REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl COVID-19 pandemijos kitos ligos, o ypač kvėpavimo takų infekcijos šaltuoju metų laiku, niekur nedingo. Specialistai pastebi, kad koronavirusui valdyti skirtos priemonės teigiamai veikia sergamumą ir kitomis užkrečiamosiomis ligomis. Tačiau kartu įspėja, kad vienu metu susirgus ir naujuoju virusu, ir gripu pasekmės gali būti daug liūdnesnės. 

Dėl COVID-19 pandemijos kitos ligos, o ypač kvėpavimo takų infekcijos šaltuoju metų laiku, niekur nedingo. Specialistai pastebi, kad koronavirusui valdyti skirtos priemonės teigiamai veikia sergamumą ir kitomis užkrečiamosiomis ligomis. Tačiau kartu įspėja, kad vienu metu susirgus ir naujuoju virusu, ir gripu pasekmės gali būti daug liūdnesnės. 

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistė Ginreta Megelinskienė neslėpė, kad COVID-19 dabar patraukė visų pagrindinį dėmesį, tačiau nerimą kelia ir kitos ligos.

„Turime nerimą keliančią situaciją ne tik dėl COVID-19 ligos, bet ir dėl to, kad prasidėjo gripo sezonas. Vadovaujantis Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet gripu suserga nuo 5 iki 15 proc. gyventojų. Ir hospitalizacijų tai pareikalauja nemažai. 

Praėjusį sezoną dėl gripo buvo hospitalizuota palyginus mažai žmonių, iki 1 proc. Bet įprastai, jei yra didesnis sergamumas, hospitalizacijos prireikia 3–5 proc. sergančiųjų gripu“, – NVSC konferencijos, skirtos COVID-19 pandemijai, metu pastebėjo specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Ir sergantieji gripu užkrauna“ sistemą

NVSC atstovė atkreipė dėmesį, kad sveikatos sistemai jau gali kilti iššūkis ir dėl gripo. 

REKLAMA

„Dabar ką mes turime – prastėjančią situaciją su Covidu, bet tai nereiškia, kad turime ignoruoti ir kitas užkrečiamąsias ligas. Turime suprasti, kad lovų reikia palikti ne tik Covid-19 ir skaičiuoti ne tik jam skirtą tam tikrą rezervą, bet ir kitoms ligoms. 

Žinoma, kad šaltuoju metų laiku labiau plinta ir tokios ligos kaip meningokokinė infekcija. Tai labai sudėtinga liga ypač vaikams, svarbu nepamiršti ir virusinių žarnyno infekcijų, kurios pasireiškia ir karščiavimu, vėmimu, viduriavimu, kas, jau dabar nurodoma, kad Covid-19 vis dažniau pasireiškia šiais simptomais“, – kalbėjo G. Megelinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji atkreipė dėmesį, kad dabar atliekant atvejų apklausą neretai susiduriama su tuo, kad Covid-19 pasireiškė virškinamojo trakto sutrikimais:

„Dažnai stengiuosi ir akcentuoti, kai kalbuosi su įmonėmis ir įstaigomis, kad reikia prisiminti ne tik į specifinius simptomus kaip skonio, kvapo netekimas, gerklės skausmas, bet ir virškinamojo trako sutrikimus.“

Sumažėjo kitų ligų

Anot jos, reikia suprasti, kad kitų užkrečiamųjų ligų diferencijavimas nuo Covido-19 gali tapti ypač sudėtingas. 

„Kuo turėsime daugiau Covid-19 atvejų, gali mažėti kitų užkrečiamųjų ligų ir dėmesys joms“, – sakė ji.

Visgi kartu G. Megelinskienė pastebėjo, kad lyginant pusės metų šių ir praėjusių metų užkrečiamųjų ligų situaciją, matomas didelis sergamumo kitomis užkrečiamosiomis ligomis sumažėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Realu, kad veikia kaukės, dezinfekcija. Ir gripo sezonas šiemet buvo žymiai lengvesnis nei ankstesni, nes buvo taikomos papildomos priemonės“, – pabrėžė ji.

Kelių infekcijų „koktelis“

Jai antrindamas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas profesorius Saulius Čaplinskas priminė, kad praėjusį sezoną minėtųjų prevencijos priemonių sergamumas gripu buvo mažesnis. 

Tačiau jis įspėjo, kad tiek gripas, tiek kitos peršalimo ligos, kiti koronavirusai nedingo ir jie gali kitu būdu komplikuoti situaciją.

„Šių ligų pradžioje klinikiniai reiškiniai yra tie patys. Tad kartais gali būti jas sunku atskirti ir diagnozuoti. Jei bus bet kuri liga, pažeidžianti plaučius, tai atveria kelią ir žmogus gali greičiau susirgti ir kita liga. Jei žmogus, sergantis Covid-19, dar susirgs gripu ar bakterine plaučių pneumonija, tai jo klinikinė išeitis bus daug sunkesnė ir atvirkščiai“, – sakė ULAC vadovas.

REKLAMA

Medikai jau yra įspėję, kad gripo ir koronaviruso „derinys“ gali būti itin pavojingas, nors dar trūksta mokslinių duomenų tam detalizuoti.

Gripo susirgimai jau fiksuojami

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai jau yra įspėję, kad dėl apribojimų, įvestų stabdant koronavirusą, gripo sezonas ir šiemet turėtų būti lengvesnis.

„Tikimasi, kad šiaurinėse šalyse, tai mes irgi priklausome tai daliai žemyno, kad sezonas reikia manyti, kad bus lengvesnis“, – pastebėjo NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Jos teigimu, manyti, kad gripo sezonas bus lengvesnis, leidžia ir Pietų Amerikos bei Australijos, kur gripo sezonas prasideda ankstyvą pavasarį ir tęsiasi iki rudens, patirtis.

REKLAMA

„Australijoje šį gripo sezoną, kuris prasidėjo pavasarį, baigėsi rudenį, sergančiųjų skaičius, kaip jie patys teigė, buvo neįtikėtinai mažas: sirgo iš viso tik 107 asmenys, žinant, kad praėjusį gripo sezoną Australijoje sirgo šimtai tūkstančių žmonių“, – sakė epidemiologė.

Šiuo metu per savaitę Lietuvoje registruojama iki dešimties gripo atvejų, į ligonines kol kas dėl gripo komplikacijų nepaguldytas nė vienas žmogus.

Portalas tv3.lt primena rašęs apie medikų prognozes, kad šiemet gripo sezonas gali būti gerokai švelnesnis, o tą jau rodo pietų pusrutulio valstybių patirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų