REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu. Prezidentas klausė kandidato, ar jam vėl nesutrukdys privatūs interesai. Prieš dešimtmetį jis neteko ūkio ministro posto.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu. Prezidentas klausė kandidato, ar jam vėl nesutrukdys privatūs interesai. Prieš dešimtmetį jis neteko ūkio ministro posto.

REKLAMA

„Prezidentas pokalbio metu norėjo išgirsti ir kandidato nuomonę, ar visi jo turimi privatūs interesai leis jam visavertiškai dirbti ministru – tai reiškia, kad visais klausimais priimti sprendimus energetikos srityje.

Taip pat buvo aptartas ligšiolinio energetikos ministro (Žygimanto Vaičiūno – aut. past.), dirbančio laikinojoje Vyriausybėje darbas, prezidentas teiravosi kandidato nuomonės ir išgirdo, kad iš principo didžiąją dalį jo darbų vertina pozityviai“, – po susitikimo sakė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Kandidatas D. Kreivys po susitikimo kalbėjo, kad prezidento vertinimų jo atžvilgiu neišgirdo. O paklaustas apie interesų konfliktų vengimą, ar tai leis jam dirbti ministru, atsakė, jog pamokos yra jau išmoktos.

REKLAMA
REKLAMA

„Gilesnių vertinimų apie kandidatūrą neišgirdau. Tačiau kalbant apie interesus, užtikrinau prezidentą, kad daugiau nei 10 metų esu politikoje, parlamente.

REKLAMA

Interesų konfliktų derinimą ir prevenciją jau tikrai esu neblogai įvaldęs. Kaip sakoma,  už vieną muštą duoda du nemuštus – tos pamokos jau tikrai yra išmoktos.

Energetikos sektoriuje plačių interesų tikrai nėra, nematau didesnio poreikio, tik išimtinais atvejais, kuomet reikės nusišalinti nuo sprendimų priėmimo“, – sakė D. Kreivys.

Prieš dešimtmetį D. Kreivys neteko ūkio ministro posto

2011 metais, po trejų metų darbo A. Kubiliaus vyriausybėje, D. Kreivys atsistatydino iš ūkio ministro pareigų. Atsistatydinimo pareiškimą konservatorius padėjo po to, kai VTEK nusprendė, kad skirdamas europinę paramą mokykloms, kurių rekonstrukcijos darbus turėjo atlikti su jo motina susijusi bendrovė, neįvykdė įstatymuose numatyto reikalavimo – vengti interesų konflikto ir elgtis, kad nekiltų abejonių, kad toks konfliktas yra.

REKLAMA
REKLAMA

Nepasitikėjimą D. Kreiviu pareiškė ir tuometinė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot šalies vadovės, nėra gerai, kai ministras sėdi ant dviejų kėdžių. Taip ji įvertino faktą, jog prieš tapdamas ministru, D. Kreivys savo įmonę perdavė motinos globai.

Skandalas kilo, kai spauda paskelbė, kad D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdomai bendrovei „Specializuota komplektavimo valdyba“ (SKV) ir bendrovėms „Dalsta“ bei ir „Bikusta“ skirta maždaug 6 mln. litų Europos Sąjungos lėšų.

Kreivys: Energetikos ministeriją būtų galima jungti su Susisiekimo ministerija

Kandidatas D. Kreivys teigė, kad mato galimybę Energetikos ministerijos jungimui su kitomis ministerijomis. Pasak jo, šis klausimas taip pat buvo aptartas su prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra svarstytinas klausimas, mes ta tema su prezidentu diskutavome. TS-LKD 2016 metų programoje buvo vienas iš punktų, kad, įgyvendinus strateginius projektus, šią ministeriją būtų galima jungti su Susisiekimo ministerija ir įkurti valstybės infrastruktūros ministeriją“, – teigė D. Kreivys.

Prezidentas su D. Kreiviu taip pat aptarė Astravo elektros klausimą, elektros tinklų sinchronizacijos projektą.

Susitikime su prezidentu D. Kreivys aptarė ir kadenciją baigiančio ministro Ž. Vaičiūno darbus. Konservatoriai anksčiau aršiai kritikavo jo metodiką neįsileisti Astravo AE elektros, ragino jį nusišalinti nuo derybų šiuo klausimu. Po susitikimo su prezidentu D. Kreivys sakė, kad tai iš esmės yra vienintelis priekaištas Ž. Vaičiūnui.

REKLAMA

„Tikrai vertinu ministro Ž. Vaičiūno darbą, jo indėlį vystant sinchronizacijos projektą, ieškant bendrų sprendimų su regioniniais partneriais, atsarginio prisijungimo prie Lenkijos galimybės įgyvendinimą. Tikrai daug projektų.

Taip, turbūt vienintelis nesutarimas, kurį turėjome, buvo metodologija dėl elektros pirkimo iš trečiųjų šalių“, – pažymėjo D. Kreivys. 

„Iš principo vertinu ministerijos darbą gerai ir labai gerai, tačiau šitas nesutarimas galbūt yra nežymi ministro klaidelė“, – pridūrė pretendentas į ministrus. 

Pasak atstovo, prezidento vertinimu, paskirtasis ministras turėtų užtikrinti energetikos krypčių strategijos tęstinumą, skatinti inovacijų vystymą, energetikos sektoriaus modernizaciją, taip pat minimizuoti jau turimos energetikos infrastruktūros naudojimą.

REKLAMA

Po susitikimo prezidentas turės įvertinti tinkamumą eiti šias pareigas. Anksčiau su daugeliu kandidatų susitiko prezidento patarėjai, o dabar G. Nausėda pats asmeniškai kalbasi su kiekvienu kandidatu. Prezidentas žada susitikimus su kandidatais baigti penktadienį ir vėliau priimti sprendimą, kuris iš jų yra tinkamas arba ne.

Trečiadienį prezidentas dar susitiko su kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickiene. Prezidentūroje lankėsi kandidatas į kultūros ministrus liberalas Simonas Kairys. Taip pat kandidatas į susisiekimo ministrus Kasparas Adomaitis. Ketvirtadienį prezidentas susitiko su kandidate į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį su prezidentu kalbėjosi kandidatė į švietimo, mokslo ir sporto ministres Jurgita Šiugždinienė. Taip pat kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys. Ir prezidentas buvo susitikęs su kandidate į ekonomikos ir inovacijų ministres Aušrine Armonaite. Su kandidatu į aplinkos ministrus Simonu Gentvilu.

Trečiadienį prezidentas susitiko su kandidate į finansų ministres Gintare Skaiste ir kandidate į žemės ūkio ministres Dalia Miniataite. Ketvirtadienio rytą turėjo susitikimą su kandidate į vidaus reikalų ministres Agne Bilotaite.

Prezidentas turi abejonių dėl kai kurių kandidatų į ministrus

Prezidentas G. Nausėda turi abejonių dėl kai kurių kandidatų į ministrus, tačiau konkrečių pavardžių neatskleidžia.

REKLAMA

Pasak prezidento atstovo spaudai Antano Bubnelio, antradienio susitikime su paskirtąja premjere Ingrida Šimonyte buvo sutarta ieškoti kitų kandidatūrų, tačiau pati I. Šimonytė teigia, kad dėl to bus sprendžiama prezidentui susitikus su visais pretendentais į ministrus.

„Prezidentas išsakė savo abejonių dėl kelių kandidatūrų į ministrų postus ir buvo sutarta, kad šioms kandidatūroms bus ieškomi kiti asmenys, kurie galėtų užimti ministro pareigas“, – sakė A. Bubnelis.

„Kalba ėjo, prezidentas išsakė savo pastebėjimų dėl kompetencijos, kurias turi turėti šie kandidatai, vadovausiantys atitinkamos ministerijos kuruojamoms sritims“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Pasak prezidento atstovo, antradienį per susitikimą su paskirtąja ministre pirmininke išsamiai kalbėta apie septynis kandidatus, su kuriais prezidentas jau buvo susitikęs, taip pat apsikeista įžvalgomis apie tuos kandidatus, su kuriais susitikti jis dar planuoja. Konsultacijas planuojama tęsti šią savaitę.

Prezidento patarėjas S. Krėpšta anksčiau teigė, kad su visais kandidatais į ministrus iš pradžių susitinkama „plačiame patarėjų rate“.

„Turime labai išsamius pokalbius apie pagrindines problemas kiekvienoje srityje, apie konkrečius būdus jas spręsti, ką mato kandidatas ar kandidatė, ir vėliau seka susitikimas su prezidentu ir išsamus pokalbis“, – sakė S. Krėpšta ir pažymėjo, kad yra vertinami kandidatų pasiekti rezultatai, išsilavinimas bei patirtis, bendraujama su socialiniais partneriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šimonytė žadėjo prisiimti atsakomybę už pasiūlytus ministrus

Seimas antradienį pritarė konservatorės atstovės Ingridos Šimonytės kandidatūrai į premjero pareigas. Už jos kandidatūrą balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo dešimt, o susilaikė 41 parlamentaras.

Antradienį Seimo tribūnoje I. Šimonytė sakė prisiimanti asmeninę atsakomybę už visus savo pasiūlytus pretendentus į ministrus.

„Esame koalicijoje sutarę, kad jeigu iškilus kokiam nors šešėliui kas nors iš kabineto nuspręstų nepasitraukti, tuomet, matyt, pagal tokią logiką tektų pasitraukti man pačiai. Esu pasirengusi tą atsakomybę prisiimti“, – teigė I. Šimonytė.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.  

REKLAMA

Visas būsimų ministrų kabinetas atrodo taip:

Aplinkos ministras: Simonas Gentvilas (LRLS)

Energetikos ministras: Dainius Kreivys (TS-LKD)

Ekonomikos ir inovacijų ministrė: Aušrinė Armonaitė (LP)

Finansų ministrė: Gintarė Skaistė (TS-LKD)

Krašto apsaugos ministras: Arvydas Anušauskas (TS-LKD)

Kultūros ministras: Simonas Kairys (LRLS)

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė: Monika Navickienė (TS-LKD)

Susisiekimo ministras: Kasparas Adomaitis (LP)

Sveikatos apsaugos ministras: Arūnas Dulkys (TS-LKD)

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė: Jurgita Šiugždinienė (TS-LKD)

Teisingumo ministrė: Evelina Dobrovolska (LP)

Užsienio reikalų ministras: Gabrielius Landsbergis (TS-LKD)

Vidaus reikalų ministrė: Agnė Bilotaitė (TS-LKD)

Žemės ūkio ministrė: Dalia Miniataitė (TS-LKD)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų