Zuikaičio, pastebėjimas, jog tai skaniausia jo ragauta baravykienė. Pamirškite visus stereotipus ir ragaukite - restoraninis patiekalas iš didžiosios raidės: kvapnūs baravykai, klampus ir sodrus skonis, o paskutinį tašką tirštame skonių rinkinyje uždeda paskrudinti spirguciai. Niekuo nepanašu į sovietiniais laikais taip įgrisusias perlines kruopas.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusai, kaip ir visi slavai – daininga tauta. Ir žinote apie ką jie dainuoja? Apie bulves! Vadinasi ir patiekalai iš bulvių turi užimti deramą vietą valgiaraštyje. Taigi eilė „dranikams“. Pirmą kartą šį pavadinimą išgirdau keliaudama po Ukraina ir visą likusią kelionę vis ieškodavome „dranikų“. Tai stambaus tarkio bulviniai blynai, „Gudoje“ pateikiami troškinti indelyje su kiauliena.

Į „Gudą“ geriausiai eiti su kompanija, kad vienam užsisakius patiekalą, padegustuoti galėtų visi, nes sudoroję vieną porciją greičiausiai nebeįveiksite jokio kito patiekalo ar net deserto. Tad atlaisvinkite diržus, pamirškite viską ką girdėjote apie dietinį maistą ir pasiruoškite nacionaliniam baltarusių pasididžiavimui - lietiniai su mėsos „Močianka“. Viena porcija tai šeši lietiniai ir mėsos troškinys patiekiamas ketinėje keptuvėje. Naminės dešros gabaliukai, rūkyti šonkauliai, šoninė...visa tai tirštame grietinėlės padaže. Tradiciškai „močianka“ valgoma taip: atlenkiamas vienas lietinio kraštas (kurie būną sulankstyti trikampėliais) į jį prisikraunama „močiankos“...būtinai turėkite šalia servetėlę arba atliekamą blyną, kuriuo galėtumėt nusišluostyti smakrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Močianka (nuotr. Organizatorių)Močianka (nuotr. Organizatorių)

Grįšiu prie porcijos dydžių. Baltarusiško meniu kainų vidurkis ~ 17 lt. Patikėkit, turėtumėtėt būti labai alkani, kad sudorotumėte visą porciją. Jei jau savarankiškai. Užsisakius patiekalą su mėsa, jos bus pripjaustyta, kaip namuose. Kitaip tariant, beveik visada restorane būnant vadovė Eglė, pasirūpins Jumis, kaip mama...tik ne taip įkyriai!

Be ragautų karštųjų patiekalų meniu rasite ir, taip slavų mėgstamas, marinuotas gėrybes, mėsos rinkinius, troškintą sprandinę ir porą desertų bei natūralias spanguolių sultis. Prie patiekalų brandūs, savo nuomonę turintys, restorano padavėjai pasiūlys tinkamo vyno, autentikos pageidaujantys galės rinktis iš kelių rūšių baltarusiškos degtinės „bulbaš“.

REKLAMA

Aluje troškinta kiauliena (nuotr. Organizatorių)Aluje troškinta kiauliena (nuotr. Organizatorių)

P.S

Dvigubai daugiau nei baltarusių, valgiaraštyje užima Europos virtuvės patiekalai. Bet apie juos jau kitą kartą....o dar geriau – nueikite ir paragaukite patys.

Pobūviai tikrame restorane, Vilniaus centre

Jei norite, kad Jūsų eilinė diena taptų išskirtiniu maloniu potyriu, o atskiroje salėje švenčiama prasminga šventė - nepamirštama gyvenimo dovana, apsilankykite restorane „Guda“. Jums pasiūlysime ne tik puikų maistą, bet ir dovanosime gerą nuotaiką bei nuoširdžią šypseną!

REKLAMA

Pačiame Vilniaus centre įsikūrusiame baltarusių ir Europos virtuvių restorane „Guda“ įrengtos dvi salės, kuriose galite surengti šventę iki 50 žmonių.

Jaukus, šviesus interjeras, kuriame apgalvotos net mažiausios smulkmenos, lankstus meniu ir itin patogi dislokacijos vieta centre. Šalia restorano rasite pigiausią Vilniaus senamiesčio stovėjimo aikštelę.

Restorano komanda pasirūpins viskuo, ko prireiks šventei: salės papuošimu, gyva muzika ir kt. Profesionalus aptarnavimas užtikrins sklandžia pačios šventės eigą.

Restorano GUDA interjeras (nuotr. Organizatorių)Restorano GUDA interjeras (nuotr. Organizatorių)

 

Užsakymo nr. 2902

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų