REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemaža dalis šulinių vandenį geriančių alytiškių kartu su juo gauna ir kenksmingų medžiagų dozę. Tai paaiškėjo patikrinus daugiau kaip 100 alytiškių šulinių vandens mėginius.

REKLAMA
REKLAMA

Jų  tyrimus atliko bendrovės „Dzūkijos vandenys" laboratorijos specialistai. Jie dvi dienas nemokamai tikrino vandens kokybę tuose miesto rajonuose, kurių gyventojai nėra prisijungę prie centralizuotų vandens tiekimo tinklų.

REKLAMA

„Nemokamą vandens kokybės patikrinimo akciją surengėme, norėdami, kad žmonės labiau pasirūpintų savo vartojamo vandens kokybe. Šulinių vandenį naudojantiems gyventojams ši problema ypač aktuali tampa pavasarį ir rudenį, kai dėl gausių kritulių į negilius požeminius vandenis patenka ant dirvožemio susikaupę nešvarumai", - sakė bendrovės „Dzūkijos vandenys" direktorius Rolandas Žakas.

Anot jo, centralizuotai tiekiamo vandens, kuriuo alytiškius aprūpina „Dzūkijos vandenys" kokybė tikrinama kasdien ir ji atitinka visus higienos normomis nustatytus kokybės reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA

Akcijoje dalyvavo daugiau kaip 120 miesto gyventojų. Dauguma jų džiaugėsi bendrovės suteikta galimybe nemokamai pasitikrinti savo šulinių vandenį, gauti specialistų patarimus.

Iš  anksto nurodytose vietose prie alytiškių namų vandenį  tikrinę atestuotos „Dzūkijos vandenų" laboratorijos specialistai gautus tyrimų rezultatus pateikdavo iškart - buvo išduodamas raštiškas tyrimų protokolas. „Daugeliui buvo labai netikėta, kad skaidriame ir bekvapiame šulinio vandenyje kenksmingų medžiagų kiekis gerokai viršija leistiną normą", - pastebėjo alytiškių šulinių vandenį tikrinę bendrovės specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vandens mėginius tikrinti atnešę alytiškiai buvo informuojami apie galimybes prisijungti prie miesto vandentiekio ir nuotekų tinklų. „Tai - geriausia išeitis, norintiems kasdien vartoti švarų ir kokybišką vandenį", - įsitikinęs „Dzūkijos vandenų" vadovas R. Žakas.

Šiuo metu Alytuje 750 individualių namų (apie 2430 gyventojų) geriamuoju vandeniu apsirūpina individualiai, t. y. iš šachtinių  šulinių, gręžinių ir kt. Iš jų 340 (apie 960 gyventojų) namų jau turi prisijungimo prie miesto vandentiekio tinklų galimybę.

REKLAMA

Įgyvendindami Europos sąjungos lėšomis remiamus projektus, „Dzūkijos vandenys"   iki 2011 metų planuoja nutiesti 39 km vandentiekio tinklų ir 38 km nuotekų tinklų. Nuo projekto įgyvendinimo pradžios jau nutiesta 22 km vandentiekio tinklų ir 18 km nuotekų tinklų. Galimybė prisijungti prie šių naujai paklotų vandentiekio ir nuotekų tinklų buvo suteikta 1080 miesto gyventojų. Iš jų jau prisijungę 571 gyventojas. Projektą pabaigus, prisijungimo galimybę turės dar 607 alytiškiai ir 427 Miklusėnų gyventojai.

Šiuo metu „Dzūkijos vandenys" geriamąjį vandenį tiekia 63345 alytiškių.

Norint gyventojams ir toliau tiekti higienos normas ir aukščiausius standartus atitinkantį geriamąjį vandenį, daugelį šiuo metu eksploatuojamų tinklų būtina atnaujinti.

„Ekonominiu sunkmečiu būtinybė investuoti į naujų tinklų tiesimą, nuotekų sistemos tvarkymą ir senųjų vamzynų modernizavimą yra rimtas iššūkis bendrovei, tačiau privalome jį priimti, kad alytiškiai nepritrūktų gero vandens savo namuose", - sakė R. Žakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų