REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir korupcijos pateikti 33 muitininkams

Vilniaus apygardos prokuratūra sostinės apygardos teismui perdavė nagrinėti 29 Medininkų kelio posto pareigūnų baudžiamąją bylą. Kaltinimai jiems pareikšti dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, o atliko – Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai (MKT).

REKLAMA

Tyrimo metu nustatyta, kad kai kurie Medininkų kelio poste dirbę pareigūnai, tikrinę į Lietuvą atvykstančius krovininius automobilius, iš vairuotojų rinkdavo teisės aktų nenumatytas rinkliavas už muitinės procedūrų įforminimą, t.y. už tiesioginių savo pareigų atlikimą.

Iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino savo kaltę, dėl jų jau yra priimti ir įsiteisėję baudžiamieji įsakymai, kuriais jiems skirtos baudos. Vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas.

REKLAMA
REKLAMA

Baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų dokumentų.

Pernai gruodį Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba ir Muitinės kriminalinė tarnyba po ilgalaikio tyrimo sulaikė 30 Medininkų kelio posto korupcine veikla įtariamų pareigūnų.

Šis įvykis sustiprino institucijos atsparumą korupcijos apraiškoms, efektyviau pradėtos taikyti įvairios antikorupcinės aplinkos formavimo priemonės.

Per pirmąjį šių metų pusmetį užfiksuota daugiau kaip 500 „pinigų užmiršimo“ muitinei pateikiamuose dokumentuose atvejų. Pasiteiravus vairuotojų, iš kur dokumentuose atsirasdavo pinigai, pastarieji aiškindavo, kad pinigus dokumentuose palikdavo atsitiktinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai, dokumentuose aptikę „pamirštus“ pinigus, juos grąžina vairuotojams ir įspėja juos apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę už bandymą papirkti muitinės pareigūną, o jų gabenamus krovinius detaliai patikrina. Apie galimą bandymą papirkti pareigūnus visada informuojami transporto įmonių vadovai.

Nustačius, kad pinigai pareigūnams duodami siekiant išvengti pažeidimų fiksavimo, pradedami ikiteisminiai tyrimai. Nuo šių metų sausio mėn. pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai dėl galimo muitinės pareigūnų papirkimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų