REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

COVID-19 gali užkrėsti insuliną gaminančias kasos ląsteles ir pakeisti jų funkciją. Tai gali paaiškinti, kodėl kai kurie sveiki žmonės, užsikrėtę virusu, suserga diabetu.

COVID-19 gali užkrėsti insuliną gaminančias kasos ląsteles ir pakeisti jų funkciją. Tai gali paaiškinti, kodėl kai kurie sveiki žmonės, užsikrėtę virusu, suserga diabetu.

REKLAMA

Gydytojai vis labiau nerimauja dėl didėjančio pacientų skaičiaus, kurie susirgo diabetu arba užsikrėtę koronavirusu, arba netrukus po to, kai pasveiko, rašo theguardian.com.

Šiam pacientų skaičiaus padidėjimui paaiškinti buvo pateiktos įvairios teorijos. Viena yra ta, kad virusas užkrečia kasos ląsteles per tą patį ACE2 receptorių, esantį plaučių ląstelių paviršiuje, ir trukdo jų gebėjimui gaminti insuliną – hormoną, padedantį organizmui reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Dar yra manoma, kad per didelis antikūnų atsakas į virusą gali netyčia pažeisti kasos ląsteles arba dėl uždegimo kitoje kūno vietoje audiniai silpniau reaguoja į insuliną.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdama išsiaiškinti, profesorė Shuibing Chen iš Weill Cornell Medicine gydytojų bendruomenės Niujorke patikrino įvairias ląsteles ir organoidus – laboratorijoje užaugintas ląstelių grupes, kurios imituoja organų funkciją – ir nustatė, kurios gali būti užkrėstos koronavirusu. Rezultatai parodė, kad koronavirusu gali būti užkrėsti plaučiai, storoji žarna, širdis, kepenys ir kasos organoidai, taip pat dopaminą gaminančios smegenų ląstelės.

REKLAMA

Tolesni eksperimentai atskleidė, kad insuliną gaminančios beta ląstelės kasoje taip pat gali būti užkrėstos, ir kad užsikrėtusios ląstelės gamino mažiau insulino, taip pat hormonų, kuriuos paprastai gamina skirtingos kasos ląstelės.

„Mes tai vadiname transdiferenciacija, – sakė S. Chen, kuri trečiadienį pristatė rezultatus metiniame Europos diabeto tyrimo asociacijos susitikime. – Jos pakeičia savo funkciją – vietoj insulino išskirimo, jos pradeda maišyti skirtingus hormonus. Tai galėtų suteikti daugiau informacijos apie patologinius COVID-19 mechanizmus.“

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai pastebėjo panašų reiškinį kai kuriuose II tipo cukriniu diabetu sergančiuose asmenyse, nors liga yra labiau susijusi su tuo, kad organizmo audiniai mažiau reaguoja į insuliną.

Dar neaišku, ar koronaviruso infekcijos sukelti pokyčiai yra ilgalaikiai. „Tačiau mes žinome, kad kai kurių pacientų, kurie turėjo labai nestabilų gliukozės kiekį kraujyje, buvę intensyviosios terapijos skyriuje ir išsigydę nuo koronaviruso, atsistatė ir gliukozė, o tai rodo, kad ne visi pacientai bus nuolatiniai“, – sakė S. Chen.

Atskiri profesoriaus Francesco Dotta iš Sienos universiteto Italijoje ir jo kolegų tyrimai patvirtino, kad koronavirusas puola kasos ląsteles, nusitaikydamas į angiotenziną konvertuojančio fermento 2 (ACE2) baltymą, ir kad insuliną gaminančios beta ląstelės išskiria ypač didelį šio baltymo kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie taip pat parodė, kad esant uždegiminėms sąlygoms padidėjo ACE2 kiekis, o tai yra svarbu, nes žmonėms, sergantiems II tipo cukriniu diabetu, jau gali būti prasidėjęs uždegimas kasoje.

„Tai reiškia, kad šios insuliną gaminančios beta ląstelės gali būti dar jautresnės virusinei infekcijai, kai kasoje jau prasidėjęs uždegimas“, – sakė F. Dotta.

Tai gali reikšti, kad žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar prediabetu, yra didesnė kasos disfunkcijos rizika, jei jie užsikrės koronavirusu – tai, ką profesorius dabar planuoja ištirti. „Cukriniu diabetu sergantys pacientai dažniausiai nėra jautresni COVID-19 infekcijai pagal

dažnumą, tačiau po užsikrėtimo jiems atsiranda sunkesnių komplikacijų ir sunkių medžiagų apykaitos sutrikimų“, – sakė F. Dotta.

REKLAMA

Profesorius Francesco Rubino, Londono karališkojo koledžo medžiagų apykaitos chirurgijos pirmininkas, sakė: „Atrodo, kad šie tyrimai nuosekliai palaiko biologinį pagrindą idėjai, kad COVID-19 gali padidinti diabeto išsivystymo riziką žmonėms, kurie yra linkę į tai, arba net tiems, kurie neturi polinkio į diabetą“.

Tačiau tai gali būti ne vienintelis būdas, kuriuo virusas padidina diabeto riziką. „Bent jau kliniškai vienas iš dalykų, kuriuos matome, yra tai, kad kai kuriais atvejais pacientai, kurie jau sirgo 1 tipo cukriniu diabetu, pradėjo išreikšti stiprų atsparumą insulinui, o tai yra tipiškas antro tipo diabeto bruožas“, – sakė F. Rubino. Tai gali sukelti problemą su tuo, kaip ląstelės kitur organizme reaguoja į insuliną po COVID-19 infekcijos.

REKLAMA

Dr. Lucy Chambers, Jungtinės Karalystės diabeto tyrimų komunikacijos vadovė, sakė: „Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, buvo neproporcingai paveikti koronaviruso, ir daugelis žmonių, sergančių šia liga, dėl to tragiškai mirė“. Diabetas yra nusistovėjęs rimtų ligų, susijusių su COVID-19, rizikos veiksnys, ir yra naujų įrodymų, kad koronavirusas gali sukelti naujų diabeto atvejų, tačiau tai, kaip šios dvi sąlygos yra biologiškai susijusios, dar nėra gerai suprantama.

Iki šiol skiepai nuo koronaviruso, įskaitant skiepijimą skatinamąją vakcina, kai ji rekomenduojama, išlieka geriausia apsaugos nuo viruso forma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų