REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į premjeres teikiama Ingrida Šimonytė pateikė daugumos kandidatų į ministrus sąrašą, neatskleidė tik vienos pavardės. Trečiadienį ji susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda aptarti Vyriausybės formavimo procesą, o po to paviešino ir kandidatų sąrašą.

Į premjeres teikiama Ingrida Šimonytė pateikė daugumos kandidatų į ministrus sąrašą, neatskleidė tik vienos pavardės. Trečiadienį ji susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda aptarti Vyriausybės formavimo procesą, o po to paviešino ir kandidatų sąrašą.

REKLAMA

Kandidatė į premjeres I. Šimonytė pažymėjo, kad dėl šių kandidatūrų galutinio sutarimo su prezidentu dar nėra. I. Šimonytė neįvardijo vienintelės kandidatūros į Žemės ūkio ministeriją.

„Aptarėme kandidatūras, kurias norėčiau teikti prezidentui, jei man būtų pavesta suformuoti Vyriausybę. {...} Ar tos pavardės bus teikiamos tikrai, tai tą sužinosime tik tada, kai bus prezidento pavedimas man suformuoti Vyriausybę“, – po susitikimo su prezidentu sakė I. Šimonytė.

„Šiandien I. Šimonytė pristatė prezidentui išsamų kandidatų į ministrus sąrašą. Prezidentas greitu metu susitiks su pretendentais ir išsakys nuomonę, ar vienas ar kitas kandidatas tinka užimti šias pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento nuomone, pirmoji užduotis naujai Vyriausybei – suvaldyti koronaviruso plitimą bei poveikį ekonomikai ir darbo rinkai. {...} Prezidentas rytoj teiks Seimui svarstyti ministro pirmininko kandidatūrą“, – po susitikimo teigė Vidaus politikos grupės vadovas Povilas Mačiulis.

REKLAMA

Į sveikatos apsaugos ministrus siūlo A. Dulkį

Į sveikatos apsaugos ministrus siūloma buvusio valstybės kontrolieriaus Arūno Dulkio kandidatūra. Paskutinėmis dienomis ir neoficialiai jis buvo minimas ir sulaukė daug diskusijų. Šis portfelis šiuo metu yra vienas iš svarbiausių dėl koronaviruso pandemijos.

„Dėl sveikatos apsaugos ministerijos mano pasirinkimas yra susijęs su situacija, kuri yra šiuo metu, bet taip pat ir sisteminėmis problemomis sveikatos apsaugoje.

Aš manau, kad Arūnas Dulkys yra sukaupęs gerą patirtį būdamas Valstybės kontrolieriumi, gerą išmanymą apie sistemų problemas {...} Mano nuomone, sveikatos apsaugos ministrui nėra reikalinga ar nėra  būtina mokėti skirti vaistus, operuoti ar diagnozuoti ligas. Reikia labai gerai išmanyti sistemą ir jos problemas. Tuo sisteminiu požiūriu vadovaujantis tiesiog pasiūlyti sprendimus, kurie leistų pagerinti paslaugų prieinamumą ir kokybę“, – po susitikimo su prezidentu sakė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak I. Šimonytės, tai, kad prezidentas neteikė A. Dulkio antrai kadencijai į valstybės kontrolierius – tai yra jo pasirinkimas.

Užtruko derinimas, todėl Žemės ūkio ministerijos vadovo dar nesiūlo

Kandidatų derinimas užtruko, nes anksčiau I. Šimonytė ketino ministrų pavardes paskelbti dar iki pirmojo Seimo posėdžio, kuris įvyko praeitą penktadienį.

„Šiandien aš neįvardinsiu Žemės ūkio ministerijos vadovo posto, kadangi truputėlį užtruko derinimas. Šiandien tai vienintelė kandidatūra, kurios negaliu įvardinti“, – sakė I. Šimonytė.

Paklausta dėl S. Gentvilo kandidatūros, I. Šimonytė teigė, kad normalu turėti abejonių.

„Yra normalu turėti įvairių abejonių, juolab, kad tikrai negyvenu vakume. Turiu nemažai sulaukusi kreipimųsi iš bendruomenių, kurios susijusios su aplinkosauga, tiek tų, kurie palaiko S. Gentvilo kandidatūrą, tiek tų, kurie turi pastabų šiai kandidatūra. Manau, kad tai tolimesnių diskusijų ir darbo planavimo klausimas, kartu ir su šalies prezidentu“, – sakė I. Šimonytė ir pažymėjo, kad turėtų būti skirtas laikas S. Gentvilui įrodyti, kiek jam rūpi aplinkosauga ir šios srities problemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad Gintarė Skaistė, kuri yra ekonomikos mokslų daktarė, tikrai apie finansus išmano pakankamai, kad galėtų dirbti Finansų ministerijoje. Ji buvo Socialinių reikalų komiteto narė, Biudžeto ir finansų komiteto narė, dirbo Kauno miesto savivaldoje. Visiškai neabejoju Gintarės kompetencija, atsakingumu ir gebėjimu labai rimtai, nuosekliai vertinti visus iššūkius, kurie mums kyla, o mano atsakomybė bus padėti vienam ar kitam ministrui, kuri norės iš manęs paramos ar patarimo. Neteikčiau tokių kandidatūrų, kurių gebėjimu susitvarkyti abejočiau“, – pridūrė I. Šimonytė.

Į užsienio reikalų ministrus – Gabrielius Landsbergis

Į užsienio reikalų ministrus siūlomas Gabrielius Landsbergis. Pasiteiravus, kad daugelį metų į šias pozicijas teikdavo didelė diplomatinę patirtį turinčius kandidatus, bet I. Šimonytė teigė, kad buvo visokių patirčių.

REKLAMA

„Mano siūlymas būtent tokio sprendimo tikrai turi nemažų motyvų. Mes tikrai turime daug žmonių savo bendruomenėje, kurie galėtų pretenduoti į užsienio reikalų ministro postą.

Bet tam ir yra Vyriausybės ir komiteto formavimo laikotarpis, kad žmonių gebėjimai būtų išnaudoti ten, kur jie geriausiai gali būti išnaudoti.

G. Landsbergis yra Europos Liaudies partijos šeimos, vienos iš partijų pirmininkas, manau, kad tai yra labai svarbus veiksnys, kuris galėtų dar praturtinti mūsų užsienio politiką tais ryšiais, kurios mes turime per tą partijų šeimą, kuriai priklausome“, – sakė I. Šimonytė.

Pagal Konstituciją, prezidentas Seimo pritarimu skiria ministrą pirmininką ir paveda jam sudaryti Vyriausybę bei tvirtina jos sudėtį.

REKLAMA

Pasak I. Šimonytės, oficialiai siūlomas Ministrų kabinetas anksčiausiai prezidentui galtų būti pateiktas kitą savaitę. I. Šimonytės kandidatūra į premjerus Seimui bus teikiama ketvirtadienį.

Pateikiame visus kandidatus:

Aplinkos ministras: Simonas Gentvilas (LRLS)

Energetikos ministras: Dainius Kreivys (TS-LKD)

Ekonomikos ir inovacijų ministrė: Aušrinė Armonaitė (LP)

Finansų ministrė: Gintarė Skaistė (TS-LKD)

Krašto apsaugos ministras: Arvydas Anušauskas (TS-LKD)

Kultūros ministras: Simonas Kairys (LRLS)

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė: Monika Navickienė (TS-LKD)

Susisiekimo ministras: Kasparas Adomaitis (LP)

Sveikatos apsaugos ministras: Arūnas Dulkys (TS-LKD)

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė: Jurgita Šiugždinienė (TS-LKD)

Teisingumo ministrė: Evelina Dobrovolska (LP)

Užsienio reikalų ministras: Gabrielius Landsbergis (TS-LKD)

Vidaus reikalų ministrė: Agnė Bilotaitė (TS-LKD)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų