Perspėja lietuvius: nesaugus maistas – daugiau nei 200 ligų šaltinis

Nesaugus maistas, kuriame yra kenksmingų bakterijų, virusų ar parazitų, gali susargdinti – per maistą plinta daugiau nei 200 užkrečiamų ligų, primena Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai.

Teigiama, kad dažniausiai jomis užsikrečiama nuo gyvūninio maisto, per jį dažniausiai plinta salmoneliozė, kampilobakteriozė, listeriozė, ešerichiozė ir trichineliozė.

Paprastai šios ligos pasireiškia viduriavimu, vėmimu, tačiau gali būti ir sunkių pasekmių – inkstų ir kepenų funkcijos sutrikimų, gali pasireikšti sepsis, smegenų ar smegenų dangalų uždegimas ir net mirtis.

ULAC medikai primena, kad jautriausi salmoneliozę sukeliančiai salmonella enterica bakterijai yra maži vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės, taip pat tie, kurių imunitetas nusilpęs.

Salmonelėmis gali būti užteršti vištų kiaušiniai, broilerių mėsa ir jų produktai, žaliavinis pienas. Šių bakterijų gali turėti ir vaisiai, daržvės ar daigai.

Listeriozė – ypač pavojinga nėščioms moterims bei naujagimiams, ši liga pastaraisiais metais pripažinta svarbia visuomenės sveikatos problema daugelyje pasaulio šalių.

Kampilobakteriozės atvejų pastaraisiais metais daugėja ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, tačiau priežastys nėra gerai žinomos. Ši liga pasireiškia viduriavimu, neretai su krauju, pilvo, galvos skausmais, pykinimu ar vėmimu. Neretai liga gali prasidėti „apendicito priepuoliu“.

Trichinelioze žmonės užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai karščiu apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą, kurioje yra cistų su trichinelių lervomis. Ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas. Vėliau, lervoms migruojant į raumenis, 1–2 savaitės po užsikrėtimo, atsiranda veido ir akių pabrinkimai – edemos, vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimai bei nemiga.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų