REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šimtų milijonų eurų vertės uždarymo projektus įgyvendinančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovo konkursą laimėjęs laikinasis įmonės vadovas Audrius Kamienas sako, kad vienas svarbiausių jo veiklos prioritetų bus skaidrumas. Pasak jo, jėgainės laukia iššūkiai, įgyvendinant du didelius projektus – radioaktyviųjų atliekų laidojimo atliekyno bei reaktorių ardymo.

Šimtų milijonų eurų vertės uždarymo projektus įgyvendinančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovo konkursą laimėjęs laikinasis įmonės vadovas Audrius Kamienas sako, kad vienas svarbiausių jo veiklos prioritetų bus skaidrumas. Pasak jo, jėgainės laukia iššūkiai, įgyvendinant du didelius projektus – radioaktyviųjų atliekų laidojimo atliekyno bei reaktorių ardymo.

REKLAMA

A. Kamieno manymu, dabartinė rangovė – Rusijos atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ valdoma Vokietijos bendrovė „Nukem“ negalės pretenduoti į didelius IAE užsakymus dėl grėsmės nacionaliniam saugumui. Jis teigė nepažįstantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo išvadose minimų „Nukem“ ir „Rosatom“ atstovų Kęstučio Puidoko, Jono Tamulio bei „MG Baltic“ atstovo Raimondo Kurlianskio.

A. Kamienas atsakė į BNS klausimus.

– Jūs labiau finansininkas, kaip suprantu, nors baigęs vadybos ir administravimo mokslus, dirbote finansų direktoriumi keliose įmonėse. Ar jums užteks patirties vadovauti tokiam milžiniškam „monstrui“, kaip Ignalinos atominė, su visais tais milžiniškais projektais, suvaldyti rizikas įvairias?

REKLAMA
REKLAMA

– Taip, manau, kad užteks.

– Pasitikite savimi pakankamai?

– Manau, pakankamai, kad galėčiau įvertinti savo galimybes ir su tuo susijusias rizikas.

– Daug neskaidrumo buvo įmonėje, mes žinome ir Dariaus Janulevičiaus (buvusio IAE vadovo – BNS) istoriją, teismo procesas vyksta. Kaip jūs užtikrinsite, kad visi procesai vyktų skaidriai, ar įmanoma tai padaryti tokioje milžiniškoje sistemoje?

REKLAMA

– Tai viena iš mano kertinių, ko gero, programos, kurią aš pristatinėjau, tezių ir buvo, kad skaidrumas yra vienas didžiausių prioritetų. Per paskutinį laikotarpį, kiek buvo galima, stengiausi, kad būtų labai labai aiškiai komunikuojama tiek su spauda, tiek su visuomene, tiek su visais suinteresuotais asmenimis, ar tai būtų finansuotojai, ar tai būtų reguliuojančios institucijos – jokio neskaidrumo šitoje vietoje, tai prioritetas numeris vienas. Ir labai kviečiu žurnalistus kreiptis ir gauti informaciją ir nesivadovauti gandais, spekuliacijomis, insinuacijomis. Prašau, kreipkitės, sužinokite iš pirmų lūpų.

REKLAMA
REKLAMA

– Pakomentuokite, prašau, savo planus, ką pirmiausia veiksite, tapęs nuolatiniu IAE vadovu. Su energetikos ministru gal jau kalbėjotės apie tai.

– Dar nespėjau pakalbėti apie tai, dar reikia aptarti tolesnius planus ir su ministerijos vadovybe. Artimiausi planai tai, be abejo, pradėti konkursus tiems dabar linksniuojamiems projektams – B25 (mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų laidojimo atliekynas – BNS) projekto ir R3 – reaktoriaus išmontavimo projekto – koncepcijos parengimui.

– Tai didelės vertės projektas?

– Tai ilgalaikis projektas, daug sudėtinių dalių. Dabar mes ruošiamės paskelbti konkursą tai pradinei koncepcijos parengimo daliai, taip pat saugos analizės ataskaitai, kuri reikalinga vykdant šitą projektą, tai pirma dalis. Koncepcijos parengimas truks ne vienerius metus, o pats reaktoriaus išardymas turėtų, pagal planus, prasidėti apie 2026-2027 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet jis technologiškai sudėtingas, ir dėl to mes kviečiame rangovus, kad pasiūlytų mums geriausią variantą šito darbo atlikimo.

– Ar jau šiemet bus konkursas skelbiamas koncepcijai?

– Šiuo metu ruošiami dokumentai, kad parengti užsitikrinti finansavimą Europos Komisijos. Šiuo metu mūsų parengta finansavimo dokumentacija yra Centrinėje projektų valdymo agentūroje, tai yra EK finansavimo kontrolierius Lietuvoje, ir turi išeiti į Europos Komisiją patvirtinimui. O po to jau skelbsime konkursą. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas yra pridėjęs galimų rangovų sąrašą, tai jisai buvo rengtas mūsų– mes atlikome rinkos analizę, kas galėtų tokį dalyką atlikti ir dalyvauti reaktoriaus išmontavimo koncepcijos parengimo konkurse.

REKLAMA

– Galimų rangovų sąrašas ilgas. Ar tos kompanijos būtų ir koncepcijos rengėjai, ir potencialūs rangovai?

– Tos kompanijos žinomos, jos, ko gero, taip, galėtų būti.

– Bet ir „Nukem“ yra tame sąraše, ar, jūsų manymu, „Nukem“ galėtų dalyvauti šiuose konkursuose?

– Ten buvo surašytos visos kompanijos, kurios dirba šitoje rinkoje. „Nukem“ dirbo šitoje rinkoje, tai jinai ten buvo įrašyta. Ne tai kad mes jas ruošiamės kviesti. Mes atlikome rinkos tyrimą, kas šitoje rinkoje veikia. O saugikliai nuo nepageidaujamų ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui rangovų ar dalyvių, tai, be abejo, jie yra, tai tikrai aš manau, kad jie negali (dalyvauti – BNS).

REKLAMA

(sąraše yra JAV projektavimo, inžinerijos ir statybos įmonė „Aecom“, tarptautinės aviacijos kompanijos „Airbus Group“ padalinys „Airbus Defence and Space“, Prancūzijos branduolinės ir atsinaujinančios energetikos bendrovė „Areva“ (dabar – „Orano“) bei energetikos milžinė EDF, Vokietijos energetikos milžinė E.ON ir EWN, branduolinės energetikos bendrovė „GE Hitachi Nuclear Energy“, Rusijos valdoma Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“, Prancūzijos „Veolia“ – iš viso 46 bendrovės, tačiau kai kurios jų pažymėtos kaip negalinčios pretenduoti dalyvauti konkursuose – BNS).

– Klausimas iš šių dienų realijų, turiu mintyje Seimo NSGK išvadas – jose minimi ponas K. Puidokas, J. Tamulis, R. Kurlianskis, ar su jais esate pažįstamas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ne. Nepažįstu nė vieno.

– Niekada nesate su jais susitikęs?

– Ne, garantuotai galiu pasakyti, kad nė vieno iš jų nesu net ir sutikęs.

– Ar komandoje darysite pokyčių?

– Kol kas komanda yra suformuota, ji pajėgi vykdyti uždavinius ir pokyčių nenusimato.

– Kas jūsų pavaduotojai?

– Pavaduotojų kaip tokių nėra, bet yra departamentų direktoriai, tai yra trys departamentai: Eksploatacijos nutraukimo, Korporatyvinių reikalų ir Veiklos planavimo ir finansų departamentai. Tai dviem vadovauja nuolatiniai direktoriai ir Finansų departamentui vadovauja laikinoji direktorė.

– Ačiū už pokalbį.

-----------

48-erių A. Kamienas į naujas pareigas penkerių metų kadencijai bus paskirtas, gavus teisėsaugos institucijų įvertinimą. Jis IAE dirba nuo 2015 metų, vadovauja Veiklos planavimo ir finansų departamentui, o nuo vasario pradžios laikinai eina IAE generalinio direktoriaus pareigas.

REKLAMA

A. Kamienas yra dirbęs naftos žvalgybos ir gavybos bendrovės „Lotos Geonafta“ ir „Kauno tiltų“ finansų direktoriumi, telekomunikacijų bendrovės „Omnitel“ finansų viceprezidentu.

Vasario 1-ąją iš IAE vadovo pareigų pasitraukė teisėsaugos įtarimų sulaukęs IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius. jis yra kaltinamasis buvusių IAE vadovų baudžiamojoje byloje dėl 1,5 mln. eurų vertės turto pardavimo aukciono. Kaltinamieji byloje yra dar penki asmenys, nė vienas jų savo kaltės neprįpažįsta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų