REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautiečių aistra grybavimui kiekvieną rudenį tampa galvos skausmu įvairioms tarnyboms, turinčioms gelbėti paklydusiuosius ar apsinuodijusiuosius.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet šalyje jau ne vienas grybautojas pateko į ligoninę – kas užvalgęs netinkamų (ir ne tik dėl neišmanymo, bet ir tyčia – eksperimentuojant), kas tiesiog persivalgęs ilgai lauktų rudens gėrybių. Be to, ne vieno užkietėjusio grybautojo pareigūnams teko miške ieškoti su šunimis ir sraigtasparniais.

REKLAMA

Saiko jausmas nepažįstamas

Panevėžyje pastaraisiais metais nepasitaikė, kad kas apsinuodytų grybais. Miesto Visuomenės sveikatos centro Darbo organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Vilda Bajoriūnienė sako, kad iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir šį sezoną kol kas negauta nė vieno pranešimo apie grybais apsinuodijusius asmenis.

Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Jolanta Vokietienė patvirtino, kad pastarąją savaitę nė vieno apsinuodijusio grybais žmogaus į ligoninę nepaguldyta. Tačiau grybų sezono metu, anot medikės, didesnė bėda būna ne nuodingi grybai, patekę į neatsargių grybautojų krepšius, bet pačių grybautojų saiko neturėjimas. Grybai yra vienas sunkiausiai virškinamų maisto produktų, tad žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų, paūmėja lėtinės žarnyno ligos. Tokių pacientų kasmet po vieną kitą paguldoma į ligoninę. Tiesa, šiemet kol kas nė vienas nuo grybų sunegalavęs pacientas nebuvo paguldytas į Gastroenterologijos skyrių.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikščiojant po miškus galima pasigauti ir erkę – dar vieną grybavimo „dovaną“. Pasak ligoninės Infekcinių ligų korpuso vadovo Eugenijaus Preidžio, kol kas jų palatos dar nėra sausakimšos. Turima apie 30 ligonių, sergančių įvairiausiomis ligomis. Tačiau tikėtina, kad artimiausiu laiku ligonių gali padaugėti: pasak E. Preidžio, pastaruoju metu žmonės aktyviai pas medikus užsuka ištraukti įsisegusių erkių. Turint omenyje, kad šių gyvių sukeliamos ligos gali pasireikšti maždaug per mėnesį, neatmetama galimybė, kad po kurio laiko išaugs susirgusiųjų erkiniu encefalitu skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš miško išveda ir policija

Užkietėję grybautojai neretai nekreipia dėmesio, kad gali paklysti mažai pažįstamame ar visai nepažįstamame miške. Šiemet Panevėžio rajone pareigūnams teko ieškoti net trijų pasiklydusiųjų. Paskutinė – 76 metų ramygalietė, buvusi pradingusi keletą dienų Mėtininkų miške.

Senolės paieškai buvo pasitelkti viešojo saugumo tarnybos kariai, pasieniečių sraigtasparnis, kinologai su tarnybiniais šunimis, aplinkinių kaimų gyventojai. Kelias dienas vykusi paieška rezultatų nedavė. Ir tik praėjus penketui dienų paaiškėjo, kad moteris išėjo iš miško pati ir, susistabdžiusi pakeleivingą automobilį, grįžo namo.

Panašiais atvejais į pagalbą pasitelkiama daug žmonių, tad tai nepigiai atsieina.

REKLAMA

Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Panevėžio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus specialistės Vaidos Karalevičienės, laimė, visi šiemet pasiklydę asmenys buvo surasti gyvi. Kartu specialistė pasidžiaugė, kad pasiklydusių miške grybautojų ieškojimas mūsų rajone nėra dažnas reiškinys.

Policijos departamentas praneša, kad pastaruoju metu policijos pareigūnai gauna vis daugiau pranešimų apie be žinios dingusius žmones. Pastarojo meto įvykiai dažniausiai susiję su pasiklydusiais senyvo amžiaus grybautojais.

Žmonės miške išsenka, nusilpsta fiziškai, negaudami vandens ir maisto, jie gali turėti didelių sveikatos problemų ar net mirti. Pasitaiko, kad pasiklydę asmenys nutolsta po keliasdešimt kilometrų, ieškodami kelio pasimeta ir priima nelogiškus sprendimus.

Pareigūnai prašo žmonių pasirūpinti savo artimaisiais. Patariama grybauti tik žinomose vietovėse, į mišką eiti ne po vieną, neišleisti vieniems kitų iš akių.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų