REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
137
Jūrmalos kurortas (nuotr. 123rf.com)

Nekilnojamo turto (NT) vertė itin priklauso nuo to, kurioje vietoje šis turtas stūkso. Šįkart nekalbėsime apie namus, kurie yra toli už jūrų marių. Pasižvalgysime visiškai Lietuvos panosėje – po Latvijos kurortą Jūrmalą.

137

Nekilnojamo turto (NT) vertė itin priklauso nuo to, kurioje vietoje šis turtas stūkso. Šįkart nekalbėsime apie namus, kurie yra toli už jūrų marių. Pasižvalgysime visiškai Lietuvos panosėje – po Latvijos kurortą Jūrmalą.

REKLAMA

Šis kurortas poilsiautojams sudaro dviprasmišką įspūdį. Mat jame gausu tiek apleistų senovinių medinių namų, tiek itin prabangiai atrodančių NT objektų. Bet turite žinoti vieną dalyką, patys prabangiausi namai tikrai nėra centrinėje (turistų labiausiai lankomoje) kurorto dalyje.

Tokie namai yra nuošaliau, tačiau, savaime suprantama, su puikiu vaizdu į banguojančią jūrą ir nemenku žemės sklypu. Apie prabangiausius namus Jūrmaloje pasikalbėjome su NT agentūros „Vip Real“ vadovu Aleksandru Tsykunovu.

- Pradėkime nuo esmės. Koks šiuo metu yra brangiausias Jūrmaloje parduodamas NT objektas?

- Parodyti šio įspūdingo namo negaliu, bet pabandysiu nusakyti žodžiais. Pradėkime nuo to, kad šis namas yra visiškai prie pat jūros. Namo plotas yra apie 4 tūkst. kv. m. Jame be daugybės miegamųjų ir vonios kambarių dar yra baseinas, sauna, garažai.

REKLAMA
REKLAMA

Dideliame sklype yra koncertams skirta erdvė, taip pat nuosavas parkas. Šio įspūdingo NT objekto savininkas šiuo metu yra pasiruošęs viską parduoti. Tiesa, jo lūkesčiai yra itin dideli. Visas objektas šiuo metu įvertintas 30 mln. eurų.

REKLAMA

Žinoma, taip vadinamoje pirmojoje linijoje (prie pat jūros esantys objektai – aut. past.) yra ir kuklesnių pasiūlymų. Turime namų, kurie parduodami už 6-10 mln. eurų.

Tiesa, reikia nepamiršti, kad daug namų Jūrmaloje buvo statyti prieš bene du dešimtmečius. Šis faktas, siekiant parduoti turtą, kelia tam tikrų problemų.

- Kokių konkrečiai problemų dėl to kyla?

- Čia labiau techniniai niuansai. Daug namų pastatyta dar 2000-siais. Tuomet kitokios statybos vykdavo, kitokios technologijos. Tad kai kurie namai būna morališkai ir fiziškai pasenę. NT savininkų lūkesčiai dažnai viršija realią situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Bet nepamirškime to, kad kalbame apie itin brangius objektus. Nėra ko norėti, kad tokį pavyks parduoti per kelis mėnesius ar metus. Kartais pirkėjo tenka palaukti net keletą metų.

- Kokių keistesnių atvejų susijusių su NT pardavimu pamenate Jūrmaloje?

- Į galvą pirmiausia šauna toks atvejis, kuris nutiko prieš keletą metų. Žmogus nusipirko namą už 4 mln. eurų ir dar 1 mln. eurų skyrė remontui. Tačiau taip nė karto jame ir neapsilankė.

Praėjo kažkiek metų ir žmogus jau nori parduoti turtą bei atgauti tuos investuotus 5 mln. eurų. Žinoma, kad už tiek jau tikrai nebeparduos. Dabar keičiasi laikai, žmonės kartais nusprendžia nepirkti namų, o juos nuomotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savaime suprantama, nuomos kaina mėnesiui kartais siekia 20-30 tūkst. eurų. Bet tiems, kurie turi pinigų, tokios sumos nieko nereiškia. Žinoma, logiškiau išleisti keliasdešimt tūkstančių nei keletą milijonų ir po to net neapsilankyti tame objekte.

- Vaikštant Jūrmaloje galima pamatyti nemažai apleistų namų. Kaip tokie vertingi objektai ir žemės sklypai lieka nepaliesti?

- Taip, Jūrmaloje yra apleistų namų. Bet čia gali būti įvairių niuansų. Pavyzdžiui, yra ne vienas, o keli namo bendrasavininkai. Vienam tas turtas vertas milijonų, kitam – kelių šimtų tūkstančių. Taip ir neranda žmonės kompromiso.

Taip pat būna atvejų, kai žemė priklauso vienam savininkui, o namas kitam. Nėra bendro sutarimo, tai apleistas namas ir stūkso ten. Šioje vietoje matau tik vieną sprendimą. Tokiems objektų ir žemės sklypų savininkams taip padidinti mokesčių, kad jie arba susitvarkytų, arba nuspręstų parduoti. Kitos išeities nematau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų