Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2016.03.03 13:59

Tikras vyno mėgėjas patikins: geras vynas, tinkamai priderintas prie vieno ar kito patiekalo, pastarąjį gali atskleisti visai kitomis spalvomis. Ir tai – ne reklaminis triukas. Nemokėdami parinkti vyno prie vieno ar kito patiekalo, galime stipriai nusivilti: vynas užgoš maisto skonį, arba atvirkščiai. Pro šalį niekada neprašausite taikydami keletą vyno ir maisto derinimo principų.

Vynas

Vynas

Taisyklė Nr. 1: rūgštis dera su rūgštimi. Prie riebių ir saldžių patiekalų, sudėtyje turinčių acto, citrinų sulčių, pomidorų ar vyno, labiausiai tinka ne mažiau rūgštus vynas. Nerūgštus vynas prie tokių patiekalų visai nederės todėl, kad visiškai nejausite jo skonio ir sudedamųjų natų.

REKLAMA

Taisyklė Nr. 2: Taninams reikia riebumo. Taninai vynui suteikia kartumo, kaip vyno mėgėjai mėgsta sakyti, „sutraukiančio gomurį“. Riebus maistas, toks, kaip kiauliena, aviena, vytintos dešros, lašiniai ar riebiosios ančių kepenėlės maloniau valgomos užsigeriant stipresniu raudonuoju vynu, turinčiu didesnį taninų kiekį. Taip yra todėl, kad taninai reaguoja su maiste esančiais baltymais ir neutralizuoja vyno sutraukimą.

Taisyklė Nr. 3: Saldu kaip du medu. Valgydami saldžius patiekalus bei desertus – tortus, ledus bei kitus saldėsius neretai klaidingai prie jų deriname mažiau saldų vyną, esą, „ir taip saldu“. Jokiu būdu! Vynas neturi būti mažiau saldus už jokį desertą, antraip saldėsis užgoš visas vyno savybes ir nejausite tikrojo vyno skonio.

Taisyklė Nr. 4: Saldus tinka ir su sūrumu. Nors sūrių patiekalų sūrumą geriausiai neutralizuoja rūgštus vynas, egzistuoja viena išimtis. Kietieji, mėlynojo pelėsio sūriai bei ančių kepenėlės įprastai derinamos su saldžiausiu vynu. Maža paslaptis: saldus vynas gali padėti „numušti“ patiekalo aštrumą, tad puikiausiai tinka prie pasaulio virtuvių, kuriose dominuoja aštrūs patiekalai.

Taisyklė Nr. 5: Tiek valgomas patiekalas, tiek kartu ragaujamas vynas visuomet turi būti panašaus intensyvumo. Troškintos vištienos, švelnų makaronų ar jūros gėrybių patiekalą užgerdami intensyviu raudonuoju vynu jausite tik vyno skonį. Todėl tokį vyną dera ragauti valgant ant grilio keptų patiekalus (mėsos ir daržovių), makaronus su padažu (pomidorų tyrės pagrindu), brandžius sūrius ir kitą ryškaus skonio maistą.

REKLAMA

Taisyklė Nr. 6: Prie itin sūrių, riebių ar terminiu būdu neapdorotos mėsos patiekalų taip pat tiks rūgštesnis vynas - jis maloniai nuplauna nepageidaujamą patiekalo skonį (ypatingą sūrumą ar riebumą) tuo pačiu neužgoždamas jokių patiekalo skoninių savybių.

Taikydami šiuos nesudėtingus maisto ir vyno derinimo principus galime būti tikri, kad kaskart prie patiekalo parinkdami vyną nesugadinsime nei patiekalo skonio, nei nuotaikos. Taisyklės retkarčiais turi išimčių, tad nevenkite eksperimentuoti ir atrasti savo skoniui tinkamiausius maisto ir vyno derinius.

Autorė: Viktorija Petkevičiūtė

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Policininką nužudžiusio vyro žmona: jis sirgo depresija, bet daug metų nesigydė
DABAR RODOMA
Policininką nužudžiusio vyro žmona: jis sirgo depresija, bet daug metų nesigydė
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Narkevičius – vėl įvykių sūkuryje: Trakų rajone sustabdytas keliuko remontas kelia daug klausimų
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Skaičiai gąsdina: per karantiną 11400 į septintą dešimtį įkopusių asmenų neteko darbo
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Žada masinį tyrimą dėl Covid-19: aiškinsis, kokį imunitetą sugebėjome įgyti
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
REKLAMA
Kino teatras (nuotr. 123rf.com)
Prekybos ir pramogų centre „Ozas“ įsikūręs kino teatras „Multikino“ nuo šio penktadienio ir vėl pasitiks kino žiūrovus. Tai pirmasis tradicinis kino teatras Vilniuje, po ...
Turto bankas aukcione parduoda sraigtasparnį (nuotr. Organizatorių)
Valstybės nekilnojamąjį turtą valdanti ir jo priežiūrą užtikrinanti valstybės įmonė Turto bankas viešojo aukciono būdu parduoda valstybei priklausantį sraigtasparnį „Airbus ...
Žmonių laisvalaikis Palangoje (nuotr. Fotodiena/Justinas Auškelis)
Pasaulyje siaučiant koronavirusui ir valstybėms nedrąsiai atidarinėjant savo sienas, panašu, daugelis lietuvių atostogas leis tėvynėje. Didžiausi turistų traukos centrai ...
Maudynės (nuotr. Fotodiena/Justinas Auškelis)
Dažnai skęsdami žmonės nešaukia ar negali šaukti, nes springsta vandeniu, stengiasi visomis jėgomis galvą išlaikyti virš vandens – kiekvienas panirimas po vandeniu gali būti ...
Pensininkas (Greta Skaraitienė/Fotobankas)
Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas (MČTAU), šiemet švenčiantis savo veiklos 25-metį, atlieka svarbų vaidmenį, mokant ir šviečiant vyresniojo amžiaus žmones, ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų