REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakcinos atsivežimas ir sandėliavimas bus mažiausia problema, tikina laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis pabrėžė, kad daug didesniu iššūkiu gali tapti žmonių prikvietimas skiepytis, jų srautų valdymas.  

Vakcinos atsivežimas ir sandėliavimas bus mažiausia problema, tikina laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis pabrėžė, kad daug didesniu iššūkiu gali tapti žmonių prikvietimas skiepytis, jų srautų valdymas.  

REKLAMA

Nors kadenciją baigiantis ministras teigė nenorintis užbėgti įvykiams už akių ir detaliai atskleisti, kaip būtų vykdomas skiepijimas, tačiau jis akcentavo, kad tikrai ne atvežimas bus problema.

„Dėl konkrečios kurios vakcinos atvežimo, kaip ir kas ją atveš, kokiu keliu, dar kartą galiu pakartoti, kad nežinau. Ir manau, kad ir Ekstremalių situacijų sveikatai centras nepasakys, nes, matyt, ir kiekvienas vakcinos gamintojas rinksis savo kelią, yra didmenininkai, galbūt pačios įmonės organizuos atvežimą. 

Tai kai turėsime daugiau detalių, galėsime jomis ir pasidalinti. Bet turėkime omenyje, kad tai nėra kažkokie įspūdingai dideli krovinių kiekiai, kuriuos logistiškai būtų labai sudėtinga atgabenti į Lietuvą“, – po Vyriausybės posėdžio sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Reiks sukvieti žmones

Jis pabrėžė, kad daug didesniu iššūkiu bus prisikviesti žmones, organizuoti jų atvykimą, prikvietimą, organizuoti srautus, o ne fiziškai atsivaryti sunkvežimį su vakcinomis iki Lietuvos sandėlių.

REKLAMA

„Tai nėra pirma vakcina, kurią Lietuva atsiveža, sandėliuoja ir dalina gydymo įstaigoms. Tai tikrai nereikia iš to daryti kažkokio įvykio. Kaip minėjau, didesnė problema bus, jei daug vakcinos atkeliautų, staiga susikviesti  didelį skaičių žmonių ir užsitikrinti logistiką.

O dėl veiksmų plano minėjau, kad jis yra  patvirtintas, ką įstaigos turi padaryti, nusipirkti, susiderinti, tai dalis tų priemonių jau gal yra ir įgyvendinta, dalis šiuo metu įgyvendinamos,  aprašą taip pat minėjau, jis baigiamas ruošti ir turėtų būti paskelbtas. Tai ten ir bus galima pamatyti daugiau detalių“, – dėstė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Jis kartu pridūrė, kad asmenų skiepijimo tvarka priklausys ir nuo, kiek vakcinos bus gauta.

Perka dar vakcinų

Portalas tv3.lt primena, kad trečiadienį Vyriausybė pritarė įsigyti beveik 500 tūkst. Covid-19 vakcinų iš JAV gamintojų „Moderna“. Vakcinos gamintojai skelbia, kad jos efektyvumas siekia beveik 95 proc., o šalutinio efekto ji nesukelia net vyresnio amžiaus žmonėms.

„Gruodžio 1 d. buvo gauta Europos Komisijos informacija, kad Lietuva iki gruodžio 2 d. turi pateikti papildomą informaciją apie vakcinos įsigijimą“, – Vyriausybės posėdyje sakė A. Veryga.

Laikinai pareigas einantis finansų ministras Vilius Šapoka ramino, kad Lietuva turės lėšų įsigyti vakcinas.

„Tam, kad būtų įmanoma kuo greičiau tas vakcinas įsigyti, net jei mes nežinome, kiek tai lėšų pareikalaus, pats efektyviausias būdas, kad užtikrintume finansavimą tiek pačiai vakcinai, tiek logistikai, tam yra numatytas mechanizmas, kad valstybė padengtų tas išlaidas iš skolintų lėšų“, – kalbėjo V. Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų