Moterims, vartojančioms daugiau vitaminų A, E ir beta karotino, gali sumažėti rizika susirgti gimdos gleivinės vėžiu, teigia mokslininkai, išanalizavę iki šiol atliktų tyrimų rezultatus.
JAV mokslininkai žurnale „Cancer Causes and Control“ rašo, kad kiekvienam tūkstančiui kilokalorijų maisto padidinus beta karotino kiekį 1000 mikrogramų, gimdos gleivinės (endometriumo) vėžio rizika sumažėja 12 procentų.
Be to, jei tūkstančiui kilokalorijų maisto vitamino C padaugėja po 50 miligramų, endometriumo vėžio rizika sumažėja 15 procentų, o vitamino E padaugėjus 5 miligramais, tokia rizika sumažėja 9 procentais.
Gimdos gleivinės vėžys yra penktas pasaulyje pagal paplitimą tarp pasaulio moterų, tačiau įvairiose šalyse jo dažnis skiriasi daugiau nei dešimt kartų.
Apžvalgos išvados grindžiamos dvylikos kontroliuojamų tyrimų rezultatais ir nebuvo atsižvelgiama, ar žmonės vartojo maisto papildus, sako Elisa Bandera iš Niu Džersio vėžio universiteto.
Tyrėjai pažymi, kad reikia išsamesnių tyrimų antioksidantų ir gimdos gleivinės vėžio rizikos atvirkštiniam ryšiui pagrįsti.
Komentuodami poveikio mechanizmą, mokslininkai pažymi, kad vitaminai antioksidantai gali sumažinti vėžio riziką, suvaržydami oksidacinę žalą ląstelių DNR, praneša nutraingredients.com.