REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandalas veja skandalą – dėl pasisakymų apie homoseksualius asmenis, europarlamentarui Viktorui Uspaskichui gresia būti pašalintam iš liberalų frakcijos Europos Parlamente. Europarlamentarai žada svarstyti dėl tolimesnės politiko ateities frakcijoje, tačiau pats V. Uspaskichas ginasi, kad buvo ne taip suprastas. Aiškina, kad ruošia paaiškinimą Europos Parlamento liberalų frakcijos nariams.

Skandalas veja skandalą – dėl pasisakymų apie homoseksualius asmenis, europarlamentarui Viktorui Uspaskichui gresia būti pašalintam iš liberalų frakcijos Europos Parlamente. Europarlamentarai žada svarstyti dėl tolimesnės politiko ateities frakcijoje, tačiau pats V. Uspaskichas ginasi, kad buvo ne taip suprastas. Aiškina, kad ruošia paaiškinimą Europos Parlamento liberalų frakcijos nariams.

REKLAMA

Prieš kelias dienas europarlamentaras, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas sukėlė naują skandalą. Savaitgalį savo Facebook paskyroje politikas patalpino naują vaizdo įrašą, kuriame pasisakė apie homoseksualius asmenis.

Savo pasisakyme politikas naudojo necenzūrinius žodžius, kai kuriuos homoseksualius asmenis pavadino „iškrypėliais“ ir „pedikais“.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus kilo skandalas, į V. Uspaskicho išsakytus žodžius atsiliepė Seimo nariai, Lietuvos ir užsienio europarlamentarai, V. Uspaskicho kolegos.

V. Uspaskichas EP nariams ruošia paaiškinimą 

Europos Parlamento liberalų frakcijos vadovas pareikalavo Darbo partijos pirmininko V. Uspaskicho atsiprašyti dėl jo homofobiškų komentarų ir perspėjo, kad europarlamentaras gali būti pašalintas iš šios politinės grupės. 

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt susiekus su V. Uspaskichu ir paklausus, kaip reaguoja į kilusį sąmyšį, V. Uspaskichas sako, kad į visus kilusius klausimus Europos Parlamentui (EP) atsakys: „Atsakysiu į šitą kritiką, išsklaidysiu visus nesusipratimus“.

Dar pirmadienį vakare EP liberalų frakcijos „Reniew Europe“ nariai reikalavo iš V. Uspaskicho atsiprašyti. Kol kas apie atsiprašymą V. Uspaskichas nekalba, tačiau sako, kad paaiškinimą paruoš. Jis aiškino, esą buvo klaidingai suprastas.

„Reikia neiškraipyti mano žodžių, visų pirma. Aš kaip tik savo pasisakyme išskyriau, kur iškrypėliai ir kur žmonės su likimu tokiu. Kaip tik savo laidoje kalbu, kad jie, kam jau toks likimas nuo prigimties, turi būti nediskriminuojami ir įstatymiškai apginti. Jeigu jūs pažiūrėsite mano video, jūs tai pamatysite. Jeigu kas nenori matyti, jūsų reikalas.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl aš kalbu, aiškiai akcentuoju, kad kalbu apie iškrypėlius. Iškrypėliams tikrai aš niekada nesu tolerantiškas. Jeigu kas iš jūsų ten toleruoja, čia jūsų reikalas. O šiaip aš esu pakankamai tolerantiškas žmogus, be jokių problemų toje vietoje“, – aiškina V. Uspaskichas

Būtent V. Uspaskicho įraše pavartoti žodžiai „pedikas“ bei „iškrypėlis“ ir sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Paklaustas, ką konkrečiai turi omenyje vartodamas žodį „iškrypėlis“, V. Uspaskichas siūlo atsiversti žodyną.

„Paimkim žodyną, žodyne viskas pasakyta. Aš teisingai suprantu, visiškai teisingai suprantu“, – komentuoja politikas.

Lietuvių kalbos žodyne žodis „iškrypėlis“ apibrėžiamas taip: „kas iškrypęs, išsigimėlis, netvarkingai gyvenąs žmogus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trauktis kol kas neplanuoja

Dar pirmadienį vakare Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono partijos europarlamentarai V. Uspaskichą paskatino trauktis iš liberalų frakcijos EP. V. Uspaskichas tokių planų kol kas neturi.

„Pažiūrėsiu, kokie ten reikalavimai bus. Aš esu, ką padarysi, tokios tradicinės orientacijos, tai ką man dabar reikia daryti?“ – sako V. Uspaskichas.

Politikas planuoja išsklaidyti kolegų dvejones: „Galbūt suformuluota ne visai teisingai ar dar kas nors, bet ta prasme, mūsų frakcijoje kyla kažkoks tai klausimas, tai aš tikrai išsamiai paaiškinsiu ir tiek.“

Portalas tv3.lt primena, kad V. Uspaskichas savaitgalį feisbuke patalpintame vaizdo įraše išsakė savo mintis apie LGBT bendruomenę.

REKLAMA

„Šiandien kai kuriose Europos valstybėse yra pavojinga kalbėti, kad esi natūralios orientacijos atstovas, jau tapo pavojinga. Nenoriu, kad mano pokalbius, laidas komentuotų „pedikai“ visokie. Todėl, kad tai ne jiems laida šiaip. Kalbu būtent apie „pedikus“, iškrypėlius.

Tiems, kurie likimą, gyvenimą tokį davė, ne jų kaltė, kad tai yra potraukis, kad jis jaučiasi vyro rūbuose kaip moteris. Dauguma tokių žmonių nesireklamuoja, bet tie, kurie savo penį įkiša po sijonu, eina į gatvę, rėkia, yra „pedikai“, iškrypėliai. Tikrai neturi būti toleruojami tokie dalykai“, – vaizdo įraše sakė V. Uspaskichas.

Politiko vaizdo įrašo iškarpa socialiniuose tinkluose pasidalino Seimo narys T. V. Raskevičus. Pirmadienį tv3.lt politikas sakė apgailestaujantis dėl tokios europarlamentaro retorikos.

REKLAMA

„Man labai apmaudu dėl tokių gerbiamo Viktoro Uspaskicho komentarų. Jis yra ne tik privatus asmuo, jis yra valstybės politikas, Europos Parlamento narys, kuris dar ironiškai priklauso ir ALDE partijų grupei, tai yra, liberalams.

Niekaip nesuprantu, kaip tokia retorika, absoliučiai paneigianti žmogaus teisių diskursą, niekinanti LGBT bendruomenės narius, gyvenančius Lietuvoje, gali būti suderinama su tokia gerbiamo Viktoro politine priklausomybe“, – kalbėjo T. V. Raskevičius.

Skatino trauktis

Išgirdusi apie V. Uspaskicho pasisakymus, E. Macrono partijos narius ir šalininkus vienijanti grupė „Renaissance“ paskatino V. Uspaskichą iš EP šalinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esame šokiruoti sužinoję apie mūsų politinės grupės Lietuvos europarlamentaro homofobiškus pareiškimus“, – Twitter paskyroje rašė grupė „Renaissance“.

„Griežčiausiai juos smerkiame ir prašome pradėti pašalinimo procedūrą. Mes remiame LGBTI žmones Europoje“, – teigiama pareiškime.

Kritikavo ir lietuvos europarlamentarai

Toje pačioje frakcijoje EP su V. Uspaskichu dirbantis europarlamentaras Petras Auštrevičius taip pat neslėpė apmaudo.

„Manau, kad Viktoras praleido progą patylėti. Turėjo galimybę nenugrimzti į tokio radikalaus populizmo liūną, bet, panašu, kad slidu gatvėse ir jis neišvengė šito dalyko. Sunku komentuoti tokius dalykus.

REKLAMA

Toks įspūdis, kad sėdint virtuvėje prie virtuvinio stalo bandoma diskutuoti aukščiausiomis materijomis, vos ne kosmosas, o gaunasi, sakyčiau, labai jau žemo lygio kalba su įžeidimais, su išvertimais ir, sakyčiau, netinkamas žodžių naudojimas“, – tv3.lt komentavo P. Auštrevičius.

Kreipėsi į frakciją

Dar pirmadienį europarlamentarė Aušra Maldeikienė Twitter paskyroje parašė viešą kreipimąsi į liberalų frakciją EP „Renew Europe“. Įrašas neliko nepastebėtas. 

Europarlamentarų grupė „Renaissance“ socialiniame tinkle pasidalino A. Maldeikienės įrašu. A. Maldeikienė BNS sakė, kad frakcijos „Renew Europe“ atstovai, reaguodami į politikės įrašą socialiniame tinkle, su ja susisiekė ir paprašė V. Uspaskicho kalbos įrašo. Įrašą perdavė europarlamentarės A. Maldeikienės padėjėjas.

REKLAMA

Į „Renew Europe“ taip pat kreipėsi ir Lietuvos Seimo Laisvės frakcija.

„Šiandien (pirmadienį – aut. past.) kreipiausi laišku į „Renew Europe“ frakcijos pirmininką Europos Parlamente Dacianą Ciolosą dėl V. Uspaskicho viešai išsakytų homofobinių pareiškimų. Liberalų frakcija turėtų įvertinti tokį elgesį ir priimti sprendimą dėl V. Uspaskicho narystės sustabdymo frakcijoje“, – BNS atsiųstame komentare teigė Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

V. Uspaskichas EP dirbo 2009–2012 m. ir nuo 2014 m. iki dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų