REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusija uždarė sieną su Lietuva

Linkevičius: oficialios informacijos neturime

Baltarusija ketvirtadienio popietę uždarė sieną su Lietuva, motyvuodama saugumo reikalavimais dėl koronaviruso plitimo, BNS patvirtino Vidaus reikalų ministerija.

Baltarusija ketvirtadienio popietę uždarė sieną su Lietuva, motyvuodama saugumo reikalavimais dėl koronaviruso plitimo, BNS patvirtino Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA

„Iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos įgaliotinių sužinojome, kad Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nebeleidžiamas lengvasis transportas, motyvuojama Covidu“, – BNS sakė vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič.

Jos teigimu, šiuo metu Lietuvos atstovai bando susisiekti su Baltarusijos puse detaliau išsiaiškinti situaciją.

Baltarusijoje daugiau kaip du mėnesius vyksta protesto akcijos prieš rinkimus suklastojusį autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

A. Lukašenka ketvirtadienio įvykius pasienyje komentavo mįslingai: „Aš nenoriu viešai kalbėti apie tai, ką mes veikiame ar veiksime pasienyje. Ir man ten yra reikalingi kariuomenės žmonės“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums šiandien reikia dar sykį pažiūrėti, mes daug padarėme, kuomet aš sakiau: mes turime uždaryti sieną. Uždaryti sieną – ne geležine uždanga paversti, to niekam nereikia. Siena – tai tautų draugystės zona. Jūs matote, mums metė iššūkį. Kokia čia draugystė… Tačiau tautos yra nekaltos“, – tut.by cituojamas Baltarusijos diktatorius.

REKLAMA

Ketvirtadienio popietę baltarusiai pradėjo skųstis tuo, kad jų neįleidžia į šalį. Visiškai uždarytas įvažiavimas iš Ukrainos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos. Automobiliai iš Baltarusijos šiomis kryptimis gali išvykti, tačiau vairuotojai yra perspėjami, kad išvažiavus atgal jau nebus įleisti, rašoma tut.by.

Linkevičius: oficialios informacijos dėl uždarytos Baltarusijos sienos neturime

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva kol kas negavo oficialios informacijos iš Minsko dėl ketvirtadienį po pietų uždarytos Baltarusijos sienos, šiuo metu diplomatai aiškinasi situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Turim tik neoficialią informaciją. Oficialios nebuvo, tik matome faktiškai, kad ta siena uždaryta. Informaciją gavome po didelių pastangų per pasienio įgaliotinius, aiškinimai buvo, kad dėl pandemijos“, – BNS sakė L. Linkevičius.

„Kaip suprantame, tai susiję su Lietuva, Lenkija, galbūt ir Ukraina“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, Baltarusija neįsileidžia viso keleivinio transporto.

„Niekas neįleidžiamas, nesvarbu – Baltarusijos ar Lietuvos piliečiai, mano žiniomis, buvo atvejų, kad ir baltarusių neįleido, kurie turi nuolatinę gyvenamąją vietą Lietuvoje“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pasak L. Linkevičiaus, tokį Minsko sprendimą vertinti ir interpretuoti yra sudėtinga.

„Pats būdas keistas, nes jeigu tokie dalykai yra, tai turi būti kažkokia informacija pateikta. Vertinti sudėtinga, žinant, kokia situacija ta šalyje, tai čia visaip galima interpretuoti, ar dėl pandemijos, ar dėl kitų priežasčių“, – kalbėjo L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat teigė, kad Lietuvos ambasada Minske kreipėsi į šios šalies tarnybas dėl situacijos pasienyje, laukiama informacijos.

„Mūsų ambasada Minske jau teiravosi, bet oficialios informacijos dar negavo. Tikimės, kad informacija mus pasieks su paaiškinimais“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Patvirtino ir pati Baltarusija

Baltarusijos valdžia ketvirtadienio vakarą patvirtino, kad apribojo įvažiavimą per sienos perėjas iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos.

Valstybės sienos apsaugos komitetas teigia, kad toks sprendimas priimtas dėl epidemiologinės situacijos.

„Dėl susiklosčiusios epidemiologinės padėties kaimyninėse šalyse Baltarusija laikinai apriboja įvažiavimą į savo teritoriją atskirų kategorijų fiziniams asmenims per sausumos sienos perėjas iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos“, – sakoma komiteto pranešime.

REKLAMA

Ten pat nurodoma, kad šie suvaržymai netaikomi diplomatinių tarnybų darbuotojams, turintiems diplomatinius arba tarnybinius pasus, taip pat automobilinio transporto pervežimų tarptautiniais maršrutais vairuotojams bei tarptautinių traukinių reisų įguloms.

Apie dabartinę situaciją Baltarusijoje žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų