Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
mokymai, kaip gaminti iš kruopų (nuotr. stop kadras)

Maisto paketus šimtams tūkstančių lietuvių dalijantis „Maisto bankas“ sugalvojo, kaip varguolius paskatinti iš naujo atrasti kasdienes kruopas. Tad surengė šeimininkavimo mokymus, o be praktinių gaminimo kursų, skaito paskaitas dar ir apie taupymą. Tačiau, rodos, net ir čia taupyti mokantys nustemba, kad švaistyti ir jie linkę rūkalams ar kavai iš aparatų.

15

Maisto paketus šimtams tūkstančių lietuvių dalijantis „Maisto bankas“ sugalvojo, kaip varguolius paskatinti iš naujo atrasti kasdienes kruopas. Tad surengė šeimininkavimo mokymus, o be praktinių gaminimo kursų, skaito paskaitas dar ir apie taupymą. Tačiau, rodos, net ir čia taupyti mokantys nustemba, kad švaistyti ir jie linkę rūkalams ar kavai iš aparatų.

REKLAMA

Ant viryklės puode jau kunkuliuoja kruopos, o šalia virėjos morkas aliejuje čirškina dvi maisto paketų gavėjos. Nors moterys savęs nelaiko prastomis šeimininkėms, visgi profesionali virėja randa, kuo jas nustebinti.

„Noriu jums pademonstruoti, kaip galima aromatizuoti aliejų. Aš jį dabar aromatizuosiu česnaku“, – kalbėjo mokytoja.

REKLAMA

„Aliejuje prieskonių aš gyvenime net nebūčiau dariusi ir net nepagalvojusi, o va, kiek išmoksiu“, – džiaugiasi Nadiežda.

Pirmą kartą „Maisto bankas“ miltų, kruopų ir konservų davinį gaunančius skurstančiuosius sukvietė į praktinius virimo mokymus, kurių metu profesionali virtuvės virėja keliolikai susirinkusių klausytojų pabodusias kruopas mėgina pagaminti kitaip.

„O dabar aš pakepinsiu daržoves", – girdisi mokymuose.

Ir išties – po mokymų klasę maloniai pasklidęs salstelėjęs daržovių kvapas ne vienam žadina apetitą. O atidžiai mokytojų žodžius sekančios moterys nepraleidžia žeriamų patarimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Va, morkos, svogūnas, į košę aš morkų nededu, jei darau, svogūnas ir spirgai būna“, – sako Lionė.

„Apetitas toks žadinantis, o atrodo kruopos, nepasakysi, kad kruopos“, – kalbėjo Irena.

Tiesa, į šeimininkių kursus palaikyti mylimosios atėjęs vienas vyras nesitikėjo, kad iš kruopienės pavyks pagaminti ką nors kitoniško. Mat kiekvieną eurą taupantys ir taip neišlaidauja, tad įvairios košės, konservai, patiekalai iš miltų – kasdienis jų valgis.

„Šiaip naudojam, naudojam daug, valgom. Gal ir pasimokysime“, – sako Kęstutis.

„Šiais laikais žmonėms reikia taupyti, ypač kaimuose. Darbo nėra, uždarbių tokių negauna, verčiasi kaip kas gali. Be abejo, savo daržoves turiu, stengiamės užsiauginti, kad kuo mažiau pirktume“, – kalbėjo Valerija.

„Manau, ne visose šeimose išvis jos valgomos, daug kas tą pačią labdarą gauna, bet daug kas nenaudoja. Mūsų šeima naudoja“, – atvirauja Nadiežda.

Kas jau kas, bet šie žmonės sako ir taip mokantys gaminti kone iš kirvio. Bet kad pabodusios kruopos gali virsti beveik delikatesu, nustemba. O mokytojai pabrėžia, kad gaminant svarbiausia išradingumas.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra putėsiai, pagaminti iš manų kruopų košės, kuri yra išvirta ant obuolių tyrės pagrindo ir pagardinta apelsinų sultimis“, – kalbėjo mokytoja.

Kalbėjo ir kaip taupyti

Maisto paketų gavėjai turi progą ne tik pasimokyti šeimininkavimo, bet ir taupymo. Nors, rodos, kur čia besutaupysi, kai pajamos ir taip striukos. Bet finansų paslapčių mokanti mokytoja net ir varguolių kišenėse randa neapgalvoto švaistymo. Jei paprastai taupo kiekvieną stalo kąsnį, tai nesusimastydami išlaidauja rūkalams ar kitokioms smulkmenoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų