Švieži grybai – visą žiemą

Socialiniai interneto tinklai šiemet net mirga nuo grybų. Su tokiais miško gėrybių kiekiais susidoroti ganėtinai sunku net didžiausiems grybų mėgėjams, o juos marinuoti ir džiovinti daug kas neturi ne tik laiko, bet ir sąlygų. Tačiau yra visiškai nesudėtingas būdas, leisiantis mėgautis jais net ir žiemą – užšaldyti.

Grybus, kaip ir daugumą vaisių, daržovių bei kitų gėrybių galima užšaldyti paprastame šaldiklyje. Taip galėsite mėgautis šviežių grybų troškiniu, sriuba ar kitu patiekalu visą žiemą ir net vasarą, kol nepradės dygti naujas derlius. Užšaldymas – paprasčiausias, natūraliausias ir greičiausias išsaugojimo būdas, leidžiantis visada po ranka turėti šviežių grybų.

REKLAMA

Užšaldyti šaldytuvo šaldiklyje galima ne tik šviežius, bet ir virtus ar keptus grybus. Kai kuriuos labiau toksiškus grybus, kaip bobausiai ar briedžiukai, galima užšaldyti tik apvirtus. Taisyklingai užšaldyti grybai nepraras savo maistinės vertės. Šaldyti švieži grybai gali išsilaikyti iki metų, o virtus ar keptus rekomenduojama suvartoti per 3-4 mėnesius.

Geriausia užšaldyti tik jaunus, tvirtus ir nelabai vandeningus grybus. Senesniems užšaldomiems lepšiams, baravykams ir panašiems grybams rekomenduojama nulupti po kepurėle esančią masę su sporomis. Visus ketinamus užšaldyti grybus būtina gerai nuvalyti. Baravykus ir raudonviršius nuvalius galima iškart užšaldyti. Užšaldytos voveraitės tampa šiek tiek kartokos, siekiant to išvengti prie užšaldant rekomenduojama jas kelias minutes palaikyti verdančiame vandenyje.

Kitus grybus, norint kad jie išliktų maistingesni, rekomenduojama prieš užšaldant trumpam panardinti į verdantį, po to į šaltą vandenį.

Kaip išsilaikys užšaldomi grybai, kiek savo savybių jie išlaikys, labai priklauso ir nuo šaldiklio. Pasak „Samsung Electronics Baltics“ buitinės elektronikos padalinio Lietuvoje vadovo Miroslavo Ramanavičius, užšaldomų grybų, kaip ir kitų produktų, audiniuose susidaro ledo kristalėliai, dėl užšąlančio vandens jie šiek tiek padidėja. Kai kuriuose produktuose užšaldant dėl to įvyksta negrįžtami pokyčiai, todėl, pavyzdžiui, atšildytos uogos tampa minkštesnės, prastesnės išvaizdos. Grybų užšaldymas taip neveikia, bet pats užšaldymo procesas vis tiek svarbus.

REKLAMA

„Kuo produktai greičiau užšąla, tuo mažiau jiems pakenkiama, nes tada vanduo nespėja susikaupti į didesnius darinius, susidaro daugiau, bet mažesnių ledo kristalų, kurie mažiau pakenkia ląstelėms. Užšaldant didesnį kiekį produktų paprastas šaldiklis nepajėgia to padaryti greitai. Dalis „Samsung“ šaldytuvų šaldiklių turi greito užšaldymo funkciją, tad mėgstantiems užšaldyti rudens gėrybes patartina pirkti būtent tokius“, - sako M. Ramanavičius.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų