REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Kiaušiniai

Lietuvos prekybos centruose – klaidinančios kiaušinių pakuotės?

Papildyta „Maxima LT“ ir „Iki“ komentaru

Pirmadienį gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“, visai neseniai paviešinusi dokumentinius kadrus iš Lietuvos paukštynų, vėl kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) prašydami ištirti galimus su kiaušiniais susijusius pažeidimus.

16

Pirmadienį gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“, visai neseniai paviešinusi dokumentinius kadrus iš Lietuvos paukštynų, vėl kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) prašydami ištirti galimus su kiaušiniais susijusius pažeidimus.

REKLAMA

Pasak aktyvistų, šįkart jų dėmesį atkreipė neatitikimai tarp kiaušinių pakuočių ir jų turinio.

„Sekmadienį Vilniaus Jeruzalės g. esančioje „IKI“ parduotuvėje nufilmavome pakuotę, ant kurios parašyta „Zujų paukštynas“, tačiau viduje buvo kiaušiniai, ant kurių matyti numeris 3LT 44 201. Remiantis Valstybinės veterinarijos kontrolės subjektų sąrašu, tai yra UAB „Vilkyčių mėsa“ auginti kiaušiniai, taigi, gamintojas neatitinka“, - apie skundą pasakojo organizacijos atstovė Gabija Enciūtė.

Analogiškų problemų „Tuščių narvų“ nariai teigė užfiksavę ir kai kuriose kitose „IKI“ parduotuvėse Vilniuje, o taip pat Žirmūnų gatvės „RIMI“ prekybos cente, dviejose „MAXIMA“ parduotuvėse ir Pilies g. įsikūrusioje „Aibėje“. Pažeidimų užfiksuota ne tik Vilniaus parduotuvėse – dėžučių neatitinkantys kiaušinių kodai nufilmuoti ir vienoje „Norfos“ parduotuvėje Klaipėdoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose iš jų, nors užrašas ant etiketės skelbia kitaip, buvo rasti kiaušiniai iš Kaušėnuose esančių paukštynų. „Visose patikrintose kiaušinių dėžutėse buvo kiaušiniai iš narvuose augintų vištų paukštynų, tad, atrodytų, nieko baisaus neįvyko. Bet įsivaizduokime situaciją, jei vartotojai siekia išvengti tam tikro paukštyno produkcijos; kaip jie gali pasitikėti kiaušinių ženklinimu, kai matome tokią netvarką? Tarkime, jei viename iš Lietuvos paukštynų pratrūksta ligos…

REKLAMA

Kur atsidurs ir ar bus atsakingai sunaikinti jame sudėti kiaušiniai? VMVT mums sako, kad skubiai išimti iš apyvartos visą kiaušinių partiją trukdo teisinės kliūtys; netinkamai pažymėti kiaušiniai išimti iš prekybos tik vienoje, Jeruzalės „IKI“ parduotuvėje“, - pasakojo G. Enciūtė.

„Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento direktorius Jaunius Špakauskas komentuoja, kad remiantis galiojančiais teisės aktais, kiaušinių pakuotės ženklinime nurodytas pardavėjas ir gamintojas gali skirtis – tai nelaikoma pažeidimu.

„Esant reikalui, kiaušinių gamintojai įsigyja kiaušinių ir iš kitų gamintojų, ir tokiu atveju tampa nebe gamintojais, o pardavėjais, ir gamintojo bei pardavėjo informacija – skiriasi. Tai įprasta, nieko nestebinanti praktika. Tikslų kiaušinių gamintoją identifikuoja veterinarinis patvirtinimo numeris, esantis ant kiaušinių. Mes savo ruožtu galime patikinti, jog dirbame tik su patikimais tiekėjais, kurie įsipareigoja tiekti kokybiškas prekes“, - paaiškina J. Špakauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė komentuoja, kad tiekėjas turi teisę pardavinėti ne tik savo paties pagamintą produkciją, bet ir kitų gamintojų produktus. Tokia praktika yra įprasta ir tai nėra draudžiama.

„Be to, visų ūkių, kuriems yra suteiktas ant kiaušinio randamas kodas, gaminama produkcija yra kontroliuojama teisės aktų nustatyta tvarka. Palink vertinimu ant šios prekės pakuotės yra nurodyta teisinga informacija apie jos pardavėją.

Prekybą minėtais kiaušiniais IKI tinklas sustabdė dėl ženklinimo neatitikimų, t. y. dėl to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, kokio paukščio kiaušiniai yra pakuotėje ir netinkamoje vietoje nurodytas vartojimo terminas – pagal teisės aktus vartojimo terminas turi būti gerai matomas ir jokiais būdais negali būti atspausdinamas ant kito teksto“, - prideda ji.   

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų