REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį pranešta, kad Kauno klinikose nuo koronaviruso mirė iki šiol jauniausias Covid-19 pacientas. 27 metų amžiaus jaunuolis į Kauną buvo atgabentas iš Marijampolės ir čia daugiau kaip mėnesį praleido reanimacijoje. 

Ketvirtadienį pranešta, kad Kauno klinikose nuo koronaviruso mirė iki šiol jauniausias Covid-19 pacientas. 27 metų amžiaus jaunuolis į Kauną buvo atgabentas iš Marijampolės ir čia daugiau kaip mėnesį praleido reanimacijoje. 

REKLAMA

Sunkiai rinkdamas žodžius Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas prof. Vidas Pilvinis pasakojo, kad jaunuolis koronavirusine infekcija sirgo jau kurį laiką.

„Sunku šiandien kalbėti, nes turiu pripažinti faktą, kad mūsų ligoninėje vakar 27 metų vaikinas, sirgęs Covid-19 pneumonitu, su ryškiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu, po ilgalaikio gydymo mirė“, – konstatavo medikas.

Kaip informavo medikas, pacientas susirgo dar praeitą mėnesį, lapkričio 1 d., infekcija pasireiškė tipiniais gripo požymiais, pacientas neturėjo jokių lydinčių gretutinių ligų, į medikus nesikreipė, buvo sportuojantis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasireiškus karščiavimui, silpnumui, nedelsiant buvo kreiptasi į medikus.

„Dvi savaites pacientas buvo tyrinėtas. Beje, noriu atkreipti dėmesį, pirmieji PGR testai buvo neigiami ūmiam periode. Tačiau klinika ryškėjo, progresavo kvėpavimo funkcijos nepakankamumas. Tačiau mūsų medikai pagal klinikinę ligos eigą įtarinėjo, kad visgi pacientas šiuo metu Covid-19, nes artimieji taip pat buvo sergantieji“, – sakė gydytojas.

REKLAMA

Po dviejų savaičių pacientas pateko į gydymo įstaigą, joje taip pat pakartojus laboratorinius tyrimus tik klinikinė ligos eiga leido įtarti susirgimą.

„Bet progresuojant labai ryškiam kvėpavimo funkcijos nepakankamumui ir supratus, kad reikalinga ir tretinio lygio pagalba, mūsų reanimobilis vyko į Marijampolę. Pacientui buvo taikyta dirbtinė plaučių ventiliacija transportavimo metu. Jis buvo atvykęs į mūsų ligoninę, tačiau matėme, kad šie tradiciniai metodai, medikamentinė pagalba yra neefektyvi, todėl nedelsiant sprendėme dėl kito asistuojančio metodo – ekstrakorporinės membarinės oksigenoterapija, kuri nedelsiant ir buvo pritaikyta“, – dėstė V. Pilvinis.

REKLAMA
REKLAMA

Kurį laiką taip jaunuolio gyvybinės funkcijos ir buvo užtikrintos – taikant tiek dirbtinę plaučių ventiliaciją, tiek papildomą  prietaisą, kuris teikia deguonį į paciento kraują.

Tačiau kvėpavimo funkcijos nepakankamumas toliau progresavo, plaučiuose išliko infiltraciniai pakitimai, vėlesniame laikotarpyje prisidėjo ir infekcinės komplikacijos.

„Visą tą laiką pacientas buvo stebimas, gydomas iki vakar dienos“, – konstatavo Kauno klinikų gydytojas.

Klastinga infekcija

Gydytojas akcentavo, kad COVID-19 infekcija labai klastinga.

„Jos klinikiniai požymiai pačioje pradžioje gali būti kaip gripinės infekcijos požymiai. Kurį laiką taip buvo ir mūsų pacientui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieniems pacientams ji pasireiškia lengvais požymiais, tačiau nepriklausomai nuo paciento amžiaus ji gali būti grėsminga, žudanti, net vidutinio amžiaus ir jauniems pacientams“, –  pabrėžė V. Pilvinis.

Anot jo, vidutinis ligoninės reanimacijoje gydomų pacientų amžius siekia 54–64 m. 

„Žinau, kad kitose gydymo įstaigose galbūt gali būti ir vyresni pacientai, bet šitas konkretus atvejis buvo pats jauniausias mūsų pacientas su tokiais ryškiais požymiais ir taip ūmiai progresuojančiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu“, – pridūrė gydytojas.

Informaciją gavo 7 ryte

Kaip portalui aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Justina Petravičienė jų turimais duomenimis, vyras pirmiausia buvo paguldytas į Marijampolės ligoninę, iš kurios vėliau atvežtas į Kauną. 

REKLAMA

„Budėtojas iš Kauno klinikų šią informaciją mūsų specialistams perdavė ryte, apie 7 valandą. Šio asmens mirtis į statistiką bus įtraukta penktadienio duomenyse“, – sakė ji.

Anot specialistės, remiantis pirminiais duomenimis, mirusysis neturėjo gretutinių susirgimų. Šio žmogaus užsikrėtimas koronavirusu yra siejamas su šeiminiu protrūkiu.

„Sirgo visos šeimos nariai. Ir sirgo pakankamai sudėtingom formom, jiems taip pat prireikė gydymo ligoninėje“, – komentavo J. Petravičienė.

Naujas rekordas

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad per praėjusią parą patvirtinta 3330 naujų koronaviruso atvejų, nuo COVID-19 mirė 31 žmogus, ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas.

REKLAMA

Tai didžiausias per parą patvirtintų naujų atvejų skaičius nuo pandemijos pradžios.

Praėjusią parą pasveiko 1220 žmonių.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 83 tūkst. 883 asmenys, 47 tūkst. 810 – tebeserga, 34 tūkst. 975 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 735 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 365 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 13 tūkst. 24 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 372 tūkst. 990.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų