REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė besitikinti, kad antradienį pavyks priimti reikalingus statuto pakeitimus dėl nuotolinio parlamentarų darbo.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė besitikinti, kad antradienį pavyks priimti reikalingus statuto pakeitimus dėl nuotolinio parlamentarų darbo.

REKLAMA

„Pateikimo stadijoje turėjome didelį palaikymą iš visų frakcijų ir tikiuosi, kad šiandien taip pat pavyks priimti, teisinius visus reikalingus žingsnius žengti, kad galų gale galėtume pereiti prie nuotolinio darbo“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, tvarka numatys ir kada Seimo nariai gali balsuoti nuotoliniu būdu, ir kaip turi būti užtikrinamos visos opozicijos teisės, kai parlamentas dirba „iš namų“.

„Šios statuto pataisos yra išsamios ir didelių prieštaravimų negirdėjome ir iš opozicijos. Manyčiau, kad šiandien bus pritarta“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė pakartojo, kad parlamentas nuotoliniu būdu dirbti bus pasirengęs po 3-4 savaičių.

Kalbėdama apie Vyriausybės programą, V. Čmilytė-Nielsen teigė besitikinti, kad šią savaitę įvyks ir svarstymas, ir priėmimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šį rytą su seniūnais <...> kalbėjome apie tai, kaip svarbu yra, kad jau naujoji Vyriausybė turėtų visus įgaliojimus ir perimtų atsakomybę. Ypač šiame kontekste, kai mes matome, kad kasdien mirčių nuo kovido skaičius vis didesnis“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA

Seimo pirmininkės teigimu, naujasis ministrų kabinetas turėtų būti patvirtintas arba ketvirtadienį, arba penktadienį.

„Labai svarbu, kad neatidėliotume iki kitos savaitės, tam tikrai nėra jokios būtinybės. Kaip tik, atvirkščiai, labai svarbu, kad naujieji ministrai jau imtųsi darbų“, – tikino V. Čmilytė-Nielsen.

Nuotoliniu būdu dirbtų ekstremalios situacijos ar karantino metu

Pagal projektą, Seimo posėdžiai nuotoliniu būdu būtų organizuojami Seimo valdybos sprendimu, kai šalyje įvedama nepaprastoji padėtis, paskelbiama ekstremalioji situacija ar karantinas ir „gali kilti grėsmė Seimo darbui, nes dėl akivaizdžių objektyvių aplinkybių arba būtinybės riboti užkrečiamųjų ligų plitimą Seimo nariai negali susirinkti į Seimo posėdį Seimo rūmuose“.

REKLAMA
REKLAMA

Numatyta, kad turi būti užtikrintas nuotoliniame posėdyje dalyvaujančio Seimo nario tapatybės nustatymas. Parlamentarui balsuojant būtų reikalinga papildoma tapatybės registracija ir balsavimo momento fotofiksavimas, kad būtų galima įsitikinti, jog Seimo narys balsavo asmeniškai ir aiškiai išreikšta jo tikroji valia.

Be to, nuotoliniai posėdžiai, kaip ir vykstantieji gyvai, privalėtų būti transliuojami Seimo interneto svetainėje, o jų vaizdo ir garso įrašai išsaugojami.

Pataisos taip pat numato, kad nuotoliniai posėdžiai negalimi, kai rengiamas uždaras Seimo posėdis, pirmasis naujai išrinkto parlamento posėdis, posėdis, kuriame prisiekia išrinktas prezidentas, ministras pirmininkas, ministrai, Konstitucinio Teismo, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai, valstybės kontrolierius, Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai, kiti Seimo į pareigas skiriami asmenys;

Taip pat nuotoliniu būdu parlamentarai negalėtų dirbti ir tuomet, kai būtina surengti slaptą balsavimą.

Parlamento vadovybė taip pat nusprendė nuotoliniam Seimo darbui organizuoti naudoti „Microsoft Teams“ platformą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų