REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1960-ųjų futurologai: „XXI a. žmonėms nereikės dirbti!“

Pagal to meto prognozes mes šiandien ne tik turėtume dirbti mažiau, bet ir į pensiją išeiti anksčiau - sulaukę 47 metų. Be to, šešių mėnesių atostogos bus savaime suprantamas dalykas, - pasakojo „General Motors“ atstovas 1966 metų BBC filme.

REKLAMA
REKLAMA

„2000-ais metais mašinos gamins tiek daug produkcijos, kad kiekvienas JAV pilietis bus išties nepriklausomas ir turtingas, - tais pačiais 1966 metais džiugino amerikiečius žurnalas „Time“. - Kaip panaudoti laisvą laiką - štai kur bus svarbiausia problema.“

REKLAMA

Rašytojas fantastas Arthuras C. Clarke'as 1968 metais savo esė rašė, kad „2001 metais mūsų palikuonys išgyvens mirtiną nuobodulį, o svarbiausia gyvenimo problema bus - kokį iš keleto šimto televizijos kanalų išsirinkti“.

Visiško dykinėjimo problema iš tiesų kėlė nerimą to meto futurologams: juk žmogus turi kažkuo užsiimti, kad išliktų žmogumi! O tinginystė ir ambicijų nebuvimas visuotinio mašinų dominavimo fone kels dar didesnį pavojų!

Na, gerokai peržengę XXI a. slenkstį galim patys įsitikinti, kad kartais klysta ir šviesiausi žmonijos protai. Kompiuteris, internetas, mobilusis telefonas padeda mums neatitrūkti nuo darbo reikalų kone kiaurą parą, kai kurie iš mūsų dirba kelerius metus be atostogų, o ir į pensiją išeiname vis vėliau ir vėliau...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų