REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Emocijomis fotografiją vertinanti J. Baltrukonytė: nuotraukos sprendžia ginčus ir kuria istorijas
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kiekviena nuotrauka yra mini istorija, tarsi knyga be žodžių, kelianti ne tik estetinį pasigerėjimą, bet ir mezganti ryšį su žiūrovu. Tokia rašytojos ir redaktorės Jurgos Baltrukonytės fotografijos filosofija, kurios fabula – fiksuoti kadrus, atrinktus pagal vienintelį kriterijų – emociją. Tačiau nuotraukos žinomai autorei tampa ne tik jausmų išraiška. Tai ir bendravimo su dukra Paula, vyru Algiu bei netikėtai sutinkamais kasdienybės herojais, priemonė ir būdas įveikti augintinės Spurgos negalią ar netgi spręsti ginčus su kaimynais. 

10

Kiekviena nuotrauka yra mini istorija, tarsi knyga be žodžių, kelianti ne tik estetinį pasigerėjimą, bet ir mezganti ryšį su žiūrovu. Tokia rašytojos ir redaktorės Jurgos Baltrukonytės fotografijos filosofija, kurios fabula – fiksuoti kadrus, atrinktus pagal vienintelį kriterijų – emociją. Tačiau nuotraukos žinomai autorei tampa ne tik jausmų išraiška. Tai ir bendravimo su dukra Paula, vyru Algiu bei netikėtai sutinkamais kasdienybės herojais, priemonė ir būdas įveikti augintinės Spurgos negalią ar netgi spręsti ginčus su kaimynais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl dešimt „stipriausių“ vienos dienos kadrų „Huawei“ tarptautiniam mobiliosios fotografijos konkursui „Next Image“ pateikusi J. Baltrukonytė sako: „Nuotraukas vertinau emocija: ar ji jaučiasi, yra gyva, šneka, pasakoja istorijas“. 

REKLAMA

Buvo nepatogu, tapo – emocionalu 

J. Baltrukonytė save vadina ne tik kadrų, bet ir istorijų medžiotoja. Todėl rašytoja kaskart nuliūsta išėjusi iš namų be telefono, tačiau ne todėl, jog gali praleisti svarbų skambutį. 

„Labiausiai liūdžiu, kad sutikusi įdomų herojų ir su juo pašnekėjusi, neturėsiu galimybės nufotografuoti. Turiu aistrą kalbinti žmones, bendrauti, sužinoti tokių perliukų, kurie patiktų visiems mano feisbuko skaitytojams. Todėl telefonas – seniai ne tik telefonas, o labiau fotoaparatas. Anksčiau turėjau didelį, profesionalų fotoaparatą: koks vargas būdavo tampytis jį su savimi. Ne tik nepatogu nešti, bet ir užima laiko nustatyti visus parametrus. Taip herojaus nuotaika spėja pasikeisti, o bėganti stirna – nušuoliuoti keletą kilometrų“, – prisimena rašytoja. 

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pradėjusi fotografuoti išmaniuoju, J. Baltrukonytė netruko pajusti pokyčių. Kasdien padarydama daugybę kadrų, ji laimikio, kaip pati sako, ieško tarsi grybautojas miške – dairydamasi nuotykio, istorijos, herojaus, jausmų ar detalės. 

„Visa tai man labai svarbu. Nusprendusi užfiksuoti dešimt kadrų, stebėjau vieną savo dieną. Kai neskubėdama žiūriu į daiktus, augalus, užplūsta emocijos. Vakare, atrinkdama kadrus, juos vertinu pagal šį vienintelį kriterijų. Ar nuotraukoje emocija jaučiasi, yra gyva, šneka, pasakoja istorijas“, – papildo pašnekovė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įkvėpė ir sutuoktinis, sumaišęs gėles 

Paklausta, kokia iš padarytų nuotraukų konkursui sukelia šilčiausius jausmus, J. Baltrukonytė kalba apie kadrą, kuriame – dukra Paula vilki rašytojos rožinę vaikystės suknelę. Redaktorė pasakoja, jog mama ją numezgė iš siūlų, tuomet vadintų „irisais“, o kaskart išaugus, būdavo primezgami papildomi garbiniai. Suknelę pašnekovė vadina palikimu, kuris šiuo metu tinka dukrai, o vėliau liks kitoms giminės mergaitėms. 

„Taip šis kartų ryšis atsidūrė nuotraukoje. Diena buvo šilta, todėl Paula nutarė išmaudyti Beždžionę – mano dukterėčios mylimiausią žaislą, kurį atsitiktinai aptikau palėpėje. Vyko šeimų kraustymasis ir Beždžionė, niekam nežinant, apsigyveno pas mus. Šiuo metu žaislo savininkė – mano dukterėčia – laukiasi ir Paula nutarė, kad geresnio žaislo nei senasis mamos, vaikui nebus. Tai tapo tarsi ritualiniu skalbimu, kuris labiausiai įsiminė“, – sako J. Baltrukonytė. 

REKLAMA

Todėl, pasak rašytojos, nuotrauka turi megzti dialogą su žiūrovu, pasakoti istoriją, antraip bus tik neišpildytas estetinio pasigerėjimo objektas. 

„Ilgai galvojau, kokį portretą padaryti su savo vyru Algiu. Užfiksuoti jį piešiantį, fotografuojantį būtų per daug įprasta. Jis tai daro nuolatos, nes yra nesustabdomas darboholikas. Todėl pagavau momentą, kai Algis gulėjo pievoje, žvelgdamas į bijūnus, ir paklausė, ar šios gražios gėlės – rožės? Labai ilgai juokiausi. Vyras, kuris per valandą sukala stalą, diskutuoja filosofinėmis temomis, nuostabiai rašo, piešia, maketuoja, bėgioja, neskiria bijūno nuo rožės. Todėl ši istorija turi savo linksmas detales“, – šypsosi J. Baltrukonytė. 

REKLAMA

Kadrai – sunkumams ir ginčams įveikti 

Nuotraukas rašytoja fiksavo „Huawei P40 Pro“ išmaniuoju telefonu, kurio kamera autorę nustebino funkcionalumu ir galimybėmis. J. Baltrukonytei ypač patiko plačiakampis objektyvas bei lengvas portretinio, judėjimo ir naktinio režimų naudojimas. 

„Anksčiau vengdavau fotografuoti judančius objektus, tačiau dabar pabandžiau užfiksuoti savo šuniukus. Nuotraukoje jie skuodžia prie maisto. Pagrindiniame plane matoma Spurga, kuriai 13 metų, ji neseniai apkurto. Mokomės iš naujo susikalbėti. Ir nuostabu, kad švelnūs judesiai ar maistas gali tapti nauja komunikacijos rūšimi. Iš pradžių Spurga drovėjosi savo kurtumo, net kaip kuklus žmogus – bijodama šios nelaimės, apsimesdavo, kad girdi, bet dabar ji atsigavo ir maisto komandą girdi pirma visų“, – džiaugiasi rašytoja. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia netikėta fotografijos galia, J. Baltrukonytės teigimu, ne vienintelė – išmaniojo kameros savybės gelbsti netgi sprendžiant ginčus. 

„Tam panaudojau vaizdo priartinimo funkciją. Ispaniškoje saloje, kur dažnai būname žiemą, gyvena kaimynė Rosa. Kartą jai pasakojome apie stebuklingus Lietuvos miškus bei gėrybes, kurių ten galima rasti, ir paminėjome žemuoges. Visaip apibūdinome, bet tokių ji nežinojo. Nupiešėm. Sako – braškės, mes ginčijamės, jog žemuogės – daug mažesnės. Ji nesutinka: tai čia tokia braškių veislė. Taip gimė stambus žemuogių kadras: iš pasiutimo įrodyti Rosai, kad šios uogos kitokios ir auga miške“, – istorija dalijasi J. Baltrukonytė. 

REKLAMA

Profesionalumas – kiekvienam 

Vertindama savo fotografijos patirtį, autorė įsitikinusi: šiuo metu profesionaliu fotografu gali pasijusti kiekvienas – tereikia išmaniojo. Anot J. Baltrukonytės, toks įrenginys atveria beribes galimybes išmokti triukų, kurie atrodys lyg daryti žinovo: „Be to, paprasta pataisyti apšvietimo ar kompozicijos klaidas. Tačiau man labiausiai patinka staigumas – čiumpi ir fotografuoji. Taip ir užfiksuojamos emocijos, kurių nepakartosi“. 

Todėl technologijų gamintojas „Huawei“ profesionalais kviečia pasijusti visus ir sudalyvauti jau ne vienerius metus organizuojamame tarptautiniame mobiliosios fotografijos konkurse „Next Image“. 

REKLAMA

„Kasmet tūkstančius tiek fotografijos mėgėjų, tiek profesionalų visame pasaulyje pritraukiantis renginys šiemet išskirtinis – jame dėl atskiro prizo tarpusavyje varžytis galės tik lietuviai. Į emocijas kviečiantis atsigręžti konkursas ragina ieškoti jausmų išraiškos fotografijoje – stebėti džiaugsmą, meilę, nostalgiją, liūdesį. Kurti istorijas, paremtas unikaliais potyriais. Ir tai daryti tikrai verta – lietuviams įsteigto konkurso prizas – išmanusis telefonas „Huawei P40 Pro“. Jis tarptautinių ekspertų įvertintas kaip vienas geriausiai fotografuojančių įrenginių pasaulyje, todėl jam iš tiesų verta patikėti svarbiausių emocijų fiksavimą“, – teigia „Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse Justė Karpavičiūtė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pažymi, kad lietuviai gali pretenduoti ir į tarptautinio konkurso laureatus, o bendrą „Next Image“ prizinį fondą sudaro net 40 tūkst. eurų. 

Dalyviai „Huawei“ telefonais įamžintas nuotraukas gali siųsti iki liepos 31 d. Atrinkti finalininkai bus paskelbti rugpjūčio 15-ąją, o rugsėjo viduryje paaiškės konkurso laureatai. Daugiau apie konkursą galima sužinoti: https://gallery.consumer.huawei.com/2020/index.html.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų