Pernai, palyginti su 2006 m., Lietuvoje alkoholio gamyba išaugo 22 proc. - buvo pagaminta 1,9 mln. dekalitrų stiprių alkoholinių gėrimų, praneša Statistikos departamentas. Daugiausia buvo pagaminta alaus, tačiau jo pardavimai, palyginti su 2006 m., sumažėjo. Išankstiniais duomenimis, praėjusiais metais vienam gyventojui vidutiniškai teko 11,2 litro, o vienam 15 m. ir vyresniam gyventojui – 13,3 litro absoliutaus alkoholio, tai atitinkamai 0,2 ir 0,1 litro daugiau nei 2006 m.
Pernai visų rūšių silpnų neputojančių vynų gamyba išaugo 8 proc., putojančio vynuogių vyno, fermentuotų gėrimų ir sidro gamyba išaugo 34 proc. Daugiausia pagaminta alaus – 28,6 mln. dekalitrų, palyginti su 2006 m., jo gamyba sumažėjo 2,6 procento. Negalutiniais duomenimis, alkoholinių gėrimų importas, palyginti su 2006 m., išaugo 15 proc., eksportas – 52 proc.
2007 m. šampano, šampanizuotų ir putojančių fermentuotų gėrimų bei sidro parduota 2901 tūkst. dekalitrų, tai 934 tūkst. dekalitrų - 47 proc. daugiau nei užpernai.
Degtinės ir kitų stiprių alkoholinių gėrimų parduota 3912 tūkst. dekalitrų, tai 531 tūkst. dekalitrų, arba 16 procentų, daugiau. Kaip ir kasmet, daugiausia parduota alaus – 22 mln. dekalitrų, tai 4,5 mln. dekalitrų, arba 17 procentų, mažiau nei 2006 m.
Labiausiai brango alus
Alkoholinių gėrimų mažmeninės kainos 2007 m., palyginti su 2006 m., padidėjo 5,5 procento.
Skirtingų alkoholinių gėrimų kainos kito nevienodai: alus pabrango 10 proc., degtinė, putojantis vynas ir midaus trauktinės – po 5,7 proc., likeriai – 4,2 proc., vermutas – 3,3 proc.