REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranešus apie mokykloje privalomas dėvėti kaukes prasidėjus karantinui kaip reikiant įsiutino tėvus. Negana to, liko neaiškumas, ar kaukę reikia dėvėti tam tikro amžiaus darželinukams. Ministras Aurelijus Veryga teigė, kad nutarimą tikslins.

Pranešus apie mokykloje privalomas dėvėti kaukes prasidėjus karantinui kaip reikiant įsiutino tėvus. Negana to, liko neaiškumas, ar kaukę reikia dėvėti tam tikro amžiaus darželinukams. Ministras Aurelijus Veryga teigė, kad nutarimą tikslins.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nustatė reikalavimą nuo pirmadienio visiems vyresniems nei 6 metų vaikams dėvėti kaukes ne tik mokyklos koridoriuose, bet ir pamokų metu. Tuo metu tėvų forumo atstovai tikina, kad toks pasiūlymas – šiaudo griebimasis skęstant.

Ministras gi nebuvo linkęs su tokiais tėvų pastebėjimais sutikti ir nemanantis, kad kaukių dėvėjimas vaikams yra perteklinė priemonė.

„Daug kas priklauso nuo tėvų požiūrio, jų nusiteikimo ir vaikų nuteikimo, paaiškinimo jiems, kam kaukė yra reikalinga, kaip ją taisyklingai dėvėti, koks jos dėvėjimo tikslas. Manau, kad vaikai tikrai suprastų, jei jiems tai būtų tinkamai paaiškinta. O visi tie pasakojimai, kad tai trukdys, sukels kažkokius deguonies trūkumus, yra iš piršto laužti“, – atsakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, kad yra paliktos išimtys, kas kaukės negali dėvėti dėl sveikatos būklės.

„Esu ne kartą minėjęs, kad jei ta būklė susijusi su kvėpavimo sistemos pažeidimais, sunkiomis ligomis, kaukės dėvėjimas yra dar prasmingesnis, nes tokiam žmogui komplikacijų rizika užsikrėtus COVID-19 yra didesnė. 

REKLAMA

Vienintelis dalykas, dėl kurio sutikčiau su tėvais, ką esame aptarę ir COVID valdymo komitete, tai dabar esame kaukių dėvėjimo prievolę susieję su amžiumi, tai yra 6 metų ir vyresniems. Dalis tokių vaikų dar yra darželyje. Patikslinsime ir paaiškinsime tuos dalykus, kad darželyje esantiems vaikams kaukės dėvėti dar nereikėtų, bet visiems, kurie ateina į mokyklą, ten kaukės būtų privalomos“, – sakė A. Veryga.

Mokosi nuotoliniu arba mišriu būdu

Vyriausybei paskelbus karantiną, vaikai, kurie ugdomi pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas, lankys darželius ir mokyklas įprastai, o 5–12 klasių mokiniai, taip pat mokiniai profesinio mokymo įstaigose, studentai aukštosiose mokyklose ateinančias tris savaites nuo lapkričio 9 d. mokysis nuotoliniu arba mišriu būdu. Kokį būdą rinktis, apsispręs savivaldybė arba pati mokykla.

REKLAMA
REKLAMA

Neformalusis vaikų švietimas daugiausia vyks nuotoliniu būdu arba, jei tai neįmanoma, bus stabdomas. Neformaliojo vaikų švietimo programos galės vykti įprastai tose mokyklose, kuriose neformalusis švietimas yra arba tos mokyklos ugdymo plano, arba pailgintos dienos grupių, arba visos dienos mokyklos veiklos dalis. Neformaliojo vaikų švietimo programos taip pat galės vykti įprastai, jeigu užsiėmimai bus organizuojami lauke, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Taip pat leidžiami ir individualūs mokymai, kai užsiėmimuose dalyvauja mokytojas ir vienas mokinys. Kontaktiniu būdu galės vykti tos neformaliojo vaikų švietimo programos, kurios vykdomos mokytojo, dirbančio tik su viena, ne didesne kaip 5 mokinių grupe, ir tik vienoje įstaigoje, patalpose užtikrinant 10 m2 plotą vienam besimokančiajam – šios sąlygos galioja ir neformaliajam suaugusiųjų švietimui, ir neformaliajam profesiniam mokymui; kitu atveju jis organizuojamas nuotoliniu būdu arba bus stabdomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai specialiosiose mokyklose  ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse bus ir toliau ugdomi įprastai, ne nuotoliniu būdu.

Tiek darželiuose, tiek mokyklose, tiek vykdant neformaliojo švietimo programas, teikiant švietimo pagalbos konsultacijas kontaktiniu būdu, turi būti laikomasi valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitų būtinų sveikatos saugos, higienos sąlygų.

Karantinas tęsis nuo lapkričio 7 d. iki lapkričio 29 d.

Naujų atvejų – 1056

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1056 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Taip pat nuo nuo koronaviruso mirė trys žmonės, dėl kitų priežasčių – vienas žmogus.

REKLAMA

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 210 žmonių, dėl kitų priežasčių – 70 užsikrėtusiųjų.

305 iš naujų atvejų registruoti Kauno, 293 Vilniaus, 157 Klaipėdos, 76 Telšių, 75 Panevėžio, 41 Alytaus, 36 Šiaulių, 35 Marijampolės, 26 Tauragės ir 7 Utenos apskrityse.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 25 tūkst. 755 asmenys, 19 tūkst. 629 – tebeserga, 5813 – pasveiko. Izoliacijoje šiuo metu yra 44 tūkst. 688 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruota 430 įvežtinių atvejų.

Praėjusią parą ištirti 4 tūkst. 489 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirta 1 mln. 106 tūkst. 660 ėminių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų