REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairių šalių, įskaitant ir Lietuvos, komentatoriai aktyviai dalijasi nuorodomis į vaizdo įrašą, kuriame tariamai „Italijos parlamentas pagaliau pasakė tiesą“. Maža to, lietuvių ir rusų kalbomis rašoma, kad „gydytojai sąmoningai žudė žmones pagal PSO patarimus“.

Įvairių šalių, įskaitant ir Lietuvos, komentatoriai aktyviai dalijasi nuorodomis į vaizdo įrašą, kuriame tariamai „Italijos parlamentas pagaliau pasakė tiesą“. Maža to, lietuvių ir rusų kalbomis rašoma, kad „gydytojai sąmoningai žudė žmones pagal PSO patarimus“.

REKLAMA

Komentaruose rašoma (kalba netaisyta, – red. past.): „Kam dar neaišku dėl koronaviruso mirčių? Italijos parlamentas pagaliau pasakė tiesą! Gydytojai sąmoningai nužudė žmones pagal PSO patarimus!“

Tokie siaubingi kaltinimai remiasi sukauptu padrikų gandų rinkiniu. Klaidingas jau pirmasis teiginys – vaizdo įraše užfiksuotas ne Italijos parlamento posėdis. Tai yra spalio pabaigoje vykusios spaudos konferencijos su kviestiniais svečiais, pristatomais gydytojais, Domenico Mastrangelo ir Stefano Scoglio įrašo dalis, kurioje užfiksuotas kalbantis pastarasis. Tokia praktika, kuomet į parlamentą atėję kalba įvairių sričių specialistai ar svečiai, yra įprasta visame pasaulyje. Su Italijos parlamentu šis susirinkimas turi tik tiek bendro, kad vyksta tame pačiame pastate.

Konkrečioje S. Scoglio kalboje yra teigiama, kad Italijoje fiksuojami koronaviruso atvejai yra labai netikslūs (net iki 95 proc.), nes tariamai naudojama PGR testų sistema neatskiria Sars-CoV-2 nuo kitų panašių koronavirusų. Pasak konferencijoje kalbėjusio natūralios medicinos klinikos vadovo, tokie testai negali atskirti naujojo koronaviruso nuo visų kitų, todėl dažnai gaunamas klaidingas rezultatas.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra Stefano Scoglio?

Visų pirma, tai Stefano Scoglio pasirašo esantis dr. (daktaras), daktaru jis pristatomas ir komentaruose apie Covid-19 PGR testų patikimumą. Tačiau iš tiesų jis turi teisininko diplomą, įgytą Urbino universitete. Šio visuomenės veikėjo nėra ir Italijos medikus vienijančios Italijos nacionalinė chirurgų ir odontologų federacijos (FNOMCeO) duomenų bazėje. 

REKLAMA

„Daktaro“ titulas šiuo atveju turi mokslinio laipsnio reikšmę, o ne profesiją. Pats S. Scoglio dažnai pasirašo „Dr. Scoglio nd“. Prierašas „md“ anglosaksų tradicijoje reiškia „medical doctor“ (medicinos gydytojas), šiuo atveju „nd“ reiškia „naturopatic doctor“, tai yra natūropatas. Natūropatija yra alternatyvios medicinos, pseudomokslo šaka, besiremianti vitalizmu ir liaudies medicina. Iš esmės bet kas gali pasiskelbti natūropatu, tam nereikia kažkokio mokslinėje bendruomenėje pripažinto mokslinio laipsnio. 

Kartais S. Scoglio pasirašo esąs homeopatas, tačiau ir šiuo atveju tai yra labiau „vidinis jausmas“, negu reali profesija. Pagal Italijoje galiojančią tvarką, homeopatinius preparatus išrašantis medikas vis tiek turi būti registruotas FNOMCeO ir turėti tam licenciją. 

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena svarbi detalė – „daktaras“ S. Scoglio yra bendrovės „Nutrigea“ savininkas. Pagrindinė „Nutrigea“ veiklos sritis yra „natūrali mitybos terapija“. Įdomus sutapimas, Lietuvoje pagarsėjęs savo alternatyviu požiūriu į mokslu patvirtintus faktus apie skiepus Ugnius Kiguolis taip pat yra susijęs su privačia poliklinika „Firmus Medicus“, kuriai vadovauja jo tėvai Beatričė ir Vytautas Kiguoliai. „Firmus Medicus“ taip pat teikia netradicinio gydymo metodus, gydymą homeopatiniais preparatais. Pats Ugnius Kiguolis yra asociacijos tuo pačiu pavadinimu pirmininkas. 

Dar S. Scoglio visur save pristato kaip kandidatą į 2018-ųjų Nobelio premiją medicinos srityje. Patikrinti šio fakto neįmanoma, nes Nobelio premijos apdovanojimus rengianti organizacija pretendentus į nominacijas paviešina tik po 50-ies metų. 2068 metais turėtų kilti nemažas skandalas, jeigu paaiškės, kad griežtai moksliniu pagrindu sudaryta komisija buvo įtraukusi į kandidatus gauti „Nobelį“ medicinos srityje teisininką-natūropatą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl S. Scoglio klysta?

Skirtingai nei teigia S. Scoglio, naudojami PGR testai nustato būtent Sars-CoV-2 koronavirusą. Dar daugiau, tepinėlių tyrimo gamintojai puikiai žino apie taip vadinamas kryžmines koronaviruso reakcijas su kitais panašiais virusais, todėl tyrimo metu yra tikrinama ir su kito viruso pavyzdžiai, kad būtų išvengta klaidingų rezultatų. 

Tai yra patvirtinta eilės tyrimų, kuriais remiasi ir Pasaulio Sveikatos Organizacija savo rekomendacijose. 

Molekulinės genetikos mokslininkas iš Triesto universiteto Marco Gerdolis portalui „Facta.news“ paaiškino, kodėl S. Scoglio klysta šiuo klausimu. Anot specialisto, genetinės sekos, kurios sutampa koronavirusuose ir kurių pavyzdžius pateikia natūropatas pasitaiko tik taip vadinamuose sarbekoviruose. Tai yra koronavirusų kategorija, kuriai priklauso kai kurie šikšnosparnių platinami virusas, įskaitant Sars-CoV-2 ir Sars-CoV-1. Pastarasis tapo 2003-2004 metų SARS viruso priežastimi, tačiau nuo to laiko nebėra fiksuojamas. 

REKLAMA

M. Gerdolio teigimu, „potencialiai teigiamas koronaviruso testas gali reikšti, kad užfiksuojamas SARS virusas, arba kažkoks dar mokslui nežinomas, hipotetinis naujas Sars-CoV-3 virusas“. Tačiau, nėra jokios tikimybės, kad šiuo metu pasaulyje naudojamas PRG tyrimas parodytų teigiamą rezultatą žmogui nesergant koronavirusu Sars-CoV-2, net jeigu jo organizme ir būtų kiti koronavirusai OC43, HKU1, NL63 ar 229E.

Likusios žinutės teksto dalies apie tai, kad gydytojai „sąmoningai žudė pagal PSO nurodymus žmones“ adekvatumą sunku vertinti. Apie tai nėra kalbama net ir melagingoje naujienoje pateiktame S. Scoglio šaltinyje.

Kol Europa kovoja su antrąja banga, įvairiose pasaulio vietose jau skelbiama apie trečiąją bangą. Jeigu Pietų Korėjoje nauja epidemijos banga vadinami šimtai naujų atvejų per dieną, tai Indijos sostinėje Delyje ar Kalifornijos valstijoje JAV kasdien fiksuojami tūkstančiai naujų Covid-19 ligonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų