REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vietos veiklos grupėms paramą skirstanti Žemės ūkio ministerija dosniai paskyrė 2,5 mln. eurų Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupei. Tačiau asociacija jau turi bėdų dėl anksčiau netinkamai panaudotos paramos. 

Vietos veiklos grupėms paramą skirstanti Žemės ūkio ministerija dosniai paskyrė 2,5 mln. eurų Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupei. Tačiau asociacija jau turi bėdų dėl anksčiau netinkamai panaudotos paramos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės biuras – greta kitų biurų Birutės gatvėje. Kaimynai sako, kad čia retai kas užsuka – durys dažniausiai užrakintos. O dar ir už patalpas neva prasiskolinta. Tačiau jau netrukus asociacija skolą galės grąžinti – kvepia ne žuvimis, bet pinigais. Skirta 2,5 mln. eurų Europos Sąjungos parama. Valdybos pirmininkas Arvydas Žiogas vardija, kaip pinigai bus paskirstyti.  

REKLAMA

„500 tūkst. eurų yra administravimo lėšos, tie bus išmokami tiems, kas darys atranką, organizuos šitos grupės veiklą. Milijonas 300 tūkst. yra verslo projektai, t.y. kur teikti paraiškas galės verslo subjektai ir 700 tūkst. yra bendruomeniniai projektai. Kur paraiškas galės teikti vieši juridiniai asmenys. Bendruomeniniai projektai, bendruomenei kas reikalinga“, - pasakoja valdybos pirmininkas Arvydas Žiogas.

Yra tik viena bėda: veiklos grupė liko skolinga Nacionalinei mokėjimų agentūrai už anksčiau gautą paramą, esą tuomet pusė gautų lėšų – apie 6 tūkst. eurų panaudoti netinkamai. Yra ir dar viena – beveik 30-ies tūkst. eurų skola. Žiogas sako skolas paveldėjęs iš mirusio valdybos pirmininko. Asociacija įkurta prieš 10-metį.  

REKLAMA
REKLAMA

Kaip portalą tv3.lt informavo NMA atstovė Aistė Mileikaitė, agentūra paprašė grąžinti 30 tūkst. eurų iš skirtos paramos, nes KŽVVG neįgyvendino visų savo įsipareigojimų.

„Avansas išmokėtas atsižvelgiant į suplanuotas patirti išlaidas. Tačiau faktiškai strategija buvo įgyvendinta mažesne apimtimi nei buvo planuota, todėl dalį išmokėto avanso buvo paprašyta grąžinti. Pažymėtina, kad paramos skyrimo bei projekto įgyvendinimo metu minimai ŽRVVG p. Žiogas nevadovavo“, - atsakyme tv3.lt rašė A. Mileikaitė.

Tuo tarpu 6 tūkst. eurų iš trečiosios paramos KŽVVG turėjo grąžinti, nes įvertinus galutinį šio projekto mokėjimo prašymą, nustatyta, jog kartu su juo nebuvo pateikti išlaidų apmokėjimą pagrindžiantys dokumentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak NMA, lėšų grąžinimas nepanaudojus avanso ar jo dalies yra įprasta praktika administruojant paramą. Iki metų pabaigos ŽRVVG grąžino dalį skolos, kaip buvo įsipareigota. Kitos dalies grąžinimo terminas nėra pasibaigęs, o avansas naujos strategijos įgyvendinimui nebus mokamas tol, kol nebus grąžinta skola.

Ministerija sako, kad parama skirta pagal taisykles ir skola ne kliūtis.  

„NMA, kuri vertina šituos projektus, ji įvertino tinkamai šitą projektą, teikia jį projekto atrankos komitetui – ŽŪM, ir ŽŪM apsvarsčius ir netgi vieną kartą atmetus, prieš tai grąžinus derinimui pakartotiniam į NMA, nusprendė išsiaiškinus būtent šį faktą apie skolos buvimą ir jį suderinus, tvirtino šitą projektą“, - aiškina žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.

REKLAMA

Gal niekam niekas ir neužkliūtų, bet štai veiklos grupės valdybos pirmininkas esą – geras žemės ūkio ministro Broniaus Markausko pažįstamas ir aktyvus rėmėjas. Ir kas gali paneigti, kad paramos gavimą asmeniniai ryšiai tik palengvina.  

„Bronius Markauskas pažįsta begalę visuomenininkų ir žvejų, tai tikrai nėra išskirtinė asmenybė, kuri kažkokiu tai būdu – kurios ryšiai su kuria galėjo kažkaip daryti įtaką tos paramos skyrimui“, - tvirtina A.Bogdanovas.

Arvydas Žiogas turi savo nuomonę, kam paranku šmeižti ministrą ir ministeriją.

„Pertvarkos, kurios yra vykdomos ministerijoje, t.y. būtent su žuvininkyste, tai yra Žuvininkystės tarnybos iškėlimas į Klaipėdą“, - mano A.Žiogas.

REKLAMA

Veiklos grupės narių – 20,  valdyboje – 12 žmonių, nuo verslo iki savivaldos atstovų, visi jie dirba visuomeniniais pagrindais. Visoje šalyje tokių vietos veiklos grupių – daugybė, vien žuvininkystės – devynios, tai yra būdas gauti finansavimą.  

„Esat, na suprantat, užčiuopę tamsiam kambary dramblį už uodegos, tų grupių yra daug, kiekvienam mieste yra grupės Lietuvoj, kiekvienam rajone yra grupės – vietos veiklos grupės“, - sako A.Žiogas.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas abejonių dėl milijonų skyrimo pats asmeniškai išsklaidyti nerado laiko, Nacionalinė mokėjimų agentūra, pavaldi ministerijai, irgi su žurnalistais kalbėti nesiteikė.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų