REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1993 metus menantys politikai mano, kad pirmąjį atkurtos valstybės vadovą Vytautą Landsbergį iš kovos dėl prezidento posto eliminavo S. Lozoraičio apsisprendimas balotiruotis. Apie tai pirmadienį filmuota speciali LRT laida, kuri netrukus pasirodys eteryje.

REKLAMA
REKLAMA

„Velionis Stasys Lozoraitis, pralaimėjęs kitam velioniui Algirdui Mykolui Brazauskui prezidento rinkimus, iš kampanijos eliminavo profesorių Vytautą Landsbergį“, - mano Liberalų Sąjūdžio atstovas Seime, buvęs Klaipėdos meras Eugenijus Gentvilas ir Kovo 11-osios akto signataras Romualdas Ozolas. Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas buvęs premjeras, Gediminas Kirkilas irgi nelabai prieštarauja.

REKLAMA

Įveikti A.M. Brazauską, kuris ką tik (1992 metų spalį) laimėjo Seimo rinkimus, anot pašnekovų, gal kas ir galėjo, bet ne V. Landsbergio ir ne S. Lozoraičio įvaizdžiais, nes Lietuvos demokratinė darbo partija (LDDP) tada talentingai politikavo.

Pavadinimą pakeitę buvę komunistai, pasak E. Gentvilo, geriau kalbėjo apie varškės kainas, kurių iš JAV atvykęs S. Lozoraitis negalėjo žinoti. „Jo klausė – kiek kainuoja varškė – iš kur jis galėjo žinoti? Manau, kad ir A. Brazauskas tos kainos nežinojo, bet LDDP dirbo gerai“, - tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA

"Manau, V. Landsbergio apsisprendimą trauktis nulėmė tai, kad S. Lozoraitis nutarė kandidatuoti. Iš to, kaip mes su juo bendravome, buvo aišku, jog jis yra pasiryžęs,“ - teigė R. Ozolas.

"1992 metų spalio mėnesį Sąjūdis "prapylė" rinkimus LDDP ir V. Landsbergio korta buvo santykinai mušta“, - sakė E. Gentvilas. LDDP, anot jo, tada padarė labai gudrų žingsnį – už S. Lozoraičio nugaros rodė V. Landsbergio šešėlį.

„Kažkuria prasme turėjo įtakos. A.Brazauskas nebuvo entuziastas prezidento rinkimuose <....> A. Brazauskas keletą kartų atsisakė kandidatuoti. <...> Po to, kai iš S. Lozoraičio buvo gautas atsisakymas nuo mūsų partijos paramos, buvo mėginta įkalbėti balotiruotis velionį poetą Justiną Marcinkevičių“, - sakė G. Kirkilas, kuris teigė manąs, jog V. Landsbergis tiesiog išsigando konkurencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi pašnekovai, šnekėję specialioje LRT laidoje, sutiko, kad tuo metu daugiau galimybių laimėti prezidento rinkimus būtų turėjęs vėliau dvi kadencijas šiame poste praleidęs Valdas Adamkus.

*****

Balsas.lt primena,1993 m. įvyko pirmieji visuotiniai Prezidento rinkimai po sovietinės okupacijos. Juose, kitiems kandidatams pasitraukus, varžėsi 2 kandidatai – buvęs ambasadorius JAV Stasys Lozoraitis ir buvęs LKP CK pirmasis sekretorius Algirdas Brazauskas. Vytautas Landsbergis 1993 m. sausio 4 d. per televiziją paskelbė, kad atsisako savo siekio tapti prezidentu Stasio Lozoraičio naudai. Rinkimus laimėjo buvęs Sovietų sąjungos komunistų partijos Lietuvos padalinio pirmasis sekretorius A. M. Brazauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų