REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Lietuvoje parduodami namai iki 5 tūkst. eurų (nuotr. savininkų) (nuotr. asm. archyvo)

Žvelgiant į nekilnojamojo turto (NT) kainas Lietuvoje susidaro dvejopas įspūdis. Vieniems kainos atrodo įkandamos ir atitinkančios rinkos vertę, o kitiems – jos yra ryškiai per didelės.

35

Žvelgiant į nekilnojamojo turto (NT) kainas Lietuvoje susidaro dvejopas įspūdis. Vieniems kainos atrodo įkandamos ir atitinkančios rinkos vertę, o kitiems – jos yra ryškiai per didelės.

REKLAMA

Nepaisant to, visada yra alternatyvų, kurios galėtų patraukti tų žmonių dėmesį, kurie nori skirti mažiau pinigų NT pirkimui. Tad kokie Lietuvoje yra parduodami namai už mažiau nei 5 tūkst. eurų?

Apibendrinus šią paiešką galima teigti, kad tokie namai yra parduodami rajonuose, nedideliuose miesteliuose. Jų būklė, įprastai, reikalauja kapitalinio remonto. Tad iš karto už tokią sumą įsigytame name tikrai negalėsite apsigyventi. Prireiks kantrybės, laiko ir, savaime suprantama, investicijų.

Iš kitos pusės, tokių sandorių atveju sudaroma galimybė įsirengti būstą pagal savo poreikius, greičiausia, neslegia banko išduotos paskolos našta. Žinoma, pinigų prireiks remonto darbams, kuriuos, įvertinę savo finansines galimybes, galėsite atlikti pamažu.

REKLAMA
REKLAMA

Nuotraukų galerijoje – Lietuvoje parduodamų namų pavyzdžius. Šiose nuotraukose matomų namų kainos svyruoja nuo 4 iki 5 tūkst. eurų.

Sulaukia emigrantų skambučių

Anykščių rajone medinį namą už 4800 eurų privačiai parduodantis 36-erių Tomas pasakoja, kad nors žmonės ir domisi, bet parduoti šio NT objekto nepavyksta jau apie metus.

REKLAMA

„Susidomėjimas kažkoks yra. Dažniausia ne iš vietinių gyventojų, o iš emigrantų pusės. Nors namas yra tikrai prastos būklės, bet potencialius pirkėjus vilioja patraukli vieta ir, žinoma, kaina. Parduodamas namas yra vos 9 km nutolęs nuo Anykščių, prie jo yra asfaltuotas privažiavimas“, – privalumus vardija tv3.lt pašnekovas.

Anot namo savininko, šis objektas stovi valstybinėje žemėje, todėl jį įsigijęs asmuo turės papildomai kreiptis dėl sklypo suformavimo: „Tai nėra didelė ar brangiai kainuojanti kliūtis. Bet reikalauja papildomų pastangų ir lėšų. Iš esmės, šis objektas kaip gyvenamas būstas žmones domina mažiau. Jie į mano pasiūlymą labiau linkę žiūrėti kaip į investiciją. Juk Anykščiai metai iš metų tampa turistų traukos vieta.“

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas dėl parduodamo namo kainos nustatymo kriterijų, Tomas teigė, kad vertindamas rinkos situaciją, jis galėtų prašyti net keletą kartų didesnės sumos, bet to daryti nesiruošia, nes nori kuo greičiau parduoti savotiška našta tapusį namą.

„Jei viską vertinčiau tik pagal rinkos kainą, tai ją padidinčiau gal 10 kartų. Bet tada namą pardavinėčiau daug metų ir dar klausimas, ar pavyktų tą padaryti“, – pokalbį užbaigė 36-erių vyras.

Parduoda namo dalį

Namai iki 5 tūkst. eurų vertės dažniausia parduodami kaimo vietovėse, bet egzistuoja ir tam tikrų išimčių. Viena tokių – Kupiškyje, miesto centre, parduodama namo dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį NT objektą parduodančios bendrovės „Capital Panevėžys“ brokerės Rasos Timinskaitės teigimu, pagrindinė problema, kodėl iki šiol dar nepavyko parduoti geroje vietoje stovinčio namo yra ta, kad pirkėjui siūloma tik dalis pastato.

„Kupiškyje yra parduodama pusė namo. Net buvo atsiradusi pirkėja, bet dėl neaiškių priežasčių ji pradingo. Dabar laukiu atsakymo iš antros namo dalies savininko. Jei jis sutiktų parduoti savo dalį, tai neabejoju, kad objektas taptų ženkliai patrauklesnis pirkėjams.

Vien ko vertas miesto centre esantis žemės sklypas. Ne dėl namo, o būtent dėl sklypo sulaukiame daugiausia skambučių. Pirkėjai mato potencialą investicijai, bet tam yra mano įvardyti trukdžiai“, – pabrėžė R. Timinskaitė.

REKLAMA

NT brokerė atkreipė dėmesį, kad namų kainos arčiau didesnių miestų iškart padidėja net kelis kartus: „Galiu daugiau pasakyti apie Panevėžio regioną, kuriame dirbu. Tai arčiau Panevėžio namų kainos išauga iki 20 ir daugiau tūkstančių eurų. Tad nėra net kalbos, kad geografinė NT objekto padėtis yra bene reikšmingiausia sudedamoji visos parduodamo namo vertės dalis.“

O į ką dar, be geografinės padėties, potencialūs tokių nedidelės vertės namų pirkėjai atkreipia dėmesio?

„Nuošalesnėse gyvenvietėse esančius namus perkantys žmonės taip pat vertina susisiekimo su didesniais miestais galimybes, jiems svarbu, ar į namą yra atvestos komunikacijos. Jei šios sąlygos yra tenkinamos, tai toks NT objektas turi gerokai didesnę paklausą“, – tvirtina R. Timinskaitė.

Anot NT specialistės, kiekvienas pirkėjas yra unikalus, todėl nieko keisto, kad žmonių poreikiai yra skirtingi: „Yra žmonių, kuriems reikia upės, miškelio ar bent jau kokio parko šalia namo, bet yra tokių, kuriems to visiškai nereikia. Savo praktikoje turėjau nemažai pavyzdžių, kai į namus kaimo vietovėse žmonės persikėlė iš butų miestuose. Tokiu būdu ieškoma ramybės, norima pabėgti nuo miesto šurmulio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų