REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į programų tinklelį įtraukusi didžiulį Kremliaus pasipiktinimą sukėlusį latvių dokumentinį filmą „Sovietų istorija“, Lietuvos nacionalinė televizija vietoj jo parodė „Volkerį, Teksaso reindžerį“, rašo antradienio „Lietuvos žinios“ (LŽ).

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos televizijos (LTV) žiūrovai, Gedulo ir vilties dieną, birželio 14-ąją, laukę pažadėto parodyti Latvijos politologo Edvino Snore sukurto dokumentinio filmo „The Soviet Story“ („Sovietų istorija“, kurio pavadinimą LTV kažkodėl vertė kaip „Sovietų pasaka“), liko apvilti. Nurodytu laiku įsijungę televizorius, jie išvydo televizijos serialą „Volkeris, Teksaso reindžeris“.

REKLAMA

Įtikinėjo europarlamentarus

Filmo, jau sukėlusio isterišką Kremliaus reakciją, kūrimą finansavo Europos parlamento (EP) grupė „Sąjunga už tautų Europą“ ir Rygos miesto taryba. Darbą rėmę latvių europarlamentarai Valdis Girts Kristovskis ir Inese Vaidere neslepia, kad ieškodami paramos režisieriui, turėjo įtikinėti EP kolegas, mat baimintasi, jog filmas pasirodys pernelyg antisovietinis, taigi - pernelyg antirusiškas.

REKLAMA
REKLAMA

„Sovietų istorijoje“ atskleidžiamas ir dokumentais pagrindžiamas ypač glaudus XX amžiaus Europos totalitarinių režimų - Rusijos stalinizmo ir Vokietijos nacizmo - bendradarbiavimas, gajos marksizmo-stalinizmo gijos dabartinės Rusijos politikoje ir visuomenės gyvenime.

Filme, kurtame daugiau nei dvejus metus, nutylimi Sovietų Sąjungos istoriją bylojantys dokumentai, įvykių liudininkai ir dalyviai. Jame atskleidžiami juodžiausi Sovietų istorijos puslapiai: didysis badmetis Ukrainoje (1932-1933 m.), Katynės skerdynės, nacių SS ir sovietų NKVD bendradarbiavimas, masiniai trėmimai, medicininiai eksperimentai GULAG‘e.

Sukrėtė prezidentą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 9-ąją dokumentinis filmas „Sovietų istorija“ buvo pristatytas Europos Parlamentui, vėliau rodytas įvairiose Europos Sąjungos institucijose, šalių narių atstovybėse, o nuo gegužės 20-osios pradėtas demonstruoti Latvijos kino teatruose. Premjeroje apsilankęs Latvijos prezidentas Valdis Zalteris sakė likęs be žado po pamatytų vaizdų.

Peržiūroje Europarlamente dalyvavęs Lietuvos atstovas Vytautas Landsbergis pareiškė, kad su šiuo kūriniu ateina, nors ir stabdomas, istorinio teisingumo metas. „Šį pasaulinės reikšmės darbą reikia rodyti visur ir nedelsiant. Lietuvoje - pirmiausia“, - teigė V.Landsbergis.

REKLAMA

Futbolas ir sutartys

LTV vadovas Rimvydas Paleckis, LŽ pasiteiravus apie neparodytą „Sovietų istoriją“, pateikė dvi tokio sprendimo versijas. Pasak nacionalinės televizijos vadovo, filmo demonstruoti neleido jo kūrėjai, raštu kreipęsi į LTV. Esą prašyta palaukti, kol „Sovietų istoriją“ parodys Latvijos televizija - tai įvyks liepos 10 d. Tačiau vėliau R.Paleckis pats patikslino, kad pokalbio su LŽ dieną neva LTV sulaukė fakso iš filmo kūrėjų atstovų - jie patvirtino leidžiantys transliuoti filmą.

Tuo pačiu R.Paleckis bandė aiškinti, kad LTV neva suvaržė kontraktas dėl futbolo čempionato transliacijų: „Būtume sumokėję apie 50 tūkst. eurų baudą, jei būtume vietoj futbolo parodę tą filmą.“ LŽ patikslinus, kad „Sovietų istoriją“ pakeitė ne futbolo varžybos, bet teleserialas, R.Paleckis nustebo: „O iš kur jūs žinote?“

REKLAMA

Žiūrovų įtarimai

Televizijos žiūrovai, internete diskutuodami apie LTV sprendimą nerodyti „Sovietų istorijos“, kelia įvairių versijų. „Darytina prielaida, kad tai sąmoningas filmo, skirto tremčiai ir okupacijai, pašalinimas iš eterio prieš rinkimus, ypač turint omenyje tam tikrų politinių grupuočių inicijuotus pertvarkymus LRT vadovybėje“, - svarsto vienas komentatorius.

„Gal Audrius Siaurusevičius (Lietuvos televizijos ir radijo generalinis direktorius - red.) pakluso kokių karosų ar „valstybininkų“ rekomendacijoms, o gal kas nors iš Latvių gatvės vardan „gerų santykių“ ir „energetinės ramybės“ parekomendavo atšaukti?“, - rašoma kitame komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokias prielaidas skatina ir arši Rusijos reakcija į latvių kūrinį. Latvijos kino teatruose pradėjus rodyti „Sovietų istoriją“, Maskvoje įvyko kelios valdžios sankcionuotos Rusijos jaunųjų nacionalistų protesto akcijos. Prie Latvijos ambasados Maskvoje organizacijos „Jaunoji Rusija“ atstovai sudegino režisierių E.Snore vaizduojančią lėlę. Taip pat bandyta Latvijos diplomatams įteikti laišką, kurį per dieną esą pasirašė tūkstantis rusų, reikalaujant „nutraukti filmo rodymą Latvijoje, išbraukti iš latviškų istorijos vadovėlių praeitį iškraipančius faktus ir liautis juodinti žuvusių sovietinių karių atminimą.“

REKLAMA

Dėl latvių kūrinio kliuvo ir Lietuvai. Kremliaus propagandistas istorikas Aleksandras Djukovas pareiškė, kad iš tiesų sukurti „Sovietų istoriją“ užsakė Lietuva. Po filmo esą seks „konkrečios finansinės pretenzijos Rusijai“.

Gali sutrukdyti olimpiada

LTV vadovas R.Paleckis griežtai neigia, kad televizija gavo nurodymų ar prašymų netransliuoti „Sovietų istorijos“. Pasak jo, latvių dokumentinis filmas Lietuvos žiūrovams bus parodytas. „Tačiau jo nenorime rodyti bet kada ir bet kaip, norime sukurti tam tikrą foną. Artimiausia tam tinkanti data - rugpjūčio 23-oji (Juodojo kaspino diena)“, - kalbėjo R.Paleckis.

Taip pat jis patikslino, kad rugpjūčio pabaigoje vyks Pekino olimpiada, iš kurios LTV numato transliacijas. „Jei tuo metu bus krepšinis, ar diską mes Virgilijus Alekna, suprantama, filmo demonstravimo planus vėl teks koreguoti“, - sakė LTV vadovas.

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų